Utorak, 14.06.2022 | 14:08
IZVOR: rts.rs

Zašto plačemo dok GLEDAMO film? Da li je to dokaz emocionalne SLABOSTI ili INTELIGENCIJE?

Mnogi su se našli u situaciji da zaplaču, ili im se čak nekontrolisano oteo jecaj tokom gledanja filma.




Foto: Ilustracija/ Unpslash.com

Lista filmova koji su većini gledalaca izmamili suze je velika, ali se uobičajeno plakanje smatra znakom slabosti, a ne emocionalne stabilnosti.

Kako bi sakrili suze, krenemo da razgovaramo sa „suvookim“ prijateljima kako ovi ne bi otkrili da smo se rasplakali, ali najpre ispod oka provjerimo da li su se i njima zasijale oči. Neki pak hrabro izvade maramicu i bez ustezanja brišu suze i duvaju nos.

Zašto plačemo dok gledamo film ili čitamo knjigu? Da li je to znak emocionalne slabosti (i zato to skrivamo od svojih prijatelja) ili pokazatelj snage – dokaz emocionalne inteligencije?

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Dobri filmovi su pažljivo napravljeni da nas angažuju i uvuku u svoju priču. Oni nas prenose u svijet svojih likova – da posmatramo svijet njihovim očima, da imamo ista osjećanja, pa čak i da se u nekim slučajevima potpuno identifikujemo sa likom. Znamo da filmovi nisu stvarni, ali smo toliko zaokupljeni da  emotivno reagujemo kao da jesu.

Neki su zasnovani na istinitim pričama, a saznanje o tome ih čini još moćnijim. Emocionalni potencijal nekih filmova je zadivljujuć, i ne zovu ih uzalud melodrame.

Hormon ljubavi

Neurolog Pol Zak proučavao je efekte ubjedljivih priča, pokazujući da njihovo gledanje može izazvati oslobađanje oksitocina.

Oksitocin je najpoznatiji po svojoj ulozi tokom porođaja i dojenja, jer povećava kontrakcije tokom porođaja i stimuliše mliječne kanale. Takođe se oslobađa kao odgovor na pozitivan fizički kontakt – grljenje, ljubljenje, seksualnu intimnost, pa čak i maženje životinja – kao i kroz pozitivne društvene interakcije. Zbog toga je nazvan „hormonom ljubavi“.

Kao društvene životinje, naš opstanak zavisi od društvene povezanosti, a oksitocin je kritičan. Pomaže nam da se identifikujemo i povežemo sa našom primarnom porodicom i zaštitnim društvenim grupama.

Prema drugom neurologu Robertu Fremkeu, nedavna istraživanja pokazuju da oksitocin ima još širi uticaj i deluje kao „pojačivač“, podiže moždanu aktivnost u vezi sa onim što trenutno doživljavamo.

Dakle, iako oksitocin može biti biološki usmjeren na obezbjeđivanje jakih društvenih veza, on takođe služi za poboljšanje emocionalnih reakcija.

Plakanje u filmovima je znak da je oksitocin pokrenut vezama koje osjećate zbog posrednog društvenog iskustva. Filmska priča je zaokupila vašu pažnju i izazvala emocije.

Oksitocin je tada povezan sa pojačanim osjećanjima empatije i saosjećanja, dodatno pojačavajući osjećanja društvene povezanosti i još više obraćate pažnju na osjećanja likova u filmu. Otuda iznenadni emocionalni izliv!

Empatija je znak snage

Empatija je ključna komponenta emocionalne inteligencije.

Emocionalna inteligencija je sposobnost da identifikujete i regulišete sopstvene emocije i da razumijete i upravljate emocijama drugih.

Prema psihologu Danijelu Golemanu, empatija je jedna od pet ključnih karakteristika emocionalne inteligencije, zajedno sa samosvjesnošću, samoregulacijom, motivacijom i socijalnim vještinama.

Pokazalo se da je visoka emocionalna inteligencija povezana sa uspješnim liderstvom, profesionalnim uspjehom i akademskim postignućem, kao i boljim društvenim i intimnim odnosima. Povezan je sa psihičkim i fizičkim zdravljem i blagostanjem, a veća emocionalna inteligencija pomaže u suočavanju sa stresom i konfliktima.

Plakanje kao odgovor na film otkriva visoku empatiju, društvenu svijest i povezanost – sve aspekte emocionalne inteligencije. Kao takav, to je pokazatelj lične snage prije nego slabosti.

Otvoreno jecanje može biti poseban znak snage, jer pokazuje da se osoba ne plaši da pokaže svoju emocionalnu reakciju drugima.

Plakanje nije znak slabosti

Razlog zbog kog se plakanje uz film smatra znakom emocionalne slabosti je taj što se plakanje, posebno plakanje kao odgovor na bol drugih, vidi kao stereotipno žensko ponašanje.

Dodajte tome da je oksitocin, i njegov odnos sa empatijom i društvenim vezama, snažno povezan sa rađanjem dece, i uspostavlja se veza plač–žensko–slabost.

Ali nema ništa slabo u demonstriranju svoje emocionalne inteligencije. Emocionalni plač je jedinstveno ljudsko ponašanje. Dobri filmovi nas ugrađuju u drugi svijet, izazivaju snažne emocije i pokreću biološke procese u našem mozgu.

Kada vas iznenada preplave suze, pokazujete snažnu empatiju. Zato budite ponosni na svoju emocionalnu inteligenciju – i možda potražite neki film za plakanje kako biste provjerili emocionalne reakcije svojih prijatelja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Sjutra stiže nevjerovatan preokret: Pun Mjesec u Strijelcu donosi promjene za četiri horoskopska znaka

Srijeda, 22.05.2024 | 13:45

Pun Mjesec u Strijelcu očekuje nas sjutra u 15.53 minuta i imaće snažan uticaj na sve znakove Zodijaka jer simbolizuje kraj jedne životne faze. Pun Mjesec najjače će osjetiti Strijelčevi, Ribe, Blizanci i Djevice.

Severina sa Cetinja poručila: Ovaj koncert je poseban, sve je urađeno od srca

Srijeda, 22.05.2024 | 12:54

Pjevačica Severina Vučković sinoć je nastupala na Cetinju povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Završio veliku HUMANITARNU misiju - Nikola Rokvić stigao na Eginu, evo koliko je NOVCA sakupio

Srijeda, 22.05.2024 | 16:50

Nikola Rokvić došao je do krajnjeg odredišta. 

Biće ZATVORENO više ulica u Podgorici: Policija će SNIMATI neprijavljeni protest zbog Rezolucije o Srebrenici

Srijeda, 22.05.2024 | 15:06

Uprava policije je saopštila da će snimati večerašnji neprijavljeni protest, koji organizuje više prosrpskih organizacija ispred zgrade Valde Crne Gore zbog najavljene podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Veličanstvena proslava Dana nezavisnosti u Baru: Perper, Gibonni i prijatelji oduševili mnogobrojnu publiku (FOTO/VIDEO)

Srijeda, 22.05.2024 | 11:08

Opština Bar i Turistička organizacija Bar treću godinu zaredom su 21. maj – Dan nezavisnosti obilježili spektakularnim koncertima regionalnih muzičkih zvijezda. Mnogobrojna publika okupljena ispred Sportske dvorane “Topolica” uživala je u senzacionalnom nastupu čuvenog hrvatskog kantautora Zlatana Stipišića Gibonnija koji je u gradu pod Rumijom nastupio sa svojim proširenim sastavom namijenjenim velikim koncertima. Svoje raskošne talente uz Gibonnija su pokazali i Nikša Bratoš, Damir Urban, Maya Azucena, kompletna duvačka sekcija, te svim prisutnima priredili nezaboravan koncert.

Popović Samardžić: Dijete koje je zaraženo morbilima BOLJEG je opšteg stanja

Četvrtak, 23.05.2024 | 10:59

Dvoipogodišnje dijete iz Podgorice koje je zaraženo morbilama boljeg je opšteg stanja, kazala je gostujući u Bojama jutra dr Milena Popović Samardžić, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje. Iako pohađa predškolsku ustanovu u periodu zaraženosti nije boravilo u vrtiću.

Roditelji OBRATITE PAŽNJU - Evo kada počinje ELEKTRONSKI UPIS u vrtiće

Četvrtak, 23.05.2024 | 10:53

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje 23. maja i trajaće do 15. juna 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

RASHLADITE se tokom TOPLIH DANA - Napravite SOK od NANE

Četvrtak, 23.05.2024 | 10:46

VrIJeme je da se okrenemo pravim receptima naših baka.

Da li je JEDNO PIVO dnevno previše? Stručnjaci imaju ODGOVOR

Četvrtak, 23.05.2024 | 10:33

Nije „pivski stomak“ jedina posjledica prekomjerne konzumacije piva.

PRONAĐENI ostaci morskog crva starog 425MILIONA GODINA (FOTO)

Četvrtak, 23.05.2024 | 10:18

Ovaj crv, koji je vjerovatno rastao najviše do dužine od osam centimetara, imao je više redova oštrih zuba. 

PES: Oni koji PONAVLJAJU da su Srbi genocidni, dokazuju da nisu NI PROČITALI sadržaj rezolucije

Četvrtak, 23.05.2024 | 10:13

Uporno ponavljanje pojedinih aktera sa javne političke i društvene scene da će izglasana rezolucija o Srebrenici proglasiti Srbe za genocidan narod, dokaz je da isti nisu ni pročitali sadržaj koji će biti usvojen, saopštio je Boris Pejović, funkcioner PES-a u i potpredsjednik Skupštine.

Marija Šerifović o ODGAJANJU sina, pa SPOMENULA Vericu - "Da shvati da treba da bude baba"

Četvrtak, 23.05.2024 | 10:01

Mario je porodici Šerifović donio pravo blagostanje. 

Jušković: Radulović ZLOUPOTRIJEBIO položaj, uticao na izvor Savjeta i direktora ACV

Četvrtak, 23.05.2024 | 09:57

Nebojša Jušković koji je bio kandidat Koalicije “Za budućnost Crne Gore” za člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) podnio je krivičnu prijavu protiv ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, izvršio protivzakonit uticaj i kršio ljudska prava i pravo na rad, prilikom izbora kandidata za Savjet i direktora Agencije.

Supermasivna crna rupa se vrti četvrtinom brzine svjetlosti – I TO JE PRILIČNO SPORO

Četvrtak, 23.05.2024 | 09:51

Tim astronoma uspio je da izračuna brzinu rotiranja daleke supermasivne crne rupe zahvaljujući slučajnom susretu sa obližnjom zvijezdom, koju je brzo uništila.

MPNI: Školski odbor da UTVRDI odgovornost Milutina Mirjačića direktora OŠ “Bajo Pivljanin”

Četvrtak, 23.05.2024 | 09:38

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija najoštrije je osuilo javni nastup Milutina Mirjačića, direktora JU OŠ “Bajo Pivljanin” Plužine, na jučerašnjem skupu u Podgorici i iniciraćeda Školski odbor te obtazovne institucije ispita djelovanje direktora i u okviru svojih nadležnosti, utvrdi njegovu odgovornost.