Petak, 26.05.2023 | 19:15
IZVOR: kolektiv.me/pobjeda.me

Vlada OBRAZOVALA dio mješovite komisije za sprovođenje Temeljenog ugovora

Vlada je donijela odluku o obrazovanju dijela mješovite komisije za sprovođenje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), navodi se u saopštenju Vlade. 
Foto: Vlada Cren Gore 

Kako navode, tu komisiju čine predstavnici Vlade.

Zadatak komisije je, kako se navodi, praćenje primjene ugovora i unapređenje saradnje između ugovornih strana, a u cilju sveukupnog duhovnog i materijalnog razvoja čovjeka, nacionalne tradicije zajednice i promovisanja opšteg dobra.

Odluke donijete na današnjoj sjednici

Na današnjoj sjednici donijeta je uredba o izmjenama uredbe o viznom režimu.

Kako se navodi, Crna Gora je u potpunosti okrenuta i posvećena evropskoj integraciji kao ključnom vanjskopolitičkom prioritetu i, u skladu sa tim opredjeljenjem, izmjene uredbe o viznom režimu obezbjeđuju dalje usklađivanje vizne politike Crne Gore sa Evropskom unijom (EU).

Dodaje se da se izmjenom zvanični naziv Nizozemske usklađuje sa odlukom nizozemskih vlasti usvojenom početkom 2020. godine.

"Propisuje se obaveza posjedovanja vize prilikom ulaska, prelaska preko teritorije i boravka u Crnoj Gori za državljane Ekvadora. Izvršene su i korekcije koje se tiču ulaska Hrvatske u Šengen zonu 1. januara",  saopštili  su iz Vlade.

Vlada je donijela odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, utvrđenih odlukama Savjeta EU, s obzirom na stanje u Gvineji.

"Odlukom se Crna Gora pridružuje ovim mjerama, u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetom usaglašavanja sa EU, u oblasti zajedničke vanjske i bezbjednosne politike",  navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i odluku o prestanku važenja odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta EU u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

"Imajući u vidu da je Savjet EU prvi put donio Odluku o uvođenju ovih mjera 17. marta 2014. godine koja je u više navrata mijenjana, i da je Vlada na sjednici od 15. februara donijela novu odluku, a odluku o njenim izmjenama i dopuni na sjednici od 26. aprila, čime izvršeno je suštinsko usklađivanje sa desetim paketom sankcija EU, bilo je neophodno stavljanje van snage ranije važeće odluke",  kazali su iz Vlade.

Vlada je donijela odluku o obrazovanju koordinacionog tjela za praćenje sprovođenja Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma/kinja u sklopu procesa proširenja EU.

Kako se dodaje, zadaci koordinacionog tijela su da prati i razmatra sprovođenje Deklaracije u oblasti obrazovanja i predlaže mjere i aktivnosti radi povećanja broja Roma i Egipćana na svim nivoima obrazovanja, u oblasti stanovanja, zdravlja, zapošljavanja, rješavanja pravnog statusa, kao i zaštite od diskriminacije.

Koordinaciono tijelo, kako se navodi, broji sedam članova, na čelu sa predsjednikom, načelnikom Odjeljenja za unapređenje i zaštitu prava Roma i Egipćana u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, Sokoljom Beganajem.

Na sjednici je usvojen izvještaj o radu na prioritetnom infrastrukturnom projektu „Naučno-tehnološki park Crne Gore“ za prošlu godinu s izvještajem o radu društva za prošlu godinu.

Iz Vlade su rekli da je Naučno-tehnološki park osnovan sa ciljem pružanja podrške i jačanja potencijala ekonomskog rasta i razvoja Crne Gore, kroz osnivanje i rast kompanija/timova u visoko-tehnološkim djelatnostima.

"Takode, poseban aspekt djelovanja Nacionalno-tehnološkog parka je i podrška u razvoju i komercijalizaciji inovativnih ideja i projekata",  stoji  u saopštenju.

U diskusiji je naglašeno da će Nacionalno-tehnološki park potpuni potencijal za programske aktivnosti ostvariti tek nakon završetka građevinskih radova na objektu i sticanja infrastrukturnih uslova za pružanje ove vrste podrške.

"U cilju kreiranja preuslova za programske aktivnosti Nacionalno-tehnološkog parka od suštinskog je značaja podrška kroz projekat pod nazivom „Norveška za vas“ koji finansira Ambasada Norveške, a implementira Kancelarija UNDP-a u Podgorici",  navode u saopštenju. 

Dodaje se da su u sklopu tog projekta aktivnosti tokom prošle godine bile brojne.

Među aktivnostima izdvajaju se: strateški plan razvoja Nacionalno-tehnološkog parka za period od pet godina, studija pre-izvodljivosti za Kancelariju za tehnološki transfer, podrška kreiranju usluga Nacionalno-tehnološkog parkapodrška za kreiranje javnog poziva za buduće stanare i obuke zaposlenih.

Navodi se da je Vlada dala saglasnost na plan aktivnosti društva za ovu godinu za čije finansiranje je planirano 348.357 eura, od čega je Zakonom o budžetu opredijeljeno 300 hiljada eura, a preostali iznos od 48.357 eura planiran je iz eksternih izvora – donacija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

GSS: PRONAĐEN strani državljanin koji se izgubio na planini Visitor

Petak, 29.09.2023 | 21:44

Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore na Visitoru, na teritoriji opštine Plav, pronašli su državljanina Belgije koji se danas poslije podne izgubio na pomenutom lokalitetu, saopšteno je na Fejsbuk (Facebook) stranici Gorske službe spašavanja Crne Gore.

OBRATITE PAŽNJU - Kako RAZLIKOVATI opasni i bezopasni kašalj

Petak, 29.09.2023 | 21:33

Kašalj se definiŠE kao prirodni refleks respiratornog trakta koji se javlja kako bi se štetne izlučevine i mikrobi izbacili iz organizma.

NOVO OSTVARENJE - Snima se FILM o podmornici "Titan"

Petak, 29.09.2023 | 21:25

Podvodna tragedija Titan koja je privukla globalnu pažnju biće snimljena u filmu, piše N1.

VIDEO: Optička iluzija koja pokazuje koliko ste INTELIGENTNI - Na koju stranu se žena okreće?

Petak, 29.09.2023 | 21:15

Na društvenim mrežama moguće je pronaći različite zanimljivosti, ali i prisjetiti se nekih starih objava.

Kotor: USPJEŠNA AKCIJA - Starija osoba sa povredama glave SPUŠTENA sa tvrđave

Petak, 29.09.2023 | 21:04

Vatrogasna jedinica Kotor dobila je danas poziv da se na tvrđavi u Špiljarima nalazi muška osoba koja ima povrede glave i nije sposobna da se samostalno spusti do grada.

Državljanin Srbije 15 dana zatvora i 120 eura novčane kazne - OSUMNJIČEN da je izazvao udes

Petak, 29.09.2023 | 20:36

Državljanin republike Srbije N.A (2003) iz Ćuprije, sa boravkom u Baru osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana i novčanu kaznu u iznosu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode i odbijanja alkotesta, saopšteno je iz Suda za prekršaje u Budvi.

Šljokice i sjaj odlaze u ZABORAV - Ovi proizvodi u kozmetici više NEĆE biti DOSUPNI

Petak, 29.09.2023 | 20:21

Uskoro velika rasprodaja.

UHAPŠEN osumnjičeni za ubistvo Tupaka NAKON 27 godina

Petak, 29.09.2023 | 20:12

Duan Dejvis priznao je da je bio na mjestu pucnjave pre 27 godina u kpojoj je ubijen Tupak Šakur, te je priveden jutros.

I dalje traju PREGOVORI: PES navodno zove URA u Vladu, oni tvrde da ponude NEMA?

Petak, 29.09.2023 | 20:00

I dok se nezvanično spekuliše da Pokret Evropa sad razmišlja da u Vladu pozove URA, iz te partije kažu da ih niko o tome nije obavijestio.

Eraković: Nekome se žuri da popisom nastavi URUŠAVANJEM Crne Gore

Petak, 29.09.2023 | 19:51

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković kazao je da je jasno da ne postoji nijedan utemeljeni legitimitet za održavanje popisa u novembru.