Ponedjeljak, 02.10.2023 | 07:36
IZVOR: Kolektiv.me

Na sniženju preko 100 artikala - Počela akcija „STOP INFLACIJI 100+”

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, maloprodajnim i veleprodajnim trgovinama, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima, dogovorilo nastavak akcije Stop inflaciji pod nazivom „STOP INFLACIJI 100+” koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građanja i smanjenje inflacije, sapšteno je ranije iz ovog Vladinog resora.
Foto: Ilustracija, Pixabay

"Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo je pristupilo kreiranju novog antiinflacionog programa pod nazivom „STOP INFLACIJI 100+”, kojoj se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača".

Kako su naveli iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, akcija „STOP INFLACIJI 100+” se nastavlja po sljedećem modelu: 

"Trgovci su dužni da definišu listu od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene na način što će utvrditi maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu u visini od 5%, dok za trgovce koji imaju ispod 100 zaposlenih, antiinflaciona korpa podrazumjeva listu od najmanje 50 proizvoda.  Proizvodi iz antiinflacione korpe će se obilježavati na identičan način kao i u prethodnoj akciji “Stop inflaciji”.  Izbor konkretnog proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom. Trgovac je u obavezi da vodi posebnu evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne proizvode koji su obuhvaćeni listom i na zahtjev Ministarstva i/ili nadležne inspekcije iste dostavi na uvid. Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda. Trgovac može mijenjati proizvode u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou. Period trajanja akcije je od 1. oktobra do 31. decembra 2023. godine. Za trgovce koji prodaju specifičnu vrstu robe( poput tehnike, kozmetike i slično), antiinflaciona korpa će biti prilagođena toj vrsti proizvoda".

Iz Ministarstva ističu da proizvod ne smije biti pri isteku roka, da proizvod ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja, kao i da proizvod ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste, a poželjno je da korpa sadrži i proizvode boljeg kvaliteta tj premium proizvode.

"Da bi građani shvatili da se zaista radi o značajnom umanjenju cijena kao primjer je antiinflaciona korpa kompanije VOLI a slične su korpe svih ostalih koja trenutno ima 148 proizvoda (pri čemu lista nije konačna i ima tendenciju rasta) za koju su potrošači do sada morali da izdvoje 454,71 eura, dok će od 1. oktobra vrijednost ove korpe sa popustom biti 322,07 eura. Dakle, radi se o popustu koji ukupno iznosi 29,17 % i zahvaljujući kojoj potrošači štede 132,64 eura".

Kao primjer sniženja nekih konkretnih proizvoda izdvojili su sljedeće:

Foto: Ministarstvo eknomskog razvoja i turizma

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Željeznička nesreća - POGINULA jedna osoba

Utorak, 05.12.2023 | 23:22

Na pruzi Kolašin - Mojkovac u mjestu Selište, došlo je do željezničke nesreće.

Srijeda u znaku kiše: Pogledajte kakve nas temperature očekuju

Utorak, 05.12.2023 | 21:57

Vremenska prognoza za srijedu.

Utvrđena lista kandidata za dodjelu nagrade “19. decembar”

Utorak, 05.12.2023 | 21:52

Žiri za dodjelu Nagrade “19. decembar”, za 2023. godinu na čelu sa predsjednicom prof.dr Tatjanom Novović i članovima prof. dr Majom Kostić Mandić, prof.dr Nenadom Vujadinovićem, prof. dr Aleksandrom Vujovićem, prof.dr Vukom Domazetovićem, doc. dr Milenom Lipovinom Božović, doc. dr Mehmedom Đečevićem, dr Momčilom Vuksanovićem, dr Andrijom Mikulićem, Vuksanom Simonovićem, mr Milkom Tadić Mijović, Srđanom Didom Stanojevićem i Miodragom Živkovićem, na današnjoj sjednici utvrdio je listu kandidata za dodjelu nagrade “19.decembar”, koji ispunjavaju formalno pravne uslove, a to su:    

Postavljeni stolovi za stoni tenis u četiri osnovne škole u Podgorici

Utorak, 05.12.2023 | 21:43

U saradnji sa Glavnim gradom, odnosno Sekretarijatom za komunalne poslove i Agencijom za stanovanje, danas je u JU OŠ ,,Maksim Gorki”, JU OŠ ,,Savo Pejanović”, JU OŠ ,,Milorad Musa Burzan” i JU OŠ ,,Radojica Perović” organizovano postavljanje stolova za stoni tenis u dvorištima ovih osnovnih škola, saopšteno je iz Miniostarstva prosvjete, nauke i inovacije..  

ANKETA: Rezultati PISA testiranja gori nego 2018. godine: Da li treba REFORMISATI sistem obrazovanja?

Utorak, 05.12.2023 | 21:37

Glasajte u našoj novoj anketi!

Anđelina Džoli konačno otkrila ljubavni status: Šta će reći Bred Pit?

Utorak, 05.12.2023 | 21:04

Anđelina Džoli je konačno skinula prašinu sa teme ljubavi.

Smijenjena Vojinović: Šaranović za šefa Unutrašnje kontrole postavio Vujovića

Utorak, 05.12.2023 | 20:51

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović smijenio je načelnicu Odjeljenja unutrašnje kontrole Uprave policije Olivera Vojinović, i na tu funkciju imenovao Darka Vujovića, potvrđeno je CdM-u.

Kako MUŠKI PRIPADNICI ZODIJAKA pokazuju da vas VOLE?

Utorak, 05.12.2023 | 20:46

Istina je da je nekim muškarcima izuzetno teško da izraze svoje emocije, čak i kada su ludi za vama. Ali, postoje stvari koje na kraju rade samo da vam pokažu da vas zaista vole bez mnogo riječi.

Demokrate Zeta: Novorođenoj djeci 150 eura naknade

Utorak, 05.12.2023 | 19:20

Demokrate Zeta saopštile su, da je otpočela realizacija postupka utvrđivanja naknade za novorođenu djecu na teritoriji opštine Zeta, kroz pripremu nacrta Odluke o pravima iz socijalne i dječije zaštite.

DA LI ĆETE SE VJENČATI I KO VAM JE SUĐEN? Odgovore na ova pitanja daje - SEDMA astrološka kuća

Utorak, 05.12.2023 | 19:06

Jedna od najpopularnijih astroloških kuća svakako je sedma, jer krije tajnu o tome ko će biti i kako će izgledati vaš bračni ili partner sa kojim ćete duže ostati u vezi.