Petak, 24.01.2020 | 21:43
IZVOR: novosti.rs

Podmetnite im NASLOV koji ih zanima: Kako da tinejdžeri ZAVOLE knjige

Rijetko koji adolescent je zaljubljenik u knjige, pogotovo danas, u eri savremenih oblika komunikacije, kada je djecu teško privoljeti da pročitaju i obavezno štivo.




Foto: Ilustracija, Pixabay

To, međutim, ne smije da znači da ste odustali od izgradnje čitalačkih navika vašeg tinejdžera, jer istraživanja potvrđuju koliko su one važne za opšti razvoj psihe, intelekta, rječnika.

Preporuka pedagoga iz Velike Britanije je da se adolescentima “podmetnu” knjige koje bi mogle da ih zainteresuju. Neka to bude oblast koja ih inače zanima, čak iako vama zvuči kao previše laka i neozbiljna. Najbolje prolaze djela po kojima su snimani popularni filmovi, a njih danas ima mnogo.

Istraživanja su pokazala da nema greške ni sa krimi-romanima, a da kod djevojčica prolaz imaju i ljubavna štiva sa, naravno, primjerenom tematikom. Ubijedite, ali suptilno, dijete da umjesto da po cio dan na raspustu surfuje po internetu i igra igrice, napravi pauzu od telefona – uz knjigu.

Još je bolje da to radite u isto vrijeme, pa da kasnije zajedno analizirate ono što ste pročitali, ali onako usput, dok ručate. Suština je da tinejdžer ne osjeti da je pod bilo kakvom presijom, jer biste tako zaista mogli da ga “zarazite” knjigom.

 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Otvaranje 18. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici: Već prvog dana u programu - Kristian Novak, Miro Vuksanović, Vjera Mujović,...

Petak, 10.05.2024 | 09:36

18. Međunarodni podgoricki sajam knjiga, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija kod nas, svečano će biti otvoren 10. maja u 13 časova u Muzičkom centru i u 14 časova na sajamskom prostoru Big fashion.

PROČITAJTE program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:17

Pročitajte program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici, koji će se održati od 10. do 17. maja.

U susret 18. Sajmu knjiga, Vujović: Neka nas uvijek osvjetljava književni plamen u Crnoj Gori

Četvrtak, 09.05.2024 | 08:29

Program pod nazivom Uvod u Sajam knjiga održan je sinoć u Biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, te je poslužio kao odlična najava za sve što će uslijediti tokom 18. izdanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji će se održati u sajamskom prostoru tržnog centra Big Fashion od 10. do 17. maja.

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Dobitnica Gonkurove nagrade gost Sajma knjiga u Podgorici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:02

Dobitnica Gonkurove nagrade i jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri (Maylis Besserie) biće specijalni gost Sajma knjiga u Podgorici, navodi se u saopštenju organizatora podgoričkog Sajma knjiga.

Milatović naredne sedmice u VAŠINGTONU sa senatorima i kongresmenima

Petak, 10.05.2024 | 10:10

Predsjednik države Jakov Milatović boraviće naredne sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će imati sastanke s brojnim senatorima i kongresmenima. 

Glavni grad: Luka Đukanović novi gradski menadžer, Igor Vujačić na čelu Sekretarijata za sport

Petak, 10.05.2024 | 10:01

Novi gradski menadžer u Glavnom gradu biće Luka Đukanović, objavio je Gradski portal.

Revija “Montaža - filmska slagalica” u sali DODEST

Petak, 10.05.2024 | 09:40

Filmovi nagrađeni Oskarom za filmsku montažu biće na repertoaru revije “Montaža - filmska slagalica” koju će filmski program KIC-a “Budo Tomović” organizovati od 13. do 15. maja.

Otvaranje 18. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici: Već prvog dana u programu - Kristian Novak, Miro Vuksanović, Vjera Mujović,...

Petak, 10.05.2024 | 09:36

18. Međunarodni podgoricki sajam knjiga, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija kod nas, svečano će biti otvoren 10. maja u 13 časova u Muzičkom centru i u 14 časova na sajamskom prostoru Big fashion.

Mulešković: Do "Evrope sad 2" teško bez povećanja poreza i zaduženja

Petak, 10.05.2024 | 09:23

Ukoliko bi se najavljeni program "Evropa sad 2" realizovao, doveo bi do novog zaduženja kao i još veće inflacije, smatra ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

SDT provjerava kako su odobrene koncesije u Luci Bar

Petak, 10.05.2024 | 08:44

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je od Komisije za koncesije svu dokumentaciju o dodjeli koncesija za lučke usluge u akvatorijumu Luke Bar. Komisija je tužilaštvu dostavila dokumentaciju. Potvrdu ovih informacija sadrži redovni godišnji izvještaj Komisije za koncesije koji je dostavljen Skupštini, objavio je RTCG.

Rakčević tvrdi: Smanjenje administracije lijek za Vodovod i Čistoću

Petak, 10.05.2024 | 08:30

Glavni grad neće pustiti Vodovod i Čistoću da odu u stečaj zbog naslijeđenih problema i da njihovi problemi budu veći, već se trudimo da ih umanjimo i da pomognemo, kako bi kroz nekoliko godina dobili stabilna i normalna gradska preduzeća, rekao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice odgovarajući na pitanje Dana da li su i dalje neka preduzeća pred vratima stečaja.

Osumnjičenom za seksualno uznemiravanje maloljetnika određeno zadržavanje

Petak, 10.05.2024 | 08:07

Ovim povodom se Uprava policije nije oglašavala.

Stiže BEBA - Hajli i Džastin Biber otkrili da uskoro POSTAJU RODITELJI

Petak, 10.05.2024 | 06:50

Stiže beba.

Oblačno, sa SUNČANIM intervalima - Petak u znaku ovih TEMPERATURA

Četvrtak, 09.05.2024 | 22:06

U petak nas očekuje pretežno  oblačno vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.