Utorak, 16.05.2023 | 09:17
IZVOR: b92.net/jutarnji.hr

Naučnici otišli KORAK DALJE - Gledaoci će moći da DOŽIVE mirise iz filmova

Od pojave boja do 3D filmova, filmska industrija dugo je unapređivala svoju tehnologiju i podizala standarde iskustva gledanja filmova




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Sad su naučnici otišli korak dalje i stvorili "smellevision" uz korišćenje virtuelne stvarnosti (VR-a) koji gledaocu omogućava detekciju mirisa, piše Telegraph.

Tim naučnika sa Univerziteta u Hong Kongu izgradio je sistem, koji pomoću maske ili naljepnice oko nosa omogućuje gledaocima da sami nanjuše mirise s kojima se susreću glumci u filmu. Ispod nosa postavlja se naljepnica s jednim ili dva mirisa, a maska može sadržati do devet mirisa koje rade u tandemu s VR slušalicama.

Naime, sistem može koristiti 30 različitih mirisa koji se aktiviraju zagrijavanjem malih kapsula parafinskog voska. Mohito, lavanda, ananas, kokos, ruzmarin i limun bili su neki od mirisa koji su uspješno isprobani u sklopu "smellevisiona". Naučnici koji stoje iza projekta tvrde da sam projekt ima bezbroj namjena, od one obrazovne do gledanja filma svim čulima.

"Demonstracije kod gledanja 4D filmova, isporuka mirisnih poruka, liječenje, kontrola ljudskih emocija... Proučavanje temeljeno na virtuelnoj stvarnosti dokazuje velik potencijal korišćenja mirisa u raznih praktičnim primjenama uključujući zabavu, obrazovanje, interakciju između čovjeka i robota i tako dalje", napisali su u časopisu Nature Communications.

Naučnici dodaju da je miris jednako važan kao vid i sluh u ljudskom perceptivnom iskustvu te da ima presudan uticaj na ljudski život kao jedno od pet čula. Jedno od testiranja prikazano u istraživanju, pokazalo je kako se oslobađaju mirisi u odnosu na sliku prikazanu na platnu.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
16.05.2023 09:25

I do sad je bilo nekih mirisa

0 0

Čestitka Bečića: Da blagoslovene dane Kurban Bajrama provedete u zdravlju, slozi i blagostanju

Subota, 15.06.2024 | 12:06

Želim vam da blagoslovene dane Kurban Bajrama provedete u zdravlju, slozi i blagostanju, u zagrljaju svojih najbližih, saopštio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Jedan od najvećih evropskih autoriteta iz kardiohirurgije u KCCG: Nastavljena edukacija za mini invazivnu video asistiranu hirurgiju

Subota, 15.06.2024 | 12:01

Jedan od najuglednijih evropskih kardiohirurga, direktor Centra za kardiohirurgiju bolnice San Bortolo iz Vićence, dr Loris Salvador, boravio je u višednevnoj radnoj posjeti Kliničkom centru Crne Gore gdje je nastavio da obučava ljekare Centra za kardiohirurgiju za izvođenje mini invazivne video asistirane hirurgije, saopšteno je iz KCCG.

Kovinić: Uvijek je veliko zadovoljstvo igrati za svoju zemlju

Subota, 15.06.2024 | 11:42

Najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić je prije nekoliko dana dobila specijalnu pozivnicu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Milvol: Slomljeni smo zbog Matijne smrti

Subota, 15.06.2024 | 10:51

Fudbalski klub Milvol oglasio se jutros nakon tragične smrti crnogorskog reprezentativca, Matije Šarkića.

"Voljeni član "hrabrih sokola", vječito nasmijani momak,..." FSCG se oprostio od Matije Šarkića

Subota, 15.06.2024 | 10:40

Golman reprezentacije Crne Gore Matija Šarkić preminuo je iznenada rano jutros u 27. godini života, potvrđeno je iz Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG).

Knežević: Uvijek i na svakom mjestu ću braniti SPC i njeno kanonsko jedinstvo

Subota, 15.06.2024 | 10:24

Čitajući saopštenje Mitropolije crnogorsko primorske koje je napisao (ne)poznati autor , a odnosi se na moju dokazanu grešnost jer nisam spreman da ćutim, začudio sam se zašto isto nije potpisano, jer ako je istina u ovom saopštenju apsolutna i nesumnjajuća, valjda bi bila čast (ne)poznatom autoru da se potpiše imenom i prezimenom, i tako posvjedoči svoja uvjerenja, kazao je lider DNP-a Milan Knežević reagujući na jučerašnje saopštenje MCP-a.

Milatović: Našeg Matiju ćemo zauvijek pamtiti po talentu, borbenosti i viteškom duhu

Subota, 15.06.2024 | 10:16

Sa nevjericom sam primio vijest o smrti Matije Šarkića, golmana fudbalske reprezentacije Crne Gore, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Živković - Moramo se posvetiti građanima kako bi i nakon dvije godine nastavili u Ulcinju da vršimo vlast

Subota, 15.06.2024 | 10:10

Na Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS Ulcinj birao je članove Opštinskog odbora. Konferenciju je otvorio predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković.

Istraživanje pokazalo: ŽENE bolje podnose svemirska putovanja od muškaraca

Subota, 15.06.2024 | 09:50

Nedavno objavljena američka studija ukazuje da je aktivnost gena više poremećena kod muškaraca i potrebno im je više vremena da se vrate u normalu kada se spuste na Zemlju.

NTOCG: U Crnoj Gori trenutno boravi preko 60.000 turista, najveći rast se bilježi u OVIM opštinama

Subota, 15.06.2024 | 09:37

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) zadovoljna je početkom ljetnje turističke sezone.