Ponedjeljak, 25.09.2023 | 09:50
IZVOR: Vijesti.me

Aligrudić: Pitanje eventualnog ukidanja doprinosa zahtijeva analizu na svim nivoima

Vršilac dužnosti direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Ranko Aligrudić je, komentarišući najave o mogućem ukidanju doprinosa kojima se puni taj fond, rekao da se mora vidjeti šta se želi eventualnom reformom i da li se stvarno želi ići na ukidanje doprinosa.
Foto: Youtube screensho/MediaBiro

Aligrudić je naglasio, gostujući u Bojama jutra, da ukoliko se pokrene pitanje eventualne transformacije Fonda i ukidanja doprinosa, to podrazumijeva analizu i raspravu na svim nivoima.

“Sva ova priča se izvodi na osnovu nedovoljnih pokazatelja”, rekao je Aligrudić, ali i kazao da, ukoliko se predlozi pokažu kao praktični, ne vidi razlog da se ne uđe u tu proceduru.

Poručio je da se državni fond ne smije svoditi na akcionarski fond, te da je penzijsko i invalidsko osiguranje obavezno, Ustavom propisano osiguranje.

Drugo pitanje je, kako je naglasio, da li se želi promijeniti sistem koji počiva na međugeneracijskoj solidarnosti.

“Postoji potreba ze reformom sistema, ali da li želimo da sistem potpuno preokrenemo – da više nema doprinosa za PIO nego da se sve finasira iz PDV-a i drugih prihoda, i da onda nemamo obaveznih doprinosa”, upitao je.

Rekao je da su izvorni prihodi Fonda jasno definisani, da trenutno iznose 350 do 400 miliona, i da bi, ako bi se išlo na povećane iznose penzija, za izvorne prihode Fonda bilo potrebno 700 do 750 miliona.

“Imate ljudi koji ulažu u obavezni penzijski fond, a onda treba da ulažu u druge fondove i crpe benefite iz tih fondova. To se ne može crpiti nakon dvije, pet ili 10 godina, već nakon 15-20 godina ulaganja. To je za nas nemoguća misija, mi neki imamo vrlo malo do penzije. I onda će država morati da preuzme obaveze i garancije za taj fond, a ako ne bude doprinosa, kako će ih preuzeti”, rekao je Aligrudić.

On je, upitan kako on vidi mogućnost reforme, kazao kako bi “naše bilo da probamo da razvijamo fond koji bi bio korelativ za državni fond”.

Traže budžet od 649 miliona

Aligrudić je kazao da traže budžet od 649 miliona eura za Fond PIO, zbog vanrednih usklađivanja penzija.

Rekao je da je budžet fonda, na osnovu fiskalne politike Vlade, za 2024. limitiran na 600 miliona.

Aligrudić je u Bojama jutra naveo je da će Fond za 30 miliona eura probiti predviđeni budžet za ovu godinu, koji je bio planiran na 537 miliona, i da će ta sredstva biti opredijeljena rebalansom.

Minimalna penzija će nakon vanrednih usklađivanja iznositi skoro 300 eura, a Aligrudić kaže da time pokušavaju pratiti inflaciju koja, kako je rekao, u svijetu stagnira, “a kod nas ne padaju cijene”. Ukazao je da će prosječna penzija od 426 eura biti treća po visini u regionu, iza Slovenije i Hrvatske.

Upitan koliko je realno da minimalna penzija bude 450 eura, iznio je podatak da će sada za isplatu penzija biti potrebno 49 miliona mjesečno, a da bi u tom slučaju ta cifra iznosila 75 miliona, odnosno 900 miliona godišnje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Željeznička nesreća - POGINULA jedna osoba

Utorak, 05.12.2023 | 23:22

Na pruzi Kolašin - Mojkovac u mjestu Selište, došlo je do željezničke nesreće.

Srijeda u znaku kiše: Pogledajte kakve nas temperature očekuju

Utorak, 05.12.2023 | 21:57

Vremenska prognoza za srijedu.

Utvrđena lista kandidata za dodjelu nagrade “19. decembar”

Utorak, 05.12.2023 | 21:52

Žiri za dodjelu Nagrade “19. decembar”, za 2023. godinu na čelu sa predsjednicom prof.dr Tatjanom Novović i članovima prof. dr Majom Kostić Mandić, prof.dr Nenadom Vujadinovićem, prof. dr Aleksandrom Vujovićem, prof.dr Vukom Domazetovićem, doc. dr Milenom Lipovinom Božović, doc. dr Mehmedom Đečevićem, dr Momčilom Vuksanovićem, dr Andrijom Mikulićem, Vuksanom Simonovićem, mr Milkom Tadić Mijović, Srđanom Didom Stanojevićem i Miodragom Živkovićem, na današnjoj sjednici utvrdio je listu kandidata za dodjelu nagrade “19.decembar”, koji ispunjavaju formalno pravne uslove, a to su:    

Postavljeni stolovi za stoni tenis u četiri osnovne škole u Podgorici

Utorak, 05.12.2023 | 21:43

U saradnji sa Glavnim gradom, odnosno Sekretarijatom za komunalne poslove i Agencijom za stanovanje, danas je u JU OŠ ,,Maksim Gorki”, JU OŠ ,,Savo Pejanović”, JU OŠ ,,Milorad Musa Burzan” i JU OŠ ,,Radojica Perović” organizovano postavljanje stolova za stoni tenis u dvorištima ovih osnovnih škola, saopšteno je iz Miniostarstva prosvjete, nauke i inovacije..  

ANKETA: Rezultati PISA testiranja gori nego 2018. godine: Da li treba REFORMISATI sistem obrazovanja?

Utorak, 05.12.2023 | 21:37

Glasajte u našoj novoj anketi!

Anđelina Džoli konačno otkrila ljubavni status: Šta će reći Bred Pit?

Utorak, 05.12.2023 | 21:04

Anđelina Džoli je konačno skinula prašinu sa teme ljubavi.

Smijenjena Vojinović: Šaranović za šefa Unutrašnje kontrole postavio Vujovića

Utorak, 05.12.2023 | 20:51

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović smijenio je načelnicu Odjeljenja unutrašnje kontrole Uprave policije Olivera Vojinović, i na tu funkciju imenovao Darka Vujovića, potvrđeno je CdM-u.

Kako MUŠKI PRIPADNICI ZODIJAKA pokazuju da vas VOLE?

Utorak, 05.12.2023 | 20:46

Istina je da je nekim muškarcima izuzetno teško da izraze svoje emocije, čak i kada su ludi za vama. Ali, postoje stvari koje na kraju rade samo da vam pokažu da vas zaista vole bez mnogo riječi.

Demokrate Zeta: Novorođenoj djeci 150 eura naknade

Utorak, 05.12.2023 | 19:20

Demokrate Zeta saopštile su, da je otpočela realizacija postupka utvrđivanja naknade za novorođenu djecu na teritoriji opštine Zeta, kroz pripremu nacrta Odluke o pravima iz socijalne i dječije zaštite.

DA LI ĆETE SE VJENČATI I KO VAM JE SUĐEN? Odgovore na ova pitanja daje - SEDMA astrološka kuća

Utorak, 05.12.2023 | 19:06

Jedna od najpopularnijih astroloških kuća svakako je sedma, jer krije tajnu o tome ko će biti i kako će izgledati vaš bračni ili partner sa kojim ćete duže ostati u vezi.