Nedjelja, 28.05.2023 | 15:22
IZVOR: kolektiv.me

Vlaović: Djela Stanića PODSJEĆANJE na vrhunske domete crnogorske kulture

Izložba Voja Stanića podsjećanje je na vrhunske domete crnogorske kulture i neprolazna djela velikog umjetnika, koja najbolje svjedoče o karakteru crnogorskog identiteta, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.




Foto: Ministarstvo kulture i medija/Gardasevic Photography

Ona je na otvaranju izložbe u Galeriji Gayo u Porto Montenegru kazala da Stanićevi radovi, iako nose karakteristike slikarskog istraživanja, u načinu su slobodni, brzi u registrovanju i doslovni u pokazivanju ideja.

"Ova postavka donosi uvijek zanimljiv susret sa sazvježđem Mediterana kojem Crna Gora snažno pripada, a na to nas Stanićev jedinstven stvaralački genij stalno podsjeća", istakla je Vlaović.

Poručila je da zahvalnost za ovakvu priliku pripada galeriji Gayo, kao osvjedočenom umjetničkom medijumu, domu mladih i talentovanih umjetnika, ali i prepoznatom podijumu velikana umjetnosti.

"Trodecenijske aktivnosti galerije su obuhvatale i izdavačku djelatnost u oblasti likovne umjetnosti koja je adekvatno pratila snagu i raskoš talenata prezentovanih umjetnika, a galerija Gayo je oslonac i podsticaj domaćim autorima i pouzdani partner sistemu kulture, što i Ministarstvo kulture i medija prepoznaje i uvažava", istakla je Vlaović.

Istoričarka umjetnosti Ivana Milojko istakla je da je Stanić u jednostavnosti primorskog života bio kadar spoznati obilje ljudskih emocija i suštinu postojanja, te da je kompleksnom simbolikom u svojim djelima uvio u fantastiku naočgled obične djelove svakodnevice.

"U svedenosti života na Jadranu Vojo Stanić isčitavao je razne sociološke i filozofske strukture, pretvarajući ono prolazno i efemerno u nepromjenjivost i vječnost", kazala je Milojko.

Galeristkinja Tamara Vojvodić u svom obraćanju osvrnula se na dugu tradiciju galerije, koja je otvorila mnoge međunarodne razmjene umjetnika.

"Priča o galeriji Gayo nastajala je prije gotovo tridesetpet godina, a poznanstvo njenog osnivača, našeg istaknutog galeriste Gaja Vojvodića i Stanića je dalekosežnije i predstavlja posebnu vrstu sinergije", istakla je Vojvodić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

Svakog jutra je jela jogurt i mljeveni lan za doručak: Evo šta joj se dogodilo sa tijelom poslije dvije nedjelje

Petak, 19.04.2024 | 08:36

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još prije 30000 godina.

Teniser otkrio - "Mislim da se Đoković osvrće i pita kako je uspio da izgubi od mene"

Petak, 19.04.2024 | 08:35

Australijski teniser Nik Kirjos jedan je iz probrane grupe igrača koji mogu da se pohvale da su tokom karijere pobijedili sve pripadnike tzv. velike trojke.

NEĆETE JE PREPOZNATI: Rijana potpuno promijenila stil (FOTO/VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 08:08

Rijana opet oduševila, žene su poludele za njenom novom bojom kose