Subota, 10.06.2023 | 16:08
IZVOR: BBC

Egipat: Ajkula napala i UBILA muškarca u Hurgadi, vlasti zabranile sve aktivnosti u vodi

Ajkula je napala i ubila ruskog državljanina u poznatom egipatskom ljetovalištu Hurgada.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Duž egipatske obale Crvenog mora prostire se oko 40 kilometara bijelog pijeska sa hotelima, čineći pitoreskno ljetovalište Hurgada gdje turisti hrle da rone u njegovom svjetlucavom plavom moru.

Ali posjetioce plaže koji su se u četvrtak popodne opuštali na suncu izbacio je iz ležernog osjećaja urlik kojiu ledi krv u žilama: "Tata!", začulo se iz vode.

Odjednom su idilične scene u plavim vodama Crvenog mora, tik uz plažu imena San (Dream) zamjenjene užasavajućim prizorom.

Tigar ajkula napala je muškarca dok je plivao nedaleko od obale ove plaže u četvrtak popodne.

Na uznemirujućem, skoro jednominutnom snimku, koji je podjeljen na društvenim mrežama, vidi se kako muškarac, za koga je utvrđeno da je 23-godišnji ruski državljanin, mlatara rukama i doziva u pomoć, dok ajkula više puta kruži oko njega, napada ga i rastrže.

Muškarac je potom nestao u vodi.

Na snimku se čuje vrisak sa plaže i potom nečiji glas koji izgovara: "Sada jede njegove ostatke".

Vidi se i kako pristiže čamac spasilaca, ali nisu uspjeli da spasu muškarca.

Posle ovog smrtonosnog napada, egipatsko Ministarstvo životne sredine zabranilo je plivanje, ronjenje i druge sportove u vodi i pod vodom na dva dana.

Ajkulu je uhvatio stručni tim i sada se utvrđuje uzrok njenog agresivnog ponašanja, dodaje se.

Ruski generalni konzul Viktor Voropajev imenovao je ubijenog čovjeka kao Jurija Popova, rekavši da već neko vrijeme živi u Egiptu i da nije turista, prenosi agencija Tass.

Konzulat je prenio saučešće njegovoj porodici i prijateljima i pozvao Ruse da budu na oprezu kada su u vodi i da se pridržavaju zabrana plivanja i ronjenja koje su uvele egipatske vlasti, prenio je Tass.

"To je surova sudbina", jadao se otac nesrećnog mladića Vladimir Popov.

Prema njegovim riječima, u vodi je pored njegovog sina u trenutku napada bila još jedna žena, ali je uspjela da dopliva do obale i spasi se.

Prošle godine, takođe u Hurgadi ajkule su u istom danu ubile dvije turistkinje.

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula, tigar ajkula je na drugom mjestu iza bijele ajkule po broju prijavljenih napada na ljude.

Grupa za praćenje ajkula napominje da veličina i proždrljivost ove životinje svrstavaju je u opasne predatore.

Surferi i plivači treba da znaju da su ove vrste ajkule obično i radoznale i agresivne kada uoče ljude u vodi.

Prema statistici, godišnje se zabilježi manje od 100 napada ajkula na ljude, a u prosjeku 20 rezultira smrtnim ishodom, prenosi sajt Američki okeani.

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula (ISAF) ,napadi ajkula na ljude su generalno rijetki, a širom svijeta je u 2022. godini zabilježeno tek 57 slučajeva, što je manje od poslednjeg petogodišnjeg (2017-2021) prosjeka od 70 incidenata godišnje.

Stručnjaci kažu da je većina napada ajkula izazvana kada ovi predatori osjete krv ili tjelesne mirise, iako ljudi nisu prirodni plijen ajkula.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Napravite poslasticu koja će oduševiti sve ukućane

Subota, 04.05.2024 | 18:49

Idealan predlog za današnju večeru.

Koprivica: Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu dobra nad zlom

Subota, 04.05.2024 | 18:36

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica čestitao je Vaskrs mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

Bliži se MET GALA 2024 - događaj koji čeka modni svijet: ONI će biti voditelji, a ovo je TEMA VEČERI

Subota, 04.05.2024 | 18:08

Met Gala 2024 održaće se u ponedjeljak, 6. maja u Njujorku.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.