Nedjelja, 21.08.2022 | 11:23
IZVOR: informer.rs

Koristite NAVIGACIJU preko mobilnog telefonaŠ Ove stvari treba da znate kako biste PRECIZNIJE stigli do lokacije

Ako ćete koristiti mobilni kao navigaciju, prilikom odabira telefona vodite računa o tehničkim karakteristikama prijemnika satelitskog signala.




Foto: Ilustacija/ Pexels.com

Mnogi se pitaju kako su uopšte mogli ranije da se snalaze bez mapica i navigacije. Čak i kada ste znate gdje idete, svakako osjećate veću sigurnost time što uz sebe imate uređaj koji će vam pomoći, za slučaj da zalutate.

Međutim, nisu baš sve mape i navigacije tačne i precizne, što može zapravo zavisiti od modela vašeg mobilnog telefona.

Ono što treba da uradite jeste da prilikom odabira mobilnog telefona obratite pažnju na tehničke karakteristike njegovog prijemnika satelitskog signala.

GPS je bez sumnje najpoznatiji, ali postoje i drugi satelitski sistemi, koji se koriste za geopozicioniranje.

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Evropska unija (Galileo), Rusija (GLONASS), Kina (BeiDou, poznat i kao BDS) Indija (NavIC, poznat i kao IRNSS) i Japan (QZSS) su proteklih godina lansirali svoje satelitske sisteme, koji zajedno sa GPS-om, nose naziv GNSS (Global Navigation Satellite Systems).

Kako prepoznati telefon sa dobrim GNSS-om

Za što veću preciznost prilikom određivanja vaše realne lokacije i označavanja te lokacije na mapi, potrebno je da vaš telefon ne podržava samo GPS već i druge satelitske sisteme. 

S obzirom na to da i atmosferski uslovi, visoke zgrade, blizina električnih vodova sa visokim naponom i konfiguracija terena utiču na radio-talase koji dolaze sa GNSS satelita i da su sateliti na različitoj udaljenosti od Zemlje, povećanjem broja satelita se povećava i preciznost.

Bilo bi poželjno da vaš mobilni ima i GPS, GLONASS i Galileo, a ni svi ostali neće biti na odmet.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vremenska prognoza: Srijeda nam donosi OVE temperature

Utorak, 04.06.2024 | 22:01

Kakvo nam vrijeme donosi srijeda?

"Rezultati ispita podstrek da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama"

Utorak, 04.06.2024 | 21:50

Rezultati maturskih i eksternih ispita trebalo bi da nas osvijeste da se stane na kraj prepisivačima i neznalicama ovjenčanim peticama i Lučama, poručila je redovna profesorica UCG Branka Bošnjak.

Jovetić: Igramo protiv jedne od najboljih selekcija na svijetu

Utorak, 04.06.2024 | 21:38

Duel sa Belgijom u Briselu je idealan test mogućnosti crnogorske reprezentacije, smatra kapiten “sokola” Stevan Jovetić uoči susret na stadionu “Kralj Boduen”.

Radovi u Budvi i dalje traju, smetaju i turistima

Utorak, 04.06.2024 | 21:17

Osim mora i sunca, Budva ove godine nudi i novu atrakciju – poligon za pripremu za najstariju atletsku disciplinu – skok udalj. U glavnoj gradskoj ulici, koja vodi do Starog grada, turiste i građane čekaju brojne prepreke, prenosi TVCG.

Koprivica: Cilj Strategije očistititi sistem od korupcije i reformisati zakonodavstvo

Utorak, 04.06.2024 | 20:55

Nakon pauze od deset godina, Crna Gora ponovo je usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije do 2028. Strategija, koja je jedna od obaveza iz pregovaračkog procesa, a odnosi se na dobijanje IBAR-a, dobila je zeleno svjetlo Evropske komisije. Cilj je očistititi sistem od korupcije koja se uvukla u svaku poru crnogorskog društva, ističe potredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Đoković poslije povlačenja: Igrao sam srcem…

Utorak, 04.06.2024 | 19:19

Novak Đoković povukao je bolan, ali razuman potez na Rolan Garosu. Zbog povrede koljena odlučio je da napusti takmičenje. 

Sok od nane koji se ne kuva: Hladi i sladi, kao stvoren za vrućine

Utorak, 04.06.2024 | 18:59

Nema više stajanja uz šporet i miješanja, ovaj sok je san svake domaćice. Domaći sok od nane koji nećete prestati da pijete u ovim vrelim ljetnjim danima.

Injac: Počela rekonstrukcija školskog poligona u Drezgi, vjerujem da ćemo okolinu Podgorice učiniti perspektivnom za život

Utorak, 04.06.2024 | 18:48

Osim radova na asfaltiranju saobraćajnica, gradsko preduzeće ,,Putevi“ započelo je rekonstrukciju poligona koji se nalazi u dvorištu piperske Osnovne škole ,,Vojin Popović” u Drezgi, saopšteno je iz Glavnog grada.

Prvo mjesto na ATP listi i polufinale Rolan Garosa: Siner maksimalan protiv Dimitrova

Utorak, 04.06.2024 | 17:51

Novi broj jedan svjetskog tenisa, Janik Siner, prošao je u polufinale Rolan Garosa maksimalnom pobjedom protiv Grigora Dimitrova.

"BIO SAM IZRIČIT DA NE PRIČA O TOME": Aco Pejović je dugo krio jednu tajnu, a onda je ona sve razotkrila

Utorak, 04.06.2024 | 17:36

Aco Pejović ovu informaciju nije htio da podijeli sa medijima.