Ponedjeljak, 20.03.2023 | 19:45
IZVOR: 24sedam.rs

Vozači OBRATITE PAŽNJU - Jednu stvar na automobilu treba REDOVNO KONTROLISATI, može da utiče na motor

Izuzetno važno jer utiče na rok trajanja motora.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Vlasnici automobila znaju da je redovna kontrola i mijenjanje ulja od izuzetne važnosti na vijek trajanja motora.

Ne postoji motor koji ne troši ulje, a normalnom potrošnjom se smatra ona od pola litra na 1.000 kilometara. Kada kontrolišete ulje, preporuka je da to radite na ravnoj podlozi i to kada je motor automobila ugašen.

Nakon što ugasite motor, obavezno sačekajte nekoliko minuta, kako bi se ulje iz svih djelova motora slilo u karter. Nakon nekoliko minuta, moći ćete da izmjerite realnu količinu ulja.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Kada sipate ulje, nemojte nikako pretjerivati, a preporuka je da nivo ulja u motoru bude između oznaka "min" i "max". U slučaju da vam se dogodi da u motor ulijete malo više ulja - ne brinite, nivo ulja će se, kroz desetak minuta, normalizovati.

Ipak, ukoliko sipate znatno veću količinu od maksimuma, dio ulja iz kartera bi mogao da uđe u komoru za sagorijevanje. Tamo vjerovatno neće nastati veća šteta, ali ono što može da se dogodi jeste da se uništi katalizator.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

S druge strane, kad je novo ulja ispod minimuma, nastaje manjak koji se prepoznaje po paljenju lampice pritiska ulja. Kao što smo već napomenuli, manjak u motoru je štetan jer se mala količina ulja više zagrijeva od normalne količine. Takođe, kada nema podmazivanja, razvijaju se ekstremno visoke temperature, pa nastaje suvo trenje koje izaziva topljenje metalnih djelova motora.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ubistvo kod Foče: Muž ubio suprugu pa sebe, tijela nađena u porodičnoj kući

Srijeda, 15.05.2024 | 11:25

Tijela dvije osobe, muškarca i žene, pronađena su u kući u mjestu Miljevina, opština Foča.

PSIHOLOG OTKRIVA: Pet rečenica koje roditelji žele da čuju od svoje odrasle djece

Srijeda, 15.05.2024 | 11:11

Kad djeca odrastu, njihova veza s roditeljima poprima malo drugačiji oblik - njihov odnos postaje recipročniji. Sada bi odraslo dijete takođe moglo podržati svog roditelja, i na praktičan i na emocionalni način.

Madona ogolila dušu: Gledala sam kako mi se majka misteriozno raspada

Srijeda, 15.05.2024 | 10:46

Uvijek sam se pitala što je mislila dok me mahanjem pozdravljala s bolničkog prozora.

Medvedev: Đoković i Alkaras su glavni favoriti u Parizu

Srijeda, 15.05.2024 | 10:30

Ruski teniser Danil Medvedev se nije najbolje proslavio na Mastersu u Rimu.

Twitter ovu riječ smatra uvredom: Šta vi kažete?

Srijeda, 15.05.2024 | 10:04

Twitter (X) zabranjuje objave ukoliko one sadrže riječi koje se na ovoj društvenoj mreži smatraju uvredama, a jedna je podigla posebnu prašinu ovih dana.

Na leđima, stomaku ili sklupčani? Šta POLOŽAJ u kojem spavate govori o vama?

Srijeda, 15.05.2024 | 09:46

Da li ste znali da način na koji spavate otkriva skrivene aspekte vaše ličnosti, ali i utiče na vaše ponašanje u društvu?

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Čaj koji Kineskinje piju na prazan stomak ubrzava varenje i čisti crijeva, a za kožu je eliksir mladosti

Srijeda, 15.05.2024 | 09:11

Lotosov čaj zovu i "čaj za ljepotu", izbacuje višak vode iz organizma i odličan je za varenje.

Ceca priredila gala slavlje nakon rođenja unuka i okupila estradu: „Bogdana je žena zmaj“

Srijeda, 15.05.2024 | 08:56

Veljko i Bogdana su juče dobili trećeg sina Isaija, a tim povodom u vili Ražnatovića upriličena je gala proslava na kojoj su u porodičnom krugu uz brojne prijatelje proslavili dolazak novog člana.

Životni put velikog majstora crteža: Na Sajmu knjiga promovisana monografija posvećena Iliji Šobajiću

Srijeda, 15.05.2024 | 08:40

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja osim književnosti posvećuje značajan prostor i drugim formama umjetničkog izražavanja prikazanim kroz knjige. Petog dana sajma je tako promovisana monografija “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog”, akademskog slikara Luke Đukanovića.