Ponedjeljak, 27.07.2020 | 18:29
IZVOR: stil.kurir.rs/Basta Balkana

Velika djela velikog čovjeka: Šta je sve Čehov uspio za svoje 44 godine života?

Petnaestog jula 1904. godine preminuo je Anton Čehov, a osim toga što je bio veliki pisac, bio je i veliki čovjek, pa je uspio da u kratkom životu uradi mnogo toga.




Foto: wikipedia

Za 44 godine života, od kojih je polovinu bolovao od tuberkuloze koja ga je i odvela u smrt, Čehov nije samo napisao čuvena djela (20 tomova svjetski proslavljene proze), već je i uspio da uradi mnogo dobrih djela, između ostalog:

Sagradio je četiri seoske škole, zvonik, vatrogasnu postaju za seljake, put do Lopasnje-suprotstavljajući se pasivnom otporu zemstva, uobraženosti izvođača radova i ravnodušnosti seljaka.

Osnovao je u Taganrogu javnu biblioteku i poklonio joj preko 2000 svojih knjiga; tokom 14 godina neprestano je dopunjavao.

– Požurivao je izgradnju prvog moskovskog javnog doma (s bibliotekom, čitaonicom, salom i pozorištem), brinuo da Moskva dobije kliniku za kožne bolesti, uz pomoć slikara Ilje Rjepina osnovao je Muzej slikarstva i lijepih umjetnosti u Taganrogu, pokrenuo je izgradnju prve Stanice za biološka istraživanja na Krimu.

– Dok je živio u Melihovu, svake godine je kao ljekar primao više od hiljadu bolesnih seljaka sasvim besplatno i snabdijevao svakog od njih ljekovima.

– U vrijeme kolere, u svojstvu sreskog ljekara, sam, bez pomoćnika, opsluživao je 25 sela sam.

– Izveo je herojsko putovanje na ostrvo Sahalin, sam je uradio popis cijelog naselja na ostrvu, napisao knjigu "Ostrvo Sahalin" dokazavši brojevima i činjenicama da je prinudni rad u carstvu "bezvrijedno pražnjenje imućnih i sitih nad obespravljenom ljudskom ličnošću".

– Prvi je počeo da popisuje otvara zdravstvene kartone zatvorenicima, što do tada nije bila praksa.

– Pomagao je hiljadama ljudi (sadržaj mnogih pisama Čehovu u katalogu sabranih djela formulisani su ovako: "Zahvalnost za dobijeni novac …", "Zahvalnost za posredovanje u dobijanju posla…", „Zahvalnost za trud oko pasoša…" itd ).

– U razorenom Melihovu posadio je oko hiljadu stabala višnje i zasijao ogoljene šumske parcele jelama, klenovima, borovima, hrastovima, arišima; na spaljenoj prašnjavoj zemlji na Krimu posadio je trešnje, palme, kiparise, jorgovane, višnje, dudove, ribizle i predivan cvijetnjak.

Pored toga što je bio veličanstven pisac i iza sebe ostavio literarnu baštinu koja će trajati zauvijek i za sve generacije, Anton Čehov bio je ono što bismo jednom rečju mogli nazvati - čovjek! A, ovo su samo neka od dobrih djela velikog Antona Pavloviča Čehova.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
daka
05.08.2020 21:00

Da se film napravi!

1 0

OSTALE VIJESTI

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Saobraćajna nesreća - POGINUO motociklista

Srijeda, 01.05.2024 | 18:18

Saobraćajna nesreća.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Vrijeme ipak NE LIJEČI sve rane - Arijana Mihajlović objavila fotografiju i RASTUŽILA mnoge (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:14

Arijana se redovno oglašava na društvenim mrežama, gdje emotivnim porukama slama javnost  

SLAVLJE u KRALJEVSKOJ porodici - OGLASILA se i Kejt Midlton (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:57

Kejt Midlton se danas ponovo oglasila objavivši fotografiju svoje ćerke, princeze Šarlot Elizabet Dajane, u čast njenog devetog rođendana.

"Za Aerodrome tražiti VIŠE NOVCA, ADP i Incheon najbolji izbor"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:47

Ako se Crna Gora odluči za pregovore sa samo četiri koncesionara za Aerodrome koji su ušlu u najuži krug, morala bi da promijeni uslove i traži više, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćurić.

Knežević: "Ako Crna Gora bude GLASALA za Rezoluciju o Srebrenici, osudiće i samu sebe na genocidnost"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:39

Crna Gora mora glasati protiv rezolucije o Srebrenici, ne samo zbog Srbije, nego zbog sebe, jer ukoliko bude glasala za Rezoluciju, osudiće i samu sebe na genocidnost, kazao je Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije.

Uprkos kiši, SENZACIONALNA karnevalska fešta u Budvi (FOTO/VIDEO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:29

Velikom karnevalskom povorkom i spektakularnim tačkama 56 karnevalskih grupa sinoć je na izuzetan način završeno 21. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala koje je organizovano pod sloganom “Zajedno!”

HIT SNIMAK: Goran Bregović zapjevao VELIKI HIT ove poznate pjevačice (VIDEO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:21

Na društvenoj mreži TikTok osvanuo je snimak star nekoliko godina, na kojem Goran Bregović izvodi dobro poznati hit Sandre Afrike.

Martinović: Više od ŠEST MILIONA EURA podrške za projekte u Beranama, Šavniku, Gusinju i Plužinama

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:11

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je za opštine Berane, Šavnik, Gusinje i Plužine podržalo projekte vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od preko šest miliona eura, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

Studija pokazala: Žene ŽIVE DUŽE od muškaraca, ali pogađaju ih DUGOTRAJNE BOLESTI

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:00

Žene žive duže od muškaraca, ali više godina pate od lošeg zdravlja, otkrila je globalna analiza razlika zasnovanih na rodnoj osnovi, a stručnjaci naglašavaju hitnu potrebu za djelovanjem kako bi se poboljšalo zdravlje žena.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Zvijezde kažu da će se oni ludo ZALJUBITI tokom ljeta

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:35

Brzo provjerite svoj horoskopski znak – možda ćete u ljeto 2024. doživeti svu čar i lepotu ljubavi!