Srijeda, 10.02.2021 | 11:06
IZVOR: kolektiv.me

Zeković: SDP traži dječiji dodatak za djecu do 14 godina

Socijaldemokratska partija predala je danas u proceduru amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Amandmanima se predlaže promjena odredbe kojom će se djeci obezbijediti pravo na dječiji dodatak do redovnog završetka obaveznog osnovnog obrazovanja, kada je realno i potrebniji, jer su obaveze veće. 




Foto: SDP

"Ne postoji niti jedan razlog zašto bi djeci tokom školovanja bio uskraćen dječji dodatak, a dobijala ga samo djeca tokom predškolskog uzrasta. Potrebe djece u školskom uzrastu su veće, a društvo ne smije dozvoliti da zbog siromaštva roditelja djeci bude otežano školovanje. Time ne gube samo djeca iz siromašnih porodica kojima se otežava školovanje - predodređuju da sjutra budu siromašni roditelji, i stvara ciklično siromaštvo, već gubi cijelo društvo koje ne koristi njihove potencijale", ističe Zeković.

Kako bi bili socijalno pravednijii kako bi se obezbijedilo duže trajanje dječjeg dodatka djeci kojima je ova pomoć potrebna, predlažu da one porodice sa, "za naše uslove naročito visokim primanjima, kao što su direktori banaka i uspješnih preduzeća, članovi Vlade, poslanici, svi oni čija su primanja višestruko iznad prosjeka, ne ostvaruju tu vrstu socijalne podrške, jer za njom realno nemaju potrebu".

Parlamentarna većina predlaže da “pravo na dodatak za djecu imaju trojedjece u porodici”. 

“Prije svega par dana premijer Krivokapić je prilikom posjete jednoj brojnoj porodici koja ima sedmoro maloljetne djece, vrlo neprimjereno govorio o onim porodicama ili građankama i građanima koji imaju manji broj djece ili ih nemaju uopšte spočitavajući im navodni egoizam, dok ista većina predlaže uskraćivanje dječjeg dodatka onoj djeci koja imaju više braće i sestara”, ističe Zeković.

Takav predlog je, dodaje, pogrešan.

“Praksa da svega u par dana jedno govorite, a radite suprotno duboko licemjerna. Država ne treba da bračnim parovima planira porodicu i određuje broj djece, ali ni da diskrimiše brojnije porodice i onu djecu koja imaju veći broj braće i sestara”, kazao je Zeković.

Kako je naglasio, javno nije prezentovan niti jedan argument koji bi opravdao ukidanja dječjeg dodatka navršetkom šeste godine, odnosno ukidao dječji dodatak onoj djeci koja imaju troje braće i sestara.

“Takav predlog smatramo nepravednim i pogrešnim. Nijesmo predlagali uvećanje iznosa dječjeg dodatka, cijeneći stanje javnih finansija, ali smatramo da je raspodjela kakvu predlažemo mnogo bolja i pravednija”, zaključio je Zeković.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Hahhahha
10.02.2021 11:19

A dje je sdt bio da kaze to dok ni jedno kedino dijete nije imalo djeciji dodatak?!? Nego sad kad su obi dali koliko mogu,posto je drzava opljackana,svi se sjetise i djece i majki i nema koga se ne sjetise samo da ispadne da nova vlada ne radi nista. E pa ne moze ni nova vlada sve za 2mj

2 1
Racundzija
10.02.2021 14:13

Zaboga imade li Crna Gora djece dok nije dosla nova vlast,dje ste eks eksperti i dusebriznici bili do sada da uvedete dječji dodatak no ga trazite sad kad vam trebaju glasovi da se vratite na vlast,e dobicete ih malo sjutra

1 0

OSTALE VIJESTI

Mujović: Profitiraćemo od solarnih panela, dug RS za Bilećko jezero ostaje

Četvrtak, 06.06.2024 | 20:51

Usvojeni Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora štiti državu Crnu Goru i građanima daje izuzetnu priliku da proizvode električnu energiju, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Novaković Đurović: Uklonjena protivustavna norma Spajićeve Vlade za povećanje starosne granice za odlazak sudija u penziju na 67 godina

Četvrtak, 06.06.2024 | 18:25

Zahvaljujući inicijativi i amandmanu poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA, uklonjena je protivustavna norma iz Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Time je izbrisana protivustavna norma koju je predložila Spajićeva Vlada, a kojom je bilo predviđeno povećanje starosne granice za odlazak sudija u penziju na 67 godina, saopštila je poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović.

ZARADE u MAJU - Pročitajte kolike su bile PLATE poslanika

Četvrtak, 06.06.2024 | 14:32

Najveću zaradu za maj u Skupštini Crne Gore primio je šef parlamenta Andrija Mandić 2.645,82 eura.

Počela prodaja karata za međunarodni voz - Ovo su CIJENE

Četvrtak, 06.06.2024 | 13:48

Prodaja karata za dnevni voz koji saobraća na relaciji Bar - Bijelo Polje – Novi Sad i obratno, počela je danas (06. juna), saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG).

BAR: Donijeta Odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom ljetnje turističke sezone 2024.

Četvrtak, 06.06.2024 | 13:28

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević donio je Odluku o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom ljetnje turističke sezone 2024. godine. Cilj ove odluke je, kako je saopšteno, unapređenje turističkog ambijenta i stvaranje povoljnih uslova za razvoj turizma.

Pljevlja: Zapalilo se vozilo tokom vožnje, pričinjena velika materijalna šteta

Četvrtak, 06.06.2024 | 21:57

U užem gradskom jezgru Pljevalja u ulici Vuka Kneževića večeras se u vožnji zapalilo vozilo. Vozač vozila Reno kargo registarskih oznaka PV BC 924, uspio je da blagovremeno napusti zapaljeno vozilo, piše PV informer.

Milović: Nijesam znao da uputstvo Vlade važi i za tehničke greške, sve će se razjasniti narednih dana

Četvrtak, 06.06.2024 | 21:42

Povodom odluke koja je donesena na elektronskoj sjednici Vlade, osjećam se dužnim da reagujem na određene navode kako bih razjasnio situaciju. Kao resorni ministar, želim naglasiti da nisam dobio specifično uputstvo od Vlade da se ne smiju prihvatiti amandmani koji ispravljaju tehničku grešku u tekstu zakona, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

Šta znači kada pas podiže jednu šapu? Pročitajte!

Četvrtak, 06.06.2024 | 21:20

Da li ste primijetili da vaš pas podiže samo jednu šapu, ali niste obraćali mnogo pažnje na to? Ovo možda nije najbolja odluka, jer postoji nekoliko razloga zašto to čini.

Sin Luke Modrića slavi rođendan: Šampion ne krije emocije

Četvrtak, 06.06.2024 | 21:06

Ivano Modrić, sin zvijezde Real Madrida i legende fudbala Luke Modrića, danas slavi 14. rođendan.  

Mujović: Profitiraćemo od solarnih panela, dug RS za Bilećko jezero ostaje

Četvrtak, 06.06.2024 | 20:51

Usvojeni Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora štiti državu Crnu Goru i građanima daje izuzetnu priliku da proizvode električnu energiju, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Milatović: Crna Gora visoko pridaje važnost učešću u misijama i operacijama u inostranstvu

Četvrtak, 06.06.2024 | 20:34

Tokom zvanične posjete Kipru, predsjednik države Jakov Milatović je, sa gradonačelnikom Nikozije Konstatinosom Jorkatzisom obišao Zelenu liniju i razgovarao sa pet crnogorskih policijskih službenika koji učestvuju u mirovnoj misiji UN-a na Kipru (UNFICYP).

"Milović se oglušio o uputstvo premijera, Koprivica će zastupati Vladu"

Četvrtak, 06.06.2024 | 20:15

Na elektronskoj sjednici Vlade koja je okončana donijeta je odluka da se predlagač pravnih zakona opozove jer se oglusio o uputstvo koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade. Na sjednici je odlučeno da zastupnik Vlade u ime predlagača na sjutrašnjoj sjednici Skupštine umjesto ministra pravde Andreja Milovića bude Momo Koprivica, potvrđeno je Portalu RTCG iz Vlade.

Šta raditi ako vas ubode osa, pčela ili stršljen: Pčelari imaju sjajan trik – samo stavite ovo na mjesto uboda

Četvrtak, 06.06.2024 | 19:54

Jedan pčelar podijelio je trik koji pomaže za ujed pčele, ose ili stršljena.

Mandić: Upravo sam obavijestio Varheljija da smo usvojili sedam zakona

Četvrtak, 06.06.2024 | 19:21

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić saopštio je kako je “upravo obavijestio” evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija o usvajanju sedam IBAR zakona na današnjoj sjednici.    

Istraživanje pokazalo: Djeca više ne žele da postanu nastavnici i ljekari već influenseri

Četvrtak, 06.06.2024 | 18:40

Djeca više ne žele da postanu nastavnici, ljekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo istraživanje telekomunikacijske kompanije BT Grupa.