Petak, 16.09.2022 | 08:28
IZVOR: Novosti magazin.rs

Znakovi da se ponašate TOKSIČNO u vezi: Ovo "GUŠI" partnera

Veze naizgled lijepe, propadaju zbog toksičnog ponšanja jednog od partnera ili oba.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Nekada nismo ni svjesni negativnog ponašanja koje imamo sve dok ne dođemo do krajnjih granica.

"Kada radim sa parovima, definisala bih toksične veze kao one u kojima postoje doslejdni obrasci štetnog ponašanja koji se javljaju između dvije osobe", objašnjava Grejs Čoi, bračna i porodična terapeutkinja, piše HuffPost.

Ovi nezdravi obrasci pojavljuju se kada se neko od partnera osjeća nesigurno, nepodržano ili nepriznato - ili čak napadnuto ili kontrolisano.

"Ono što često doprinosi „toksičnosti“ u vezi je kada jedna ili obje osobe ne preuzmu odgovornost za to kako se ponašanju. Ove veze mogu da se poprave, ali je potrebno vrijeme i posvećenost obe osobe."

Kako da kod sebe prepoznate znakove toksičnog ponašanja u vezi?

Ne komunicirate otvoreno
Postoji više ponašanja koja mogu da ukažu na to da ste toksičan partner. Jedan od primjera je i to da ne možete otvoreno da komunicirate. Iako zvuči kao kliše, istina je, komunikacija je ključ zdrave veze. Ako odbijete da se uključite u zdravu komunikaciju ili da pokušate da poboljšate svoje komunikacijske vještine - unosite toksičnost u vezu.

Negativne emocije vas gutaju
Obratite pažnju na sva negativna osjećanja koja mogu da se jave i kako utiču na vas. U toksičnoj vezi, osjećanja ljubavi i divljenja se zamjenjuju osjećanjima ogorčenosti, ljubomore i niskog samopoštovanja. Emocije poput ljubomore vođene su nedostatkom samopoštovanja ili strahom od napuštanja. Takođe, neobrađene emocije mogu da dovedu do toksičnih obrazaca ponašanja.

Imate neizrečena očekivanja
Većini su se dogodili momenti kada su smatrali da partner jednostavno treba da zna šta vam treba bez potrebe da pita? Pokušajte da shvatite da vi i vaš partner unosite različita iskustva u vezu, tako da vaše potrebe i želje vjerovatno neće biti iste.

Želite potpunu kontrolu
Želja da imate kontrolu u vezi je normalan osjećaj, ali kada se ovaj osjećaj ne kontroliše, to može da dovede do toksičnih ili štetnih obrazaca ponašanja u vezi. Razmislite da li se zbog ovoga druga strana osjeća zarobljenom u vezi.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Borovinić Bojović: Svi zajedno da doprinesemo osnaživanju osoba sa invaliditetom

Utorak, 14.05.2024 | 16:04

Porodice osoba sa invaliditetom suočavaju se sa specifičnim izazovima u jednom širokom spektru od zdravstvenih i socijalnih, preko finansijskih i pravnih, pa sve do onih ličnih emocionalnih, a pritom još uvijek nemaju ni približno adekvatnu institucionalnu i društvenu podršku, ocijenila je predsjednica Gradskog parlamenta dr Jelena Borovinić Bojović na panel diskusiji na temu „Porodični život osoba s invaliditetom”, koju je Sekretarijat za socijalno staranje organizovao povodom Svjetskog dana porodice.    

OVA TRI HOROSKOPSKA ZNAKA SU NAJLOŠIJI MUŽEVI: Ako se udate za jednog od njih bićete sami u braku

Utorak, 14.05.2024 | 15:50

Žene, posebno obratite pažnju na ova tri znaka prije nego što se udate

Još jedna prijava zbog sumnje o lažnoj diplomi o srednjem obrazovanju

Utorak, 14.05.2024 | 15:16

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je danas Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv lica N. J. zbog osnovane sumnje da je dostavilo lažnu i neistinitu obrazovnu ispravu, za koju su u postupku priznavanja inostrane obrazovne isprave o stečenom srednjem obrazovanju, te nadležnosti srednje škole, utvrdili da nije vjerodostojna javna isprava.

Crna so je nevjerovatno popularna u svijetu, a efikasna kod čak sedam tegoba

Utorak, 14.05.2024 | 15:09

Bogata je mineralima i donosi brojne benefite za tijelo.

Ljekar analizirao posljedice Đokovićevog udarca: "Vrlo je zabrinjavajuće"

Utorak, 14.05.2024 | 14:51

Novak Đoković je na Mastersu u Rimu doživio neprijatnost kada ga je prilikom potpisivanja autogarama pogodila flašica vode u glavu.

Za godinu u Crnoj Gori 192 MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE, najmlađa koja je abortirala imala 15 godina

Utorak, 14.05.2024 | 14:43

Mladi u Crnoj Gori, ali i svijetu, sve ranije stupaju u seksualne odnose, često nezaštićene. Stoga, povećan je i broj maloljetničkih trudnoća ali i djevojčica koje se često odluče za namjerni prekid trudnoće tj abortus. 

Ova ČETIRI znaka uvijek se ZALJUBLJUJU u sekundi

Utorak, 14.05.2024 | 14:39

Astrolozi su izdvojili četiri znaka Zodijaka koji imaju sklonost da se zaljube brže od drugih.

Siner PROPUŠTA Rolan Garos?

Utorak, 14.05.2024 | 14:25

Italijanski teniser Janik Siner zbog povrede nije učestvovao na Mastersu Rima, a pitanje je da li će igrati i na Rolan Garosu.

UP - Uhapšen osumnjičeni za ugrožavanja javnog saobraćaja u Ulcinju

Utorak, 14.05.2024 | 14:14

Ulcinjskoj policiji je prijavljeno da je na skretanju ka Velikoj plaži došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je jedno lice povrijeđeno, a da je drugi učesnik napustio lice mjesta, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Sjutra u CNP-u Narodno pozorište iz Sarajeva

Utorak, 14.05.2024 | 14:11

Predstava “Jedan je Muhammad Ali”, koju je prema tekstu Almira Imširevića režirao Dino Mustafić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, biće izvedena sjutra (15. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta s početkom u 20h.