Nedjelja, 04.09.2022 | 16:02
IZVOR: Superzena.b92.net

Vaše dijete ODBIJA da završi svoje obaveze? Evo šta psiholozi savjetuju u tim situacijama

Prema psiholozima, postoje strategije kojih roditelji treba da se pridržavaju kako bi se zajedno došli do rješenja i "nagovorili" dijete da izvrši svoje obaveze.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Pobijedi sat

Bilo da odbijaju da završe domaći zadatak ili da pospreme sobu, najlakši način da natjerate dijete da se pokrene jeste igra 'pobijedi sat'. Intrigiraće ih izazov te igre, pa ako im kažete da pokušaju da pobjede svoj rekord i da dokažu da za 15 minuta mogu da pospreme sobu ili završe domaći zadatak, njima će to biti odlična motivacija.

Džoker pomoć

Koliko god dijete da je tvrdoglavo, ono želi da se osjeća korisno i sposobno u porodici. Pokažite im da svojim ponašanjem može da pomogne i da će nakon toga dobiti nagradu, kao što je na primjer porodičan odlazak na picu, bioskop ili izlet, i ono će shvatiti kako iza obaveza slijedi lijepo slobodno vrijeme u kom može da uživa bez pritiska.

Pozitivne riječi umiesto kritika

Sjajno postavljaš sto i brišeš prašinu, odlično ti ide pisanje i možeš da budeš najbolji u odjeljenju ako nastaviš da vježbaš - primjeri su pozitivnog ohrabrenja koja će dijete bolje motivisati nego vika i kazna.

'Da' pitalica

Ako dijete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte igru 'Da'. Postavljajte pitanja na koja mora da odgovori sa 'da', i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbiće djetetov otpor, a u isto vrijeme će se osjećati da ga čujete i razumijete.

Obrnuta psihologija

Kada djeci koja imaju jaku volju ne pomaže ni vika ni molba, jer ne želi da slijedi uputstva nego samo da odlučuje, pomaže samo obrnuta psihologija.

Umjesto da djetetu naređujete i dajete mu detaljna uputstva, pitajte ga za mišljenje i dajte mu da izabere između dvije opcije. Dijete će učiniti upravo ono što želi, a pritom će misliti da je krajnja odluka bila njegova.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Prešao više od 700 kilometara PJEŠKE - Ovoliko novca je Nikola Rokvić skupio za 22 dana hodočašća

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 13:55

Pjevač Nikola Rokvić je prije 22 dana krenuo pješaka iz Beograda put Grčke, tačnije do manastira Svetog Nektarija Eginskog.

Uprava UIKS-a nije dozvolila predstavniku CeMI-ja da posjeti Katnića uprkos dozvoli Višeg suda

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 14:59

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nije dozvolila danas predstavniku Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) da posjeti pritvorenika Milivoja Katnića, bivšeg Glavnog specijalnog tužioca, uprkos odobrenju koje je imao od Predsjednika Višeg suda u Podgorici.

Imate li ove VRIJEDNU KOVANICU od jednog i dva eura? Za neke možete dobiti čak 2 000 EURA

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 17:14

Rijetki novčići vrlo su unosno područje sakupljanja.

Simić: Nadam se povratku na stare staze

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 13:10

Nakon (ne)prespavane noći, golman rukometne reprezentacije Crne Gore Nebojša Simić oglasio se na društvenim mrežama i kratko prokomentrisao eliminaciju “lavova” od Italije u baražu za Svjetsko prvenstvo.

UIKS: Postupali smo po Pravilniku, Katnić OSTVARIO PRAVO na posjetu ovog mjeseca

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 16:11

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, povodom odbijanja zahtjeva predstavniku CEMI-ja da posjeti bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, tvrde da su postupali u skladu sa Pravilnikom kojim je propisano da pritvorenik može imati jednu posjetu mjesečno, te da je Katnić ovog mjeseca to pravo već ostvario.

Majk Džejms MVP Evrolige

Utorak, 14.05.2024 | 12:44

Evroliga je zvanično objavila da je najkorisniji igrač Evrolige za sezonu 2023/2024 košarkaš Monaka Majk Džejms.

Podgoričanin OSUMNJIČEN da je zlostavljao suprugu pred maloljetnim djetetom

Utorak, 14.05.2024 | 12:34

Podgoričaninu A.A. određeno je zadržavanje do 72 sata zbog sumnje da je zlostavljao suprugu u prisustvu maloljetnog djeteta, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva ODT.

Dejvid Bekam - "Ne znam kako smo Viktoria i ja uspjeli OSTATI ZAJEDNO 27 godina"

Utorak, 14.05.2024 | 12:26

Dejvid Bekam  otkrio je da ni sam ne zna kako su on i Viktoria uspjeli ostati zajedno 27 godina nakon svega što su prošli, piše Daily Mail.

Da li imate TOMB? Ako osjetite ovo poslije tuširanja, odmah kod DOKTORA

Utorak, 14.05.2024 | 12:19

Osobe koje imaju problem sa hiperkoagulabilnošću, više su sklone stvaranju krvnih ugrušaka, odnosno trombova, i u većem su riziku od srčanog i moždanog udara.

Stojanović stigao u Viši sud, zakazana KONTROLA OPTUŽNICE

Utorak, 14.05.2024 | 12:10

U Višem sudu u Podgorici za danas je zakazana kontrola optužnice protiv bivšeg direktora policije Slavka Stojanovića. 

13 ISTINA o osobama koje su rođene u znaku ŠKORPIJE

Utorak, 14.05.2024 | 11:59

Ni ne pokušavajte da shvatite i provalite Škorpiju. Ponavljamo - ne pokušavajte. Jer, nema šanse da ćete uspjeti.

ANKETA: Firenca PLAĆA ljudima da voze BICIKLO, treba li tu praksu UVESTI i kod nas?

Utorak, 14.05.2024 | 11:58

Glasajte u našoj novoj anketi. 

VIŠI SUD: POTVRĐENA optužnica protiv Veselina Veljovića

Utorak, 14.05.2024 | 11:50

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića saopšteno je TVCG iz tog suda.

Način stanovanja širom Evrope: Crna Gora u VRHU po pretrpanim domaćinstvima

Utorak, 14.05.2024 | 11:43

Stambena kriza je rastuća zabrinutost širom Evrope, obilježena nestašicama i eskalacijom stanarina. Otprilike 70% stanovnika EU posjeduje svoje domove, dok preostalih 30% iznajmljuje. Oko 17% stanovništva EU živi u uslovima prenaseljenosti.

Nikola Rokvić uputio EMOTIVNE RIJEČI Aleksandri Prijović i Filipu Živojinoviću, razlog je PREDIVAN

Utorak, 14.05.2024 | 11:20

Nikola Rokvić prije 23 dana pješke je krenuo iz Beograda do manastira Svetog Nektarija Eginskog u Grčkoj, a pjevač se sada oglasio na Instagramu zbog dodatne donacije.