Ponedjeljak, 31.07.2023 | 20:12
IZVOR: 24sedam.rs

"ČUDNA su VREMENA DOŠLA" - U jednoj radnji NAPLAĆUJU razgledanje PET EURA

Da li je to iko ikada platio?




Foto: YouTube screenshot/ Colmado Múrria

Putovanje, šoping i cunjanje po lokalnim radnjama, prosto ne ide jedno bez drugog. A da bi stao na put dosadnim turistima vlasnik jedne prodavnice napisao je: "Razgledanje u radnji – 5 eura po osobi, hvala".

Ne, nije šala, tako doslovce kaže natpis na ulazu u "Queviures Murria", istorijsku prodavnicu delikatesa u Barseloni koja posluje skoro 130 godina (otvorena 1898.).

Vlasnici su se zasitili turista koji ulaze i izlaze, a da ništa ne kupe. Međutim, ako se pitate kako to izgleda u praksi - prodavnica još nikome nije naplatila obilazak.

Ipak, njihova namjera nije loša kako se čini u startu. Prema riječima menadžera Tonija Meriona, ovdje zapravo nije namjera da se naplaćuje radoznalim posmatračima, već da se spriječi da turisti ometaju rad i poslovanje prodavnice. Merion objašnjava da je znak isprva bio postavljen kao šala, ali se pokazao kao prilično efikasan u podsticanju prodaje, pa je ostao. Sada, kada posjetioci dođu da fotografišu radnju, često na kraju kupe nekoliko proizvoda.

A postoji još jedan prateći efekat ovakve poslovne politike. Osim što nešto potroše, mnogi posjetioci pokazuju i bolje manire - nešto što su vlasnici osjećali da se ne dešava kada su turisti šetali radnjom i slikali sve oko sebe. Ova "neuništiva" prodavnica je popularna atrakcija u gradu zbog svojih nostalgičnih reklama iz 1920-ih i modernističkog šarma.

Masovni turizam postaje sve veći i veći problem u Barseloni, a ovo nije prvi put da grad, bilo na nivou grada ili na privatnom nivou, preduzima mjere protiv onoga što smatraju nepoželjnim ponašanjem.

Tako je prošle godine Barselona zabranila pušenje na svim gradskim plažama, uvodeći kaznu od 30 eura za svakoga ko je uhvaćen da puši. Grad definitivno pokušava da izbalansira sve veći broj turista sa održavanjem grada čistim i pogodnim za život, a samo će vrijeme pokazati da li će u tome uspjeti, piše punkufer.hr.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Mandić na Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:22

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prisustvovao je Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača.

Šabanović i Saša Popović došli glave Bjelopoljcu u Zvezdama Granda, surovo je srušen san Elsana Pilice

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:07

Bjelopoljac Elsan Pilica nije uspio da se plasira u naredni krug “Zvezda Granda”.

MC Stojan i poznata pjevačica započeli vezu: Nikada ne biste pomislili da njih dvoje mogu biti par

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:40

Pjevač Marko Stojković, mnogima poznatiji kao MC Stojan, uplovio je u romansu sa mlađom koleginicom, pjevačicom Zoranom Mićanović

Milatović: U Vaskrsu pronalazimo nadu za bolje sjutra

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:23

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti Vaskrs.

NAJVAŽNIJI DATUMI U 2024. GODINI: Astrolozi tvrde da donose promjene svim horoskopskim znacima

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:18

Spremite se za preokrete

"Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane"

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:47

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.

Spajić čestitao Vaskrs: Neka naše društvo još snažnije bude protkano razumijevanjem, praštanjem i slogom

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:10

Premijer Gore Milojko Spajić je u ime Vlade i svoje lično čestitao Vaskrs svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave po julijanskom kalendaru.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Živković: Imamo pravo da posumnjamo u selektivan pristup Tužilaštva

Subota, 04.05.2024 | 21:09

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio je da su, na principijelnoj ravni, uočili da se Tužilaštvo bavi samo prethodnim vremenom i prethodnim slučajevima, a od 30. avgusta 2020. se ne bavi nijednim slučajem, kao da se nijedno krivično djelo nije dogodilo nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, zbog čega imaju pravo da  posumnjaju u selektivnost u pristupu i načinu rada  Tužilaštva.