Četvrtak, 01.06.2023 | 16:46
IZVOR: RTCG

Boris Raonić izabran za generalnog direktora RTCG

Članovi Savjeta RTCG izabrali su većinom glasova Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa.




Foto: Nova M/Youtube screenshot, arhiva

Članovi Savjeta RTCG na današnjoj sjednici odlučili su da ponovo razmatraju koga će od prijavljenih kandidata na starom konkursu iz 2021. imenovati za generalnog direktora.

Članovi biraju između četiri kandidata - Borisa Raonića, Nikole Markovića, Milutina Stijepovića i Srđana Čovića. 

Članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu, negodujući što je Raonić uvršen na listu kandidata kao i drugi. 

Drljević: Nije uputno koristiti medije da se nama šalju upozorenja

Predsjednika Savjeta RTCG Veselin Drljević izjavio je da je "svako pred sobom odgovoran". 

"I nije uputno koristiti medije da se nama šalju upozorenja. Moramo poštovati sebe i ove ljude", naveo je Drljević.

Član Savjeta RTCG Filip Lazović kazao je da "nije nikome dužan i donosi odluke kako smatra da treba".

"Dajte vodite računa kako se ophodite jer smo svi u stanju da uvažimo advokate i argumente, i javnosti i medija i da donesemo svoj sud", kazao je Lazović.

Advokatica Zorica Đukanović rekla je da se "sadašnji trenutak ne može isključiti".

"Presuda se ne može ovako tumačiti, kao što rade kroz medije. Ona se cjelovito tumači. Imaćemo i odluku Vrhovnog suda po reviziji, ja sam ubijeđena da će biti u korist klijenta Raonića. Ako se poništi odluka Višeg suda, šta će biti onda. Ako presuda Vrhovnog suda bude u njegovu korist, imaće pravo na naknadu štete", rekla je Đukanović.

Mićović je kazao da Raonić ima pravo da bude kandidat, kao i da nema krivično-pravne odgovornosti za članove Savjeta u vezi sa glasanjem za generalnog direktora.

Kako je rekla Marijana Camović Veličković, "vi nijeste nadležni, gospodine Mićoviću, da nas relaksirate krivične odgovornosti.

"Raonić nije generalni direktor i po tom konkursu ne može da bude zakonito izabran. Ne može se zakonito to uraditi. Bio je u konfliktu interesa i moramo da glasamo kada je bio prijavljen na konkursu. Odluku o ponovnom imenovanju ne možete da donesete na zakonit način", kazala je ona.

"Ako ste nekome dužni, odužili ste se na ovaj način", navela je Camović Veličković. 

Sjednica nastavljena nakon pauze

Oko 15 časova, nakon kraće pauze, sjednica je nastavljena. Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević rekao je da ga interesuje da li Boris Raonić može biti kandidat u ponovnom izboru, kao i ostala tri kandidata - Milutin Stijepović, Nikola Marković i Srđan Čović. 

Predstavnik Pravne službe RTCG Želimir Mićović rekao je da "jasno piše da mogu da budu svi kandidati".

Advokatica RTCG Zorica Đukanović kazala je kako je tačno da "ne možemo bilo što iznositi jer mi kao pravnici tumačimo jedno a mediji drugo prenose".

"Željko je pravilno rekao. Predmet tužbe nije poništaj konkursa. Komisija je konstatovala da četiri kandidata ispunjavaju uslove, među njima je i Raonić kao punopravan član. Kakvu odluku donosite to je vaše", kazala je ona.

Član Savjeta Naod Zorić pitao je "da li smatrate da je zakonski ispravno odabrati Raonića"

Mićović je rekao da "mi u ovom momentu presudu tumačimo"..

"Savjet smo relaksirali krivične odgovornosti, vi je nemate jer ste odluku o imenovanju stavili van snage", rekao je Mićović. 

Đukanović je rekla da je Raonić  postupao zakonito. 

"Čovjek je tražio mišljenje ASK i oni su rekli da nije u konfliktu interesa. Nikola Marković je sada javni funkcioner. Šta ako njega izaberete, kako ćete danas da ga izaberete? Presuda je izvršna a krivično-pravne odgovornosti članova savjeta nema bez obzira na pisanje medija", kazala je Đukanović.  

Nije prihvaćen predlog da sjednica bude zatvorena za javnost

Članica Savjeta Amina Murić na početku sjednice zatražila je da bude zatvorena za medije da bi se izbjeglo manipulisanje činjenicama.

Član Savjeta Predrag Miranović istakao je da će na jednak način da govori bez obzira da li je sjednica otvorena ili zatvorena za javnost.

Članica Savjeta Marijana Camović Veličković kazala je da je protiv da se sjednica zatvori jer Boris Raonić nije više direktor od juče i u ovom momentu javni servis više nema direktora.

"Ovo je najvažnije pitanje o kome je Savjet raspravljao za svog mandata. Želim da ljudima bude neprijatno kad se budu o Raoniću izjašnjavali uprkos sudskoj presudi ovakvoj kakva je. Imate nedvosmislenu sudsku presudu i ne treba da ga stavite na listu", istakla je Camović.

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević kazao je da ne vidi razlog zašto bi se osjećao neprijatno.

"Ne znam što bih se ja osjećao neprijatno zbog svog glasanja, malo ste požurili sve da su tvrdnje i tačne. Molim vas da ne budete sigurni toliko u to što pričate i da se ogradite jer ništa iz ovog Savjeta nije skrivano", kazao je Drljević.

"Dobro je da znam i to da javnost zna kako ćete se osjećati. Davali ste mu podršku za sve samo ste ga podržavali i u zakonitim i u nezakonitim radnjama. Raspišimo novi konkurs pa ako ga izaberete neka mu je srećno. Uprkos sudskoj presudi ako ga stavite na listu javnost će to znati i to je moj doprinos javnosti", kazala je Camović.

Član Savjeta Filip Lazović kazao je da je i Camović učestvovala u tom radu i da s obzirom na to smatra da je njeno izlaganje bilo grubo.

"Što se tiče mog odnosa meni je svejedno da li su novinari tu jer stojim iza svojih riječi. Dozvolite da primijetim da je situacija atipična i pritisak je određeni na članove Savjeta i to je jasno, lično ne da mi ne smetaju mediji nego je cilj da se čuje šta se ovdje priča ali pritiska ima na nas", istakao je Lazović.

Četiri člana su bila za to da se sjednica zatvori, a neophodno je bilo šest članova da je zatvore, tako da je ona javna.

Mićović: Presuda je takva kakva je, moramo je poštovati

Želimir Mićović iz pravne službe RTCG kazao je da Savjet danas na osnovu dispozitiva presude treba da donese odluku kojim poništava odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora.

"Presuda je takva moramo je poštovati i ne želimo da članove Savjeta dovedemo u eventualnu krivičnu odgovornost ako ne poštuju tu presudu, presuda je međutim nejasna. Nijesu tražili da se raspiše novi konkurs i dosta je nejasno napisana i za javnost i za pravnike, jer nijesu bili decidni u traženju službenog zahtjeva. Ja smatram da je Savjet na osnovu konkursa i ponuda izabrao četiri kandidata koji su ispunjavali uslove i nakon toga su izabrali Raonića na osnovu intervjua, na osnovu svog diskrecionog prava koji imate kao članovi Savjeta. Shodno tom zapisniku danas bi trebalo da imenujete generalnig direktora da sva 4 kandidata uzmete u ozbir. Ne treba da Raonića isključite ali mora biti u kraćem mandatu jer je već godinu i po bio na funkciji, pa da popuni mandat od četiri godine", kazao je Mićović.

Saša Vukotić advokatica Raonića kazala je da će zbog integriteta da ostane pri svom stavu, a to je da kandidati koji su pokrenuli postupke protiv Raonića bili za preispitivanje u pogledu uslova.

"Sud je dao odluku ali nije ispitano to pred Vrhovnim sudom jer nije uložena revizija, i ja sad ne mogu da dam sud jer je odluka Višeg suda data i ne mogu preko toga komentarisati. Presuda nije u skladu sa stavom Vrhovnog suda i to je moj stav", kazala je Vukotić.

Kazala je da legitiman rok za ostavku Raonić dao i to se nije smjelo zanemariti.

"Inspektori su kontrolisali proces konkursa generalnog direktora i zaključeno je da na Savjet niko nije uticao. Donijeli su odluku za koju su smatrali da treba da se donese", poručila je Vukotić.

Poručuje da poništaj konkursa nije adekvatan jer to predviđa određene rokove.

"Da ne bi tumačili Vrhovni sud će dati stav, a mi ćemo morati da postupimo po presudi. Odluka o imenovanju direktora je poništena, a vi sad treba da donesete ono što smatrate da je ispravno. Kako god da odlučite, koga da izaberete, oni će da podnesu tužbu. Ne slažem se sa stavom suda da su ispravne prijave svih kandidata bile, ali je sud rekao da jesu i tu nema priče. Sad Vrhovni sud može da odluči. Moramo da donesemo novu odluku i to je na vama. Ne slažem se sa mnogi toga što je u presudi izrečeno. Konflikt ne može da nastane kad je Raonić prije dozvoljenog roka podnio ostavku. On nije bio u konfliktu interesa nikako", poručuje Vukotić.

Zorica Đukanović advokatica Raonića kazala je da će se kroz reviziju pokazati sve nezakonitosti koje su izrečene u presudi.

"Imam iste stavove kao koleginica Vukotić. Sve će se pokazati revizijom", istakla je Đukanović.

"Volio bih da čujem stav Vrhovnog suda, da nam to pomogne. Ova situacija je teška i nije jednostavna", kazao je Lazović.

Vukotić je kazala da je god se izabere ostali će se žaliti.

"To je suština, ako vi sad da izaberete drugog opet će se ostali žaliti, i tako sve u krug", kazala je Vukotić.

"Mi smo čuli obrazlozenje advokatica koje su izgubile spor. Ne znamo za druge kandidate ali za Borisa Raonića znamo da nije kandidat koji treba da bude tu", poručila je Camović.

"Poništaj konkursa nije tražen u presudi"

Mićović je kazao da poništaj konkursa nije tražen u presudi i da je to važno reći.

"Raoniću je dozvoljen rok da podnese ostavku na mjesto člana Savjeta AEM-a, on je to uradio. Sud je uzeo samo u obzor zakon o RTCG. A ne i zakon o ASK-u i zbog toga ga danas morate razriješiti. Ne možete da ga izuzmete kad budete sagledavali ostale kandidate jer se vraćate na zapisnik i intervju koji ste radili sa svima njima", kazao je Mićović.

Članica Savjeta Milica Špajak je kazala da je najbolje rješenje da se poništi konkurs i organizuje ponovni.

"Konfuzna je presuda i u takvoj situaciji, vjerujem da je ispravno imenovati vd i ponoviti konkurs", istakla je Špajak.

Preporučuje da se onda sad svi koji žele ponovo prijave.

"Izuzimam svoje mišljenje ako danas dođe do izbora generalnog direktora, ja u tome neću učestvovati", kazala je Špajak.

Poništena je odluka o imenovanju Raonića za generalnog direktora RTCG.

Viši sud u Podgorici potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda 

Na dnevnom redu su rasprava i izjašnjavanje o pravosnažnoj presudi Višeg suda, koji je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.

Druga tačka dnevnog reda je rasprava i izjašnjavanje o poništenju Odluke o imenovanju generalnog direktora.

Kako je saopšteno, Savjet će danas raspravljati i izjašnjavati se i o imenovanju generalnog direktora RTCG.

Podsjetimo, Viši sud u Podgorici potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Podgorici, čime je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Jelena Perović PRIVEDENA u SDT

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:17

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović koja je juče uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) privedena je u SDT gdje će biti saslušana zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u produženom trajanju, javila je Televizija Vijesti.

ODLOŽENO suđenje Vesni Medenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:03

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije optužene za izvršenje više teških krivičnih djela ponovo je odloženo, jer se nisu stekle procesne pretpostavke da se isto održi.

Ova PODGORIČKA NASELJA sjutra će više sati biti BEZ VODE

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:15

Bez vode će biti u periodu od 08.00 do 15.00 časova.

SEZONA na pragu - U ovom CRNOGORSKOM GRADU dnevno se izda 130 DOZVOLA za strance

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:03

Ministarstvo unutrašnjih poslova uvodi "upravne dane" u Budvi kako bi građani lakše došlo do dokumenata. Sezona je na pragu, a veliki broj stranaca koji su u tom gradu, pravi velike gužve na šalterima.

Kakav vazduh UDIŠEMO? Tokom tri mjeseca, zagađenje bilo najveće u ove ČETIRI OPŠTINE

Četvrtak, 18.04.2024 | 07:05

Nakon dva mjeseca zagađenja vazduha u prekograničnoj vrijednosti i po dvadesetak dana u sjevernom dijelu naše države, situacija u martu je nešto bolja, sudeći prema podacima Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

VIDEO - Jokić u sceni o kojoj priča svijet i videu koji se masovno dijeli internetom

Srijeda, 17.04.2024 | 12:13

Košarkaši Denver Nagetsa spremaju se za plej-of NBA lige i saznali su protivnika u utorak na srijedu.

Nemojte bacati UVELO CVIJEĆE - Uz ovaj jednostavan TRIK vratite mu ŽIVOST (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:54

Cvijeće s toplijim vremenom i višim temperaturama većom brzinom gubi vodu, svježinu i vitalnost.

De Niro otkrio - Ovo su njegovi OMILJENI GLUMCI svih vremena

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:52

Malo je glumaca koji se mogu uporediti s Robertom De Nirom. Dobitnik je dva Oscara i sedam nominacija u glumačkim kategorijama. De Niro je titan holivudskog filmskog platna koji je u filmovima Martina Scorsesea, Francisa Forda Coppole i Quentina Tarantina ostvario neke od svojih najupečatljivijih uloga.

NOVO ISTRAŽIVANJE - Klimatske promjene će do 2050. SMANJITI globalnu ekonomiju za petinu

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:39

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promJene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Megan Foks pokazala kako IZGLEDA BEZ ŠMINKE - U istp vrijeme ODUŠEVILA i RAZOČARALA FANOVE (FOTO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:29

Megan Foks poznata je kao jedna od najatraktivnijih glumica svijeta, a nakon što je objavila fotografiju bez šminke izazvala je brojne komentare.

Crnogorka "ODUVALA" konkurenciju - Podgoričanka OSTVARILA VELIKI USPJEH i zaradila duet sa folk zvijezdom

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:08

“Pevaj sa mnom”, šou program, kako organizatori kažu, jednog od najpopularnijih folk pjevača na ovim prostorima Slobe Radanovića, sinoć je okončan u znaku sjajne izvedbe Podgoričanke Tamare Vujačić.

ODLOŽENO suđenje Vesni Medenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:03

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije optužene za izvršenje više teških krivičnih djela ponovo je odloženo, jer se nisu stekle procesne pretpostavke da se isto održi.

Teško se odlučuju za SAMOSTALNI ŽIVOT - Mladi u Evropi sve duže ostaju da ŽIVE sa roditeljima

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:51

Mnogi mladi Evropljani danas se suočavaju s izazovom pronalaženja sopstvenog stambenog prostora i finansijskom nezavisnošću, što je dovelo do toga da neki od njih ostaju da žive u zajednici sa roditeljima duže nego što je to bio slučaj ranije.

Ćerka milijardera SNIMILA FILM o siromaštvu, pa naišla na OŠTRE KRITIKE - "Loš je koliko i mislite" (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:39

Rediteljski prvijenac Nikl Pelc Bekam o tinejdžerki koja se bori da spoji kraj s krajem u srednjoj Americi nailazi na oštre kritike kritičara.

Ove NAMIRNICE podstiču RAZVOJ DJEČIJEG MOZGA

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:27

Psihijatar dr Dru Remzi kaže da su namirnice koje deca konzumiraju jako važne jer su značajne za razvoj mozga, a ono što klinci jedu ima veliki uticaj i na njihovu koncentraciju i kognitivne sposobnosti.

Ova PODGORIČKA NASELJA sjutra će više sati biti BEZ VODE

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:15

Bez vode će biti u periodu od 08.00 do 15.00 časova.