Subota, 10.06.2023 | 11:09
IZVOR: MediaBiro

VIDEO - Dvije godine od prvog redovnog komercijalnog leta Air Montenegra: Prevezeno preko 600.000 putnika

Prije dvije godine, odnosno 10. juna 2021. godine, Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro je realizovao prvi redovni komercijalni let na relaciji Podgorica – Beograd.




Foto: MediaBiro

"Prvi čarter koji je od Podgorice do Sarajeva prevezao Fudbalsku reprezentaciju Crne Gore bio je 1. juna 2021. godine, a od osnivanja smo zvanični prevoznik Fudbalskog saveza Crne Gore, brojnih sportskih ekipa i sportskih saveza iz države i okruženja. Želeći da ukažemo pažnju našim putnicima i zajednički obilježimo jubilej, danas smo na svim avio linijama koje obavlja “Air Montenegro” organizovali nagradnu igru. Naime, putnici na današnjim letovima su bili u prilici da izvuku vaučere, od kojih je na svakom letu jedan dobitnički, čime ostvaruju pravo na jednu povratnu kartu na avio linijama “Air Montenegra”, po sopstvenom izboru", saopšteno je iz kompanije Air Montenegro.

Podsjećaju da je nakon pauze od gotovo 6 mjeseci poslije obustave letova prethodnog Nacionalnog prevoznika krajem 2020. godine, “Air Montenegro” uspostavio redovan saobraćaj 10. juna 2021.godine.

"Izazovno i zahtjevno je u prethodnom periodu bilo uspostaviti povjerenje kod putnika i partnera, ali se ipak uspjelo zahvaljujući profesionalizmu i maksimalnom zalaganju zaposlenih. Takođe, u tom periodu su bila aktuelna brojna ograničenja za putovanja zbog pandemije Covid-19, što je dodatno otežavalo poslovanje, pa smo jedna od rijetkih avio kompanija koja je osnovana u Evropi i svijetu u toj kriznoj godini. Tokom prve godine poslovanja saobraćaj je u najvećem djelu obavljan samo sa jednim avionom u floti, E95 sa 116 sjedišta i prevezeno je oko 110 hiljada putnika na 5 destinacija u redovnom saobraćaju, odnosno ka Beogradu iz Podgorice i Tivta, Banja Luci, Ljubljani, Frankfurtu i Istanbulu. Realizovane su serije čarter letova za Jerevan i brojni ad hoc čarter letovi".

U narednoj 2022. godini saobraćaj je obavljan sa 2 aviona E95 u toku čitave godine, uz dodatni zakup aviona A320 sa 180 sjedišta u periodu od 6 mjeseci ljetnje sezone kada je prevezeno oko 360 hiljada putnika. Redovan saobraćaj se odvijao ka 11 destinacija. Osim letova ka destinacijama iz 2021. godine započeto je saobraćanje ka novih šest, Cirihu, Parizu, Nantu, Lionu, Kopenhagenu i Pragu, kao i serije čarter letova.

"Danas, dvije  godine nakon prvog komercijalnog leta, u  vlasništvu kompanije To Montengro su 2 vazduhoplova Embraer 195 registarskih oznaka AOA I AOB i iznajmljeni Embraer 190 registarske oznake UR – EMA kompanija Wind Rose i Airbus 320 registarske oznake LYFJI kompanije Heston airlines. Redovan saobraćaj se obavlja na 14 destinacija, ka svim destinacijama iz prethodne godine su nastavljeni letovi. Naime, Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro u toku ove godine godine saobraća na redovnim avio linijama ka Beogradu, Ljubljani, Banja Luci, Frankfurtu, Cirihu, Parizu, Lionu, Nantu, Kopenhagenu, Pragu, Istanbulu, koje je obavljao u prethodnoj godini i po prvi put prema Bratislavi, Brnu i Sarajevu. Pored novih čarter letova za zemlje Baltika, koji saobraćaju sa aerodroma Tivat ka Rigi, Vilnusu i Talinu, iz Podgorice imamo nove čarter letove za Ržešov u Poljskoj. Serije čarter letova obavljaju se, kao i prethodne godine, ka Jerevanu, Kairu i Katovicama, u periodu od juna do septembra, dok se sa čarter letovima iz Tel Aviva započelo u martu i trajaće do oktobra tekuće godine. Za ovu punu sezonu smo iznajmljivanjem 2 vazduhoplova nadomjestili aktuelnu tražnju na tržištu, čime smo prevazišli izazove I ispunili očekivanja partnera, putnika I privrede, imajući u vidu da je pred nama visoka turistička sezona, a u interesu turističke i komplementarne privrede, građana i države".

Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro je u periodu od 10. juna 2021. do početka juna ove godine na preko 7 i po hiljada realizovanih letova u redovnom i čarter saobraćaju prevezao oko 615.000 putnika, uz prosječnu popunjenost aviona od 65.92%. Ukupni prihodi od tarifa su 52 miliona eura.

"Sadašnje stanje prodaje kapaciteta, popunjenost letova i srednja prodajna tarifa potvrđuju optimizam da će ovo biti rekordna godina u poslovanju nacionalnog prevoznika i da će plan od blizu pola miliona prevezenih putnika biti ostvaren, što je preko 100.000 više putnika u odnosu na prethodnu godinu. U okviru strateškog razvoja i komercijalne politike kompanije To Montengro planiran je budući dinamičan razvoj koji, između ostalog, podrazumijeva nabavku novih vazduhoplova, širenje mreže destinacija i baze stabilnih klijenata- putnika", zaključeno je u saopštenju kompanije Air Montenegro.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Air Montenegro: Geopolitička situacija onemogućava letove Podgorica - Tel Aviv

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:55

Air Montenegro obavještava javnost, svoje putnike i partnere, o otkazivanju planiranih čarter letova ka Izraelu. Kompanijski Odbor za sigurnost je donio ovu odluku na osnovu analize aktuelne geopolitičke situacije i procjene rizika u zoni sukoba. 

Voli cijene za lak izbor najpovoljnijih proizvoda!

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:00

Vašu svakodnevnu trgovinu olakšavamo jednostavnim izborom najpovoljnijih proizvoda.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Radulović: Očekujem da ćemo do kraja godine ODABRATI izvođača druge dionice i odmah krenuti sa radovima

Srijeda, 24.04.2024 | 17:57

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da raspisivanje pretkvalifikacionog tendera za izgradnju druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice nije samo formalnost već ključni mehanizam za osiguranje transparentnosti, fer konkurencije i odabira.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Kovačević: POVEĆATI KAZNEza nepropisno parkiranje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:53

Nepropisno parkiranje u glavnom gradu idalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju gradske službe.

Italijanski recept za FENOMENALNE ŠPAGETE, prave se praktično ni od čega

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:39

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica i koje su cijenovno prihvatljive.

Nadal: "NADAM se olimpijskom dublu sa Alkarazom, VOLIO bih to"

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:28

Rafael Nadal je potvrdio da želi da igra sa Karlosom Alkarazom u dublu na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.

Bivši dečko Tejlor Svift komentarisao pjesmu koja je POSVEĆENA NJEMU - "Nisam je SLUŠAO, ali...."

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:16

Tejlor Svift  nedavno je objavila novi album The Tortured Poets Department koji je postao apsolutni hit.

Razmislite dobro prije kupovine - Ovi automobili su NAJJEFTINIJI za održavanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:02

U početku su troškovi održavanja niski i slični za većinu brendova.

Ni nalik današnjem - POGLEDAJTE kako je Dubai izgledao '70-ih i '80-ih godina

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:53

Na stranici Dubai Scoops objavljena je kompilacija fotografija Dubaija iz perioda '70-ih i '80-ih godina kada se izgled grada u mnogome razlikovao u odnosu na danas.

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

Vuković Kuč: Selektivnost, netransparentnost i revanšizam karakterišu rad SDT-a

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:30

“Evidentno je da u posljednje vrijeme tri elementa – revanšizam, selektivnost i netransparentnost u radu karakterišu funkcionisanje SDT-a i tužilaštva”, istakla je Aleksandra Vuković Kuč, potpredsjednica DPS-a,  podsjetivši javnost da je ta partija u posljednje četiri godine podnijela na stotine krivičnih prijava zbog eklatantnih kršenja zakona, zloupotrebe službenih položaja i golog kriminala i lopovluka u našoj državi, a da tužioci na te prijave još uvijek nijesu regovali.

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.