Nedjelja, 04.06.2023 | 16:16
IZVOR: investitor.me

Pokajao se: Ilon Mask ubijedio 19 investitora da mu pomognu da KUPI Tviter

Prijatelji Ilona Maska koji su se uključili u njegov posao za preuzimanje Tvitera možda bi poželjeli da su propustili njegov poziv.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Prošle godine, Ilon Mask je oplemenio svoju legendu kao najvećeg prodavača na planeti okupivši vjerovatno najprestižniji spisak tehnoloških superzvijezda ikada sastavljen za jednu investiciju. Izvršni direktor Tesle namamio je niz bogataša od Marka Andresena do Čangpeng Žaoa kako bi obezbjedio "kraljevsku otkupninu" Tvitera.

Sve u svemu, Mask je prikupio 7,1 milijardu dolara od ukupne cijene od 44 milijarde dolara od 19 prestižnih partnera. Takođe je pozajmio 13 milijardi dolara od grupe banaka, uključujući Morgan Stanley i Mitsubishi, tako da je ukupan kapital transakcije dostigao preko 30 milijardi dolara, a sam Mask je obezbjedio najmanje 24 milijarde dolara.

Dakle, partneri posjeduju nešto manje od jedne četvrtine preduzeća. Sedamnaest igrača dalo je gotovinu, dok su dva, Fidelity i Kingdom Holding, pod kontrolom princa Al Waleeda bin Talala iz Saudijske Arabije, uložili svoje dionice prije Maska u udjele u novom privatnom preduzeću.
 
Tviter je sada privatno preduzeće, tako da njegovi finansijski podaci više nisu dostupni. I naravno, investitori i autsajderi već neko vrijeme imaju prilično dobru ideju da stvari možda ne idu najbolje u Ilonovom novom projektu. Ali sada dobijamo predstavu o tome koliko zapravo rezultati nisu sjajni, putem prijava iz Fidelity’s Contrafunda.

Iako fond drži samo mali dio Tviter dionica, to je otvoreno mjesto na kojem investitori mogu kupiti i prodati dionice, tako da mora obezbjediti tržišnu vrijednost za svaku svoju dionicu svakog mjeseca. A brojke su užasne:

U novembru je Contrafund smanjio svoje akcije na Tviteru za 56%, na 23,5 miliona dolara. U martu je došlo još 7,5% na 19,5 miliona dolara. A 28. maja, Contrafund je otkrio da je do kraja aprila oduzeo dodatnih 3,5% od svoje početne, pune procjene, smanjivši procjenjenu vrijednost Tvitera u svojim knjigama na 17,65 miliona dolara, za ukupno sedmomjesečno uklanjanje 67%. Stoga, Fidelity sada vrijednuje Twitter tek sa jednom trećinom kupoprodajne cijene od 44 milijarde dolara, odnosno 14,5 milijardi dolara. To je polovina njegove tržišne kapitalizacije kada je Mask prošlog aprila otkrio da je počeo da kupuje akcije društvene mreže.

Istu matematiku možemo primjeniti na originalnu investiciju 19 vlasničkih partnera od 7,1 milijardu dolara. Prema Fidelityjevoj mjeri, taj udio sada vredi jednu trećinu tog ukupnog iznosa, ili 2,34 milijarde dolara, što znači da je do sada grupa pretrpjela gubitak od skoro 5 milijardi dolara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Budva - Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Subota, 20.04.2024 | 14:26

Službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva je 17. aprila prijavljeno od strane Hitne medicinske pomoći Budva da je u njihove prostorije pristupilo žensko lice, strana državljanka, na ukazivanje ljekarske pomoći kojom prilikom im je saopštila da je silovana prethodnog jutra od strane njoj nepoznate muške osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Drobnjak: Energija, želja i fokus moraju da budu na nivou za pobjedu nad Zvezdom

Subota, 20.04.2024 | 13:38

Košarkaši SC Derbija u ponedjeljak dočekuju Crvenu zvezdu u drugom meču četvrtfinala ABA lige. Plejmejker "studenata" Igor Drobnjak kazao je da ukoliko ponove energiju, želju i fokus iz prvog okršaja u Beogradu, mogu da ugroze favorita.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.