Četvrtak, 06.04.2023 | 17:19
IZVOR: magazin.novosti.rs

Dječiji pshiholog UPOZORAVA: Ova DVA ZNAKA mogu da pokažu da nešto nije u redu sa djetetom

Vrlo je važno da roditelji dobro upoznaju dijete i posvete mu dovoljno kvalitetnog vremena, tako će prije primjetiti momente kada se njihovi naslednici psihički ne osjećaju najbolje.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Kako se odrasli suočavaju sa stvarima koje ih tište i muče, tako i mališani imaju svoje probleme, zato je bitno da znate kako da im pristupite na pravi način. Čuveni psiholog Sem Vas, stručnjak za dječiji stres, ističe da nikako ne bi trebalo da dižete paniku ukoliko vidite da je vašem djetetu potrebna pomoć.

Tvrdi da postoje dva načina koja će vam dati do znanja da sa djetetom nešto nije u redu.

- To se dosta razlikuje od djeteta do djeteta, ali kao psiholozi skloni smo otkriti da nešto nije u redu na dva načina. Prvi je kada primjetimo da se ponaša haotično. Događa mu se nešto loše iznutra, pa onda udara sestre, braću ili vršnjake, sumanuto trči, razbija i baca stvari. To nazivamo eksternalizujuće ponašanje - rekao je psiholog.

Sa druge strane, zanke internalizovanog ponašanja je mnogo teže primjetiti, jer dijete tada svoja osećanja krije u sebi. Zato Sem apeluje na sve roditelje da ulože dosta truda kako bi ga prepoznali.

- Internalizacija je potpuno suprotan obrazac. Takvo dijete naizgled neće pokazivati nikakve teškoće, ali zapravo će probleme gomilati u sebi. Roditelji to mogu prepoznati ako dijete postane manje komunikativno, stvara manje buke i često se odvaja, neće da jede. Takvo dijete će se teže otvoriti - objašnjava.

Šta da preduzmete ako vidite kod djeteta neke od ovih znakova?

Prema profesoru, najveća greška koju možete da napravite je da kažete mališanu da se ne ponaša tako, ili da nema potrebe da osjeća to što ga muči.

- Inhibiranje emocija ne djeluje na odrasle, pa ni na djecu. Ne možete nekome reći da poništi svoje emocije - ističe Vas.

I naglašava da je najbitnije da pojasnite djetetu koje emocije doživljava, kako bi ih što bolje razumio i prihvatio, te se lakše suočio sa njim.

- To je nešto o čemu djeca ne uče u školama, a trebala bi. Djeca nijesu svjesna šta osjećaju, pa ne mogu to ni opisati. Tek tako što im opisujete šta osjećaju, stiču samosvijest o tome što su emocije s kojima se nose. Kao roditelj ne bih osuđivao dijete, već bih govorio što mislim da moje dijete osjeća, a onda mu i pomogao da bolje razumije i nauči što su njegove emocije - zaključio je stručnjak.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

RECEPT DANA: Posna pita na vodi sa pečurkama

Petak, 03.05.2024 | 09:24

Odličan izbor da započnete dan jeste jednom domaćom pitom.

Osmi regionalni književni festival „LiTeritorija“ u KIC-u

Petak, 03.05.2024 | 09:17

Osmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 7. do 9. maja 2024. godine.

Nezapamćena TRAGEDIJA - GODIŠNJICA masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar

Petak, 03.05.2024 | 08:38

Na današnji dan prije godinu dana u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji K. K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

CGO: Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava BEZ NAPRETKA u oblasti medija

Petak, 03.05.2024 | 08:35

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti, kazao je asistent na programima u CGO Nikola Obradović.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Najšarmantnije žene rađaju se u ova ČETIRI znaka: Niko ne može da im odoli

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:07

Ako ste među njima, znajte da ste neodoljive!

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.