Srijeda, 30.06.2021 | 16:12
IZVOR: rts.rs

VIDEO: Budućnost je stigla – leteći automobil obavio PRVI međugradski LET

Prototip 1 letećeg automobila „ErKar“, opremljen BMV-ovim motorom i običnom gorivom sa benzinske pumpe, obavio je prvi međugradski 35-minutni let između slovačkih međunarodnih aerodroma u Nitri i Bratislavi.




Foto: Screenshot, KleinVision/You Tube

Za razliku od eVTOL-a (električni vertikalni avioni za poletanje i sletanje), koji su sličniji velikim dronovima nego stvarnim automobilima, „ErKar“ je pravi automobil – i to leteći. To znači da se može koristiti za dvije vrste prevoza, kako na putu kao automobil, tako i kao avion.

Ovo prevozno sredstvo je razvila kompanija „Klajn vižn“ i prvi put je predstavljen 2019. godine. „ErKar“ prototip 1 je obavio svoj prvi let krajem 2020. godine i od tada je imao 142 uspješna sletanja i preko 40 sati letenja.

Posljednje, 142. sletanje obavljeno je 28. juna posle prvog međugradskog 35-minutnog putovanja od međunarodnog aerodroma u Nitri do Bratislave.

Profesor Stefan Klajn, izumitelj ovog prevoznog sredstva i osnivač kompanije „Klajn vižn“, upravljao je vozilom u oba režima. Kada je sletio u Bratislavu, pretvorio je „ErKar“ ponovo u automobil – proces uvlačenja krila i repa koji je trajao manje od tri minuta – a zatim ga odvezao u grad.

Prvi međugradski let izveden je sa modelom Prototip 1, koji pokreće BMV-ov motor snage 160 konjskih snaga sa fiksnim propelerom, a može da leti maksimalnom krstarećom brzinom od 190 kilometara na sat. U saopštenju za medije kompanije „Klajn vižn“ napominje se da je prototip dostigao visinu od dvije i po hiljade metara i da je mogao, pod nadzorom Uprave za civilno vazduhoplovstvo, da obavi strme zavoje od 45 stepeni i da prođe niz testova stabilnosti i upravljivosti.

Prema „Klajn vižnu“ ova vrsta prevoznog sredstva će da prepolovi vrijeme putovanja iz vrlo jednostavnog razloga. „ErKar“ će nas odvesti do aerodroma, gdje ćemo ga prebaciti u režim leta i nastaviti putovanje.

U „Klajn vižnu“, takođe, vjeruju da će u budućnosti „ErKar“ potpuno privatizovati vazdušni saobraćaj, jer će svako ko ga poseduje moći da se odveze do najbližeg aerodroma i vine se u nebo. Ipak, realno govoreći, čini se da će put do ovakve budućnosti biti dug i krivudav i podrazumijevaće sertifikate, odobrenja i, najvjerovatnije, pilotske dozvole.

„ErKar“ prototip 2 biće predserijski model i imaće motor od 300 konjskih snaga sa propelerom sa promenljivim nagibom. Trebalo bi da leti brzinom od 300 kilometara na sat i da ima domet leta od 1.000 kilometara. „Kalajn vižn“ se nada da će uspjeti da dobiju potrebne sertifikate kako bi registrovali ovo vozilo i kao vazduhoplov i kao automobil.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ubistvo kod Foče: Muž ubio suprugu pa sebe, tijela nađena u porodičnoj kući

Srijeda, 15.05.2024 | 11:25

Tijela dvije osobe, muškarca i žene, pronađena su u kući u mjestu Miljevina, opština Foča.

PSIHOLOG OTKRIVA: Pet rečenica koje roditelji žele da čuju od svoje odrasle djece

Srijeda, 15.05.2024 | 11:11

Kad djeca odrastu, njihova veza s roditeljima poprima malo drugačiji oblik - njihov odnos postaje recipročniji. Sada bi odraslo dijete takođe moglo podržati svog roditelja, i na praktičan i na emocionalni način.

Madona ogolila dušu: Gledala sam kako mi se majka misteriozno raspada

Srijeda, 15.05.2024 | 10:46

Uvijek sam se pitala što je mislila dok me mahanjem pozdravljala s bolničkog prozora.

Medvedev: Đoković i Alkaras su glavni favoriti u Parizu

Srijeda, 15.05.2024 | 10:30

Ruski teniser Danil Medvedev se nije najbolje proslavio na Mastersu u Rimu.

Twitter ovu riječ smatra uvredom: Šta vi kažete?

Srijeda, 15.05.2024 | 10:04

Twitter (X) zabranjuje objave ukoliko one sadrže riječi koje se na ovoj društvenoj mreži smatraju uvredama, a jedna je podigla posebnu prašinu ovih dana.

Na leđima, stomaku ili sklupčani? Šta POLOŽAJ u kojem spavate govori o vama?

Srijeda, 15.05.2024 | 09:46

Da li ste znali da način na koji spavate otkriva skrivene aspekte vaše ličnosti, ali i utiče na vaše ponašanje u društvu?

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Čaj koji Kineskinje piju na prazan stomak ubrzava varenje i čisti crijeva, a za kožu je eliksir mladosti

Srijeda, 15.05.2024 | 09:11

Lotosov čaj zovu i "čaj za ljepotu", izbacuje višak vode iz organizma i odličan je za varenje.

Ceca priredila gala slavlje nakon rođenja unuka i okupila estradu: „Bogdana je žena zmaj“

Srijeda, 15.05.2024 | 08:56

Veljko i Bogdana su juče dobili trećeg sina Isaija, a tim povodom u vili Ražnatovića upriličena je gala proslava na kojoj su u porodičnom krugu uz brojne prijatelje proslavili dolazak novog člana.

Životni put velikog majstora crteža: Na Sajmu knjiga promovisana monografija posvećena Iliji Šobajiću

Srijeda, 15.05.2024 | 08:40

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja osim književnosti posvećuje značajan prostor i drugim formama umjetničkog izražavanja prikazanim kroz knjige. Petog dana sajma je tako promovisana monografija “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog”, akademskog slikara Luke Đukanovića.