Utorak, 26.09.2023 | 10:14
IZVOR: rtcg.me

Božović: Novi izbori REALNIJI od formiranje vlade, RUŠE se svi principi demokratije

Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović.
Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Ona ocjenjuje da je nedopustivo da Vladu Crne Gore formiraju ambasadori.

“Mandatar Milojko Spajić imao je nikad lakši posao da odmah nakon dobijanja mandata krene u sastavljanje Vlade čiji su obrisi bili jasni već prvi dan nakon parlamentarnih izbora. Bez DPS-a, imali smo ne samo prostu većinu od 41 poslanika, već i uz manjinske stranke većinu potrebnu za donošenje zakona u pravosuđu gdje je potrebna dvotrećinska većina”, ističe Božović. 

Ona ocjenjuje da umjesto toga imamo bespotrebno odugovlačenje u proteklom periodu, a na kraju čak i pregovore koje je mandatar vodio sa poslanicima iz redova liste koju predvodi DPS, kršeći tako volju građana pa i principa na kojima je i Pokret Evropa sad dobio podršku.

“Možemo prije da očekujemo da će nas sve ovo dovesti do novih parlamentarnih izbora, prije nego do formiranja Vlade. U Crnoj Gori se u kontinuitetu ruše svi principi demokratije pa se Vlade formiraju krajnje neočekivano. Prvo smo imali ekspertsku Vladu, pa aktuelnu Vladu koju podržava jedva devet odsto građana Crne Gore. Ukoliko se i sada napravi neki novi eksperiment, podržan od stranih ambasada koje bi da odlučuju u Crnoj Gori mimo volje njenih građana, jasno je da se prilike u Crnoj Gori neće stabilizovati. Naprotiv, to će dovesti do kriza u ekonomskom, socijalnom i političkom i svakom drugom planu”, dodaje Božović.

Nestabilna politika državu vodi ka nestabilnosti, ocjenjuje Božović i dodaje da se odluke o Crnoj Gori moraju donositi ovdje, a da svaka nasilna i vještačka tvorevina dugoročno nanosi štetu Crnoj Gori.

“Koalicija "Za budućnost Crne Gore" bila je i ostaće spremna za konstruktivni razgovor u cilju postizanja dogovora kako bi se Vlada konačno formirala ali takođe ostajemo dosljedni principima da se DPS ni na mala ni na velika vrata ne vrati na pozicije vlasti i moći .Čuvaćemo i branićemo izbornu volju građana onako kako smo to radili i do sada”, naglašava Božović za Adria TV. 

Građani se sa pravom pitaju čemu služe izbori ako se njihova izborna volja ne priznaje, a Vladu formiraju strane ambasade, odnosno ambasadori, ocjenjuje Božović.

“Nakon održanih izbora i malog izlaska glasača pojedine NVO i pojedini predstavnici ambasada u Crnoj Gori pokušali su da predstave to kao slavu demokratije u Crnoj Gori, međutim, to je samo poraz demokratije jer mala izlaznost birača pokazuje samo da oni više ne vjeruju da njihov glas ima ikakvu odlučujuću ulogu i bojim se da ukoliko bi otišli na nove izbore – sve ove prilike koje smo imali u proteklom periodu samo bi kod građana izazvalo dodatno nepovjerenje da njihov glas uopšte može o bilo čemu da odlučuje. Mi se zalažemo da se glas građana poštuje i da se volja građana iskazana na parlamentarnim izborima preslika prilikom formiranja Vlade”, zaključila je Božović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vlada utvrdila Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

Utorak, 05.12.2023 | 18:26

Saopšteno iz Vlade.

DPS: Mandić pokazuje pravo lice svoje velikosrpske politike i sklonost ka istorijskom revizionizmu

Utorak, 05.12.2023 | 18:06

Jučerašnja izjava Andrije Mandića kojom još jednom pokazuje pravo lice svoje velikosrpske politike i sklonost ka istorijskom revizionizmu, očigledno je pokušaj da umanji štetu nastalu zbog njegovog ideološkog lutanja koje je posljedica očajničke želje da zadrži fotelju predsjednika Skupštine. Zbog toga, apelujemo na sve snimatelje i fotografe, da ne izlažu Andriju Mandića „velikim problemima“, kao onomad kad su ga slikali pored predsjednika Skupštine Kosova, države koju on i njegova partija ne priznaju, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

DPS: Za loše rezultate na PISA testiranju kriva vlast koja se nije bavila unaprjeđivanjem prosvjete

Utorak, 05.12.2023 | 14:59

Nezadovoljavajući rezultati koje su ostvarili crnogorski učenici na PISA testiranju, ukazuju na loše stanje u sektoru obrazovanja ali generalno i u crnogorskom društvu, saopšteno je iz DPS-a.

Donijeta prvostepena presuda: Medojević da plati Spajiću 3.000 EURA na ime povrede ugleda i časti

Utorak, 05.12.2023 | 09:50

Sud je prvostepenom presudom potvrdio sve navode iz tužbe Tužioca, gospodina Spajića, te konstatovao da je Tuženi, gospodin Medojević, povrijedio pravo Tužioca na čast, ugled i dostojanstvo, potvrdio je punomoćnik premijera Spajića advokat Danilo Radulović.

Klikovac - Dug Čistoće prema preduzeću Deponija za pet mjeseci porastao skoro POLA MILIONA EURA

Utorak, 05.12.2023 | 08:56

Dug preduzeća Čistoća doo prema preduzeću Deponija doo je za samo 5 mjeseci porastao skoro pola miliona eura, saopštio je šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac.

Željeznička nesreća - POGINULA jedna osoba

Utorak, 05.12.2023 | 23:22

Na pruzi Kolašin - Mojkovac u mjestu Selište, došlo je do željezničke nesreće.

Srijeda u znaku kiše: Pogledajte kakve nas temperature očekuju

Utorak, 05.12.2023 | 21:57

Vremenska prognoza za srijedu.

Utvrđena lista kandidata za dodjelu nagrade “19. decembar”

Utorak, 05.12.2023 | 21:52

Žiri za dodjelu Nagrade “19. decembar”, za 2023. godinu na čelu sa predsjednicom prof.dr Tatjanom Novović i članovima prof. dr Majom Kostić Mandić, prof.dr Nenadom Vujadinovićem, prof. dr Aleksandrom Vujovićem, prof.dr Vukom Domazetovićem, doc. dr Milenom Lipovinom Božović, doc. dr Mehmedom Đečevićem, dr Momčilom Vuksanovićem, dr Andrijom Mikulićem, Vuksanom Simonovićem, mr Milkom Tadić Mijović, Srđanom Didom Stanojevićem i Miodragom Živkovićem, na današnjoj sjednici utvrdio je listu kandidata za dodjelu nagrade “19.decembar”, koji ispunjavaju formalno pravne uslove, a to su:    

Postavljeni stolovi za stoni tenis u četiri osnovne škole u Podgorici

Utorak, 05.12.2023 | 21:43

U saradnji sa Glavnim gradom, odnosno Sekretarijatom za komunalne poslove i Agencijom za stanovanje, danas je u JU OŠ ,,Maksim Gorki”, JU OŠ ,,Savo Pejanović”, JU OŠ ,,Milorad Musa Burzan” i JU OŠ ,,Radojica Perović” organizovano postavljanje stolova za stoni tenis u dvorištima ovih osnovnih škola, saopšteno je iz Miniostarstva prosvjete, nauke i inovacije..  

ANKETA: Rezultati PISA testiranja gori nego 2018. godine: Da li treba REFORMISATI sistem obrazovanja?

Utorak, 05.12.2023 | 21:37

Glasajte u našoj novoj anketi!

Anđelina Džoli konačno otkrila ljubavni status: Šta će reći Bred Pit?

Utorak, 05.12.2023 | 21:04

Anđelina Džoli je konačno skinula prašinu sa teme ljubavi.

Smijenjena Vojinović: Šaranović za šefa Unutrašnje kontrole postavio Vujovića

Utorak, 05.12.2023 | 20:51

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović smijenio je načelnicu Odjeljenja unutrašnje kontrole Uprave policije Olivera Vojinović, i na tu funkciju imenovao Darka Vujovića, potvrđeno je CdM-u.

Kako MUŠKI PRIPADNICI ZODIJAKA pokazuju da vas VOLE?

Utorak, 05.12.2023 | 20:46

Istina je da je nekim muškarcima izuzetno teško da izraze svoje emocije, čak i kada su ludi za vama. Ali, postoje stvari koje na kraju rade samo da vam pokažu da vas zaista vole bez mnogo riječi.

Demokrate Zeta: Novorođenoj djeci 150 eura naknade

Utorak, 05.12.2023 | 19:20

Demokrate Zeta saopštile su, da je otpočela realizacija postupka utvrđivanja naknade za novorođenu djecu na teritoriji opštine Zeta, kroz pripremu nacrta Odluke o pravima iz socijalne i dječije zaštite.

DA LI ĆETE SE VJENČATI I KO VAM JE SUĐEN? Odgovore na ova pitanja daje - SEDMA astrološka kuća

Utorak, 05.12.2023 | 19:06

Jedna od najpopularnijih astroloških kuća svakako je sedma, jer krije tajnu o tome ko će biti i kako će izgledati vaš bračni ili partner sa kojim ćete duže ostati u vezi.