Ponedjeljak, 15.02.2021 | 19:56
IZVOR: rts.rs

VIDEO: Naučnici otkrili život tamo gdje ne bi trebalo da POSTOJI

Slučajno otkriće života na stijeni ispod antarktičke ledene ploče Filhner-Rone menja naše razumjevanje kako organizmi mogu da žive u sredinama daleko od sunčeve svjetlosti, navode britanski biolozi.




Foto: Screenshot, British Antarctic Survey/Twitter

Probušili su rupu u 900 metara debeloj ploči Filhner-Rone i kroz rupu ubacili kameru u potrazi za muljem na dnu. Na njihovo iznenađenje, otkrili su stijenu prepunu životinja.

Na snimku se vidi 16 sunđera i 22 neidentifikovane životinje. Ovo je prvi put da je takav oblik života otkriven ispod antarktičke ledene ploče.

„Postoje svakakvi razlozi zbog kojih ne bi trebalo da budu ovdje“, kaže britanski biolog Hu Grifits, koji je analizirao snimak. Smatra da životinje, koje se vjerovatno hrane filtriranjem, preživljavaju na hranljivim materijama koje pronađu u vodi na minus dva stepena Celzijusa.

Ono što je čudno jeste što su toliko daleko od bilo kakvih izvora hranljivih materija, imajući u vidu da se stena nalazi daleko od otvorene vode, gdje organizmi koji vrše fotosintezu mogu da žive.

Štaviše, hrana sunđera vjerovatno potiče iz još daljih izvora. S obzirom na to šta znamo o okeanskim strujama na tom području, najbliži izvor direktne sunčeve energije udaljen je 600 kilometara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

KCCG - Načelnica Odjeljenja za hemodijalizu PODNIJELA OSTAVKU nakon zahtjeva pacijenata

Utorak, 04.06.2024 | 09:52

Načelnica Odjeljenja za hemodijalizu u Kliničkom centru Crne Gore Branka Gledović podnijela je ostavku na to mjesto nakon što su to zatražili pacijenti koji čekaju na transplantaciju bubrega, saopšteno je TVCG iz KCCG.

Istraživanje DAMAR-a: PES bi sad glasalo 22,8 odsto građana, DPS 21,1,... evo koji političari su NAJBOLJE OCIJENJENI

Utorak, 04.06.2024 | 09:11

Podaci istraživanja Instituta DAMAR, koje je sprovedeno od 16. do 23. maja, pokazuju da bi u slučaju da sve partije samostalno nastupe na parlamentarnim izborima Pokret Evropa sad osvojio 22.8 odsto glasova.

Mladi Mjesec u Blizancima stiže 6. JUNA - Ove horoskopske znake čeka dramatična PROMJENA U LJUBAVI

Utorak, 04.06.2024 | 08:45

Mladi Mjesec u znaku Blizanaca stiže nam 6. juna 2024, a ako ste na ovom popisu, čeka vas razdoblje iz snova — neko apsolutno poseban ući će u vaš život.

Bošnjak: Imamo "EPIDEMIJU“ Luča iza kojih NE STOJI znanje

Utorak, 04.06.2024 | 10:08

Ko treba da snosi odgovornost za ovo ogoljeno posrnuće, za ovoliki broj ponavljača sa Lučama?, uputala je Bošnjak i poručila da učenici nisu krivi.

Dragana Mirković se OGLASILA nakon razvoda - "Ostajem VJERNA svojoj porodici, djeci i publici“

Utorak, 04.06.2024 | 12:04

Folk zvijezda Dragana Mirković stavila je tačku na brak sa biznismenom Tonijem Bijelićem još u martu ove godine, ali i dalje ne prestaje da se priča i piše o njihovom odnosu.

Alkaras: Radujem se okršaju sa Sinerom

Srijeda, 05.06.2024 | 08:22

Desiće se projektovano polufinale muškog singla – Karlos Alkaras i Janik Siner zakazali su duel koji obećava istinski spektakl na Rolan Garosu.

Ove zakone Skupština mora da usvoji da bi Crna Gora dobila IBAR

Srijeda, 05.06.2024 | 08:03

Crnogorska Skupština mora da usvoji 12 zakona da bi Crna Gora stekla uslov da dobije pozitivan IBAR. Prema utvrđenom dnevnom redu parlament će danas započeti raspravu o ovim zakonima. Početak sjednice zakazan je za 10 časova.

Prevencija ne djeluje, nasilje nad djecom u porastu

Srijeda, 05.06.2024 | 07:59

Nasilje nad djecom je u porastu uprkos strategijama koje se u Crnoj Gori sprovode. Ovo proističe iz Vladinog dokumenta koji se bavi ovom problematikom, a koji predviđa nove, jače mehanizme kako bi djeca živjela uz zdravom okruženju.

VIDEO - Stiže dokumentarac o FEDERERU: Prikazaće posljednje dane njegove karijere

Srijeda, 05.06.2024 | 07:41

Na Prime Video uskoro dolazi dokumentarni film o jednom od najboljih tenisera svih vremena - Rogeru Federeru. Dokumentarni film pod nazivom Federer: Twelve Final Days nastao je u režiji Asifa Kapadija te prikazuje posljednjih dvanaest dana u Federerovoj karijeri.

Alkaras o Đokoviću: Bio sam iznenađen što se povukao, završio je igrajući sjajan tenis

Srijeda, 05.06.2024 | 07:14

Španski teniser Karlos Alkaras bio je iznenađen odlukom Novaka Đokovića da se povuče sa Rolan Garosa.

Vremenska prognoza: Srijeda nam donosi OVE temperature

Utorak, 04.06.2024 | 22:01

Kakvo nam vrijeme donosi srijeda?

"Rezultati ispita podstrek da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama"

Utorak, 04.06.2024 | 21:50

Rezultati maturskih i eksternih ispita trebalo bi da nas osvijeste da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama ovjenčanim peticama i Lučama, poručila je redovna profesorica UCG Branka Bošnjak.

Jovetić: Igramo protiv jedne od najboljih selekcija na svijetu

Utorak, 04.06.2024 | 21:38

Duel sa Belgijom u Briselu je idealan test mogućnosti crnogorske reprezentacije, smatra kapiten “sokola” Stevan Jovetić uoči susret na stadionu “Kralj Boduen”.

Radovi u Budvi i dalje traju, smetaju i turistima

Utorak, 04.06.2024 | 21:17

Osim mora i sunca, Budva ove godine nudi i novu atrakciju – poligon za pripremu za najstariju atletsku disciplinu – skok udalj. U glavnoj gradskoj ulici, koja vodi do Starog grada, turiste i građane čekaju brojne prepreke, prenosi TVCG.

Koprivica: Cilj Strategije očistititi sistem od korupcije i reformisati zakonodavstvo

Utorak, 04.06.2024 | 20:55

Nakon pauze od deset godina, Crna Gora ponovo je usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije do 2028. Strategija, koja je jedna od obaveza iz pregovaračkog procesa, a odnosi se na dobijanje IBAR-a, dobila je zeleno svjetlo Evropske komisije. Cilj je očistititi sistem od korupcije koja se uvukla u svaku poru crnogorskog društva, ističe potredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.