Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:51
IZVOR: kolektiv.me

KIC "Budo Tomović" - Počinje osmi književni festival “Literitorija”

U utorak, 7. maja biće otvoreno osmo izdanje književnog festivala KIC-a „Budo Tomović” „Literitorija”, sa temom „Gdje je priča?”.




Foto: KIC "Budo Tomović"

U okviru glavnog programa 7. maja u 20h, kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci Željko Janković, Marina Gudelj i Tijana Rakočević, uz moderaciju književnog kritičara Vladimira Arsenića.

Na ovogodišnjoj LiTteritoriji, sva tri dana, biće organizovana radionica pisanja kratke priče koju će za grupu studenata i srednjoškolaca voditi pisac Srđan Srdić.

Srđan Srdić rođen je u Kikindi, 1977. godine. Autor je pet romana (Mrtvo polje, Satori, Srebrna magla pada, Ljubavna pesma, Autosekcija), dve knjige priča (Espirando, Sagorevanja) i knjige eseja (Zapisi iz čitanja). Dobitnik je književnih priznanja Laza Lazarević, Biljana Jovanović, Edo Budiša, kao i stipendije iz Fonda Borislav Pekić. Srdićeve knjige prevedene su na nekoliko evropskih jezika.

Željko Janković rođen je u Pančevu 1983. godine. Objavio je knjigu poezije „Karl Ginter u dvostrukoj ekspoziciji“ 2010. godine (Brankova nagrada, nagrada Aladin Lukač) i knjigu kratke proze „Sumrak na petlji“ 2023. god. Radove je objavljivao u brojnim štampanim i internet časopisima: Nova misao, Kvartal, Hyperborea, Agon, Ulaznica, Severni bunker, Sent itd. Živi i radi u Pančevu.

Marina Gudelj rođena je u Splitu 1988. godine. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Književnim radom bavi se oduvijek za sebe, a javno posljednjih nekoliko godina. Objavljivala je u Zarezu, na Kritičnoj masi, Portalu Strane i u međunarodnom časopisu Alternator. Kratke priče nagrađivane su joj na Kritičnoj masi, FEKP-u i nagradom Prozak (2018) za najbolji prozni rukopis autora/ke do 35 godina starosti. Kao rezultat nagrade Prozak, 2020. izlazi joj zbirka kratkih priča „Fantomska bol“ koja iste godine ulazi u širi izbor za nagradu Fric. Roman „Nedovršena“ izašao je u izdanju Hena. com 2021. godine. Nastoji voditi književni blog Straničnik na kojem objavljuje priče koje (uglavnom) stanu na jednu stranicu. Trenutno piše jedan roman za djecu i radi na svom prvom fantasy romanu. Živi u Splitu, radi u školi, a svoje slobodno vrijeme provodi nepredvidljivo.

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 23. 6. 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je na Filološkom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti). Objavila je zbirku poezije Sve blistavi kvanti i zbirku kratkih priča Intimus, a u pripremi je i dramski komad Admiral. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na desetak svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Zamjenica je glavnog urednika u izdavačkoj kući »Fokalizator«.

Godine 2023. proglašena je dobitnicom prestižne nagrade Centralnoevropske inicijative za pisce u usponu (CEI), Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022), a osvojila je i drugu nagradu na međunarodnom konkursu za najbolju priču evromediteranskog regiona »A Sea of Words«, koji tradicionalno, u saradnji sa Fondacijom »Anna Lindh«, organizuje Evropski institut za Mediteran (Barselona). Takođe, dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture Crne Gore za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora), prve nagrade na konkursu Instituta »Goethe« iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021) i treće nagrade na konkursu Američkog ugla za najbolju priču inspirisanu životom i radom američkih književnica (»Granica«, 2021). Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Dobitnica je rezidencijalne stipendije Evropske mreže za književnost »Traduki« za 2022. godinu.

U toku je i filmska ekranizacija njene kratke priče Svrbjeli me prsti / I Was Itching to Write This, čiji scenario i režiju potpisuje crnogorski reditelj Andro Martinović.

Stipendistkinja je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2016/17. godinu i bavi se naučnim radom. Bila je saradnica Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Muzeja i galerija Podgorice, Univerziteta Crne Gore i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, a trenutno je zaposlena u Vladi Crne Gore. Članica je Crnogorskog PEN centra.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal.  Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Otvaranjem IZLOŽBE “Igra staklenih perli” Prirodnjački muzej Crne Gore OBILJEŽIO Evropsku noć muzeja

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:10

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava svakog 18. maja od 1977. godine i Evropska noć muzeja obilježeni su sinoć i u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore. Tim povodom u galeriji Prirodnjačkog muzeja svečano je otvorena izložba „Igra staklenih perli“, autorki Vere Biberdžić i dr Ekatarine Romanove.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Petak, 17.05.2024 | 13:08

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 18. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice su rasprodate.

Vujović - Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Petak, 17.05.2024 | 11:10

Crna Gora i Bugarska imaju vjekovno prijateljstvo i veoma duge diplomatske odnose, dok Bugraska snažno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, a kulturnu razmjenu i saradnju, posebno u oblasti stvaralaštva, treba produbiti potpisivanjem novog Programa o sardanji između dvije zemlje.

CNP: „Ibzen mašina“ dvije večeri na Velikoj sceni

Četvrtak, 16.05.2024 | 12:34

Predstava „Ibzen mašina“ biće izvedena večeras i sjutra veče (16. i 17. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Objavljena imena finalista prvog RMF festivala „Biser Jadrana“

Četvrtak, 16.05.2024 | 09:22

Selekciona komisija odabrala finaliste.

Ova vježba može da vas oslobodi stresa i poveća energiu, a lako se izvodi

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 13:25

Joga se pokazala kao jedan od najboljih oblika vežbanja, koji nudi bezbrojne mentalne i fizičke prednosti.

NIKAD ISKRENIJI: Albino progovorio o SARADNJAMA SA PJEVAČIMA sa estrade

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 13:11

Albino je u žiži javnosti zbog silnih saradnja sa pjevačima

Završnica Proljećnog pazara 21. maja uz nastup regionalne zvijezde Željka Smardžića

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 13:08

Petnaestodnevni program Proljećnog pazara biće završen sjutra, 21. maja nastupom jednog od najpoznatijih izvođača sa ovih prostora Željka Samardžića, sa kojom će podgorička publika proslaviti Dan nezavisnosti, saopšteno je iz Glavnog grada.

Borovinić Bojović: Uvijek sam težila balansu pozicije i opozicije

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 12:46

Podgorica je moderan grad danas sa velikim brojem novih mostova, novih zgrada, novih sadržaja, novih servisa za mlade. Podgorica se razvija u jednom pozitivnom i plemenitom duhu i svaki danom postaje sve ljepša, kazala je u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV predsjednica Skupštine opštine Podgorica, Jelena Borovinić Bojović. Ona ističe da je uvijek težila “balansu između pozicije i opozicije”.

Uprave za gazdovanje šumama i lovištima - SUSPENDOVAN čuvar šuma iz Berana

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 12:27

VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Miloš Rajković suspendovao je danas čuvara šuma u Područnoj jedinici Berane, do okončanja disciplinskog postupka za težu povredu službene dužnosti, saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Ova dva moćna, a jeftina napitka pomažu kod mršavljenja i poboljšavaju rad srca

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 12:25

Uz pomoć bogatih i hranjivih sastojaka poput voća, povrća, začina i bilja, ovi napici čine čuda za metabolizam i podstiču na zdraviji način života.

VIDEO: Ovaj hit Ceca je posvetila Veljku i Anastasiji: Tu pjesmu NIKADA ne pjeva na koncertima

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 12:07

Pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović je početkom dvijehiljaditih napravila trogodišnju pauzu u karijeri, a onda se 2004. godine vratila i objavila album "Gore od ljubavi".

Zabrinjavajuće: Djevojčice mlađe od 12 godina sve češće koriste kozmetičke proizvode za zrelu kožu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 11:51

Društvene mreže, posebno "Tik-tok", preplavljene su viralnim-sadržajima koji svjedoče o sve većoj opsesiji djevojčica, čak i onih mlađih od 12 godina, njegom kože i kozmetičkim proizvodima. Poput iskusnih starijih influenserki, one iz svojih kupatila i soba demonstriraju kako nanositi serume, kreme i maske, koristiti pilinge i njegovati kožu. Ova nova pojava već je preimenovana u “kozmetikoreksiju”, a izaziva zabrinutost i roditelja i stručnjaka.    

DPS: Savijanje kičme na kraju dovodi do njenog lomljenja, što se dogodilo PES-u

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 11:47

Saopštenja PES-a, u posljednja 24 časa, odnosno od trenutka kada ih je Vučić otvoreno ponizio, reflektuju duboku traumu ove partije, proizrokovanu opravdanim strahom da će ih oni koji su ih doveli na vlast, sada odbaciti, pustiti niz vodu, i tako ostaviti bez udobnih fotelja u koje su zasjeli, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Da li je se sjećate? Saša Popović poznatoj voditeljki dao otkaz, zbog lapsusa koje je pravila uživo u programu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 11:30

Lijepa voditeljka Ljubinka Buba Dobrosavljev je 2011. godine vodila prestižno muzičko takmičenje „Zvezde Granda“, a njen partner na sceni bio je Vlada Stanojević.