Srijeda, 02.08.2023 | 17:48
IZVOR: magazin.novosti.rs

Istraživanja POKAZALA koje BOJE ODJEĆE trebalo da IZBJEGAVAMO kada smo UMORNI

Da li želite da znate koje boje odjeće će vas podržati kada ponestane energije, a koje će samo pogoršati situaciju?




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Ovo će vam pomoći da prestanete da gubite energiju, već da je osnažite.

Mogu li boje uticati na raspoloženje, emocije i ponašanje? I da li neki od njih zaista pomažu da se vrati energija? Ispostavilo se da je to zaista tako. Boja je izvor svetlosti i energije, dakle boje mogu imati efekat na naše raspoloženje i ponašanje.

Studija objavljena u stručnom časopisu "The International journal for biosocial research" i sprovedena u saradnji sa privatnom školom za djecu sa smetnjama u razvoju podržava ideju da boje utiču na naše raspoloženje, emocije i ponašanje. U učionicama su boje zidova promjenjene iz narandžaste i bijele u kraljevsko plavu i svjetloplavu, a tepih iz narandžaste u sivu. Kao rezultat promjena, srednji krvni pritisak kod djece je smanjen za 17%. Pored toga, prema riječima nastavnika i nezavisnih posmatrača, djeca su se bolje ponašala, postala su pažljivija i manje agresivna.

Iako postoje boje koje kmotivišu i stimulišu, neke nam kradu energiju. Dakle, koje nijanse nam oduzimaju snagu?

Mnogi intuitivno biraju crnu ili sivu kada se umore. Čini se da su to neutralne nijanse, ali u stvari ove specifične boje hrane nisku energiju. I pored niske energije, izbor odjeće u ovakvim nijansama može je dodatno sniziti.

Stručnjaci preporučuju da se radi suprotno i,kada nedostaje energija treba birati odjeću u rasponu od jarko crvene do žute, uključujući bordo, roze, breskve, koralnu, narandžastu, zlatnu i druge nijanse koje su povezane sa njima. Trebalo bi da daju snagu i vitalnost. Poenta je da sebi date impuls koji je suprotan onome što vaše raspoloženje sugeriše.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Ovdje, međutim, vrijedi napomenuti da se žuta i bijela češće povezuju sa pozitivnim emocijama, a crvena sa negativnim (na primjer, bijes). Kada su istraživači Brajan Majer, Majkl Robinson i Džerald Klor počeli da proučavaju odnos između riječi emocija i boja, otkrili su da je svjetlost često bila povezana sa riječima pozitivnih emocija, a tama je često bila povezana sa rečima negativnih emocija.

Podaci su objavljeni u "Psychological Science" 2004. godine. Autori su otkrili da smo skloni da zaključimo valenciju stimulusa (i dobrog i lošeg) na osnovu njegove svetlosti. Na primjer, kada su zamoljeni da povežu emocionalni odgovor sa bojom, učesnici su često povezivali jarke svijetle boje (kao što su bijela i roze) sa pozitivnim emocijama (kao što su sreća, opuštanje).

Doktorska teza pod nazivom "Dijagnostičke boje emocija" kliničkog psihologa Navita Gohara Kadara sa Univerziteta u Sidneju 2008. godine pokazala je da je boja važna karakteristika percepcije šest osnovnih emocija: ljutnje, gađenja, straha, sreće, tuge i iznenađenja. Istovremeno, crna je povezana sa strahom, zelena sa gađenjem, plava sa tugom, crvena sa bijesom, žuta sa srećom, a svijetle nijanse sa iznenađenjem.

Tako su, pored crne, među nepoželjnim nijansama odjeće za periode umora i nedostatka energije, istaknute plava i zelena. Neke studije takođe pokazuju da su sive i braon boje povezane sa negativnim emocijama (iako rjeđe od crne, plave i zelene). Istovremeno, u istim studijama, crvena je često tumačena i kao pozitivna i kao negativna boja, što je najvjerovatnije zbog njenih različitih tumačenjima širom svijeta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRI namirnice koje nikako NE TREBA držati u frižideru

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:28

Nikako nije svejedno da li neke namirnice držite u frižideru ili ne.

PREOKRET Rubljova za pobjedu i TITULU u Madridu

Nedjelja, 05.05.2024 | 21:42

Ruski teniser Andrej Rubljov osvojio je Masters u Madridu.

MOĆNI svjetski brendovi - U utorak izložba luksuznih automobila ispred Starog grada u Budvi

Nedjelja, 05.05.2024 | 19:10

Luksuzni automobili...

Joanikije: Neka niko ne tuguje danas zbog grjehova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:58

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a svetu arhijerejsku liturgiju sa vaskršnjim jutrenjem služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Vremenska prognoza za ponedjeljak: Šta nas očekuje na početku sedmice?

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:56

Pretežno sunčano vrijeme nas očekuje u ponedjeljak, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Ovo je najjeftinije ljetovalište u Italiji: Dugačka pješčana plaža, barovi i restorani...

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:47

Na sjeveroistočnoj obali Italije, sa pogledom na Jadransko more, nalazi se prelijepa venecijanska rivijera, koja je proglašena za "najjeftinije" odredište za paket aranžmane u Italiji 2024.  

Koliko vremena trebamo provoditi na telefonu svaki dan?

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:39

U današnjem digitalnom dobu, mobilni telefoni su postali neizostavan dio naših života. Od društvenih mreža do e-pošte, telefoni su postali naša glavna veza s vanjskim svijetom. Međutim, pitanje koje se sve češće postavlja jeste - koliko vremena trebamo provoditi svakodnevno koristeći telefon.

Planiran prihod Luke Kotor od 6,8 miliona eura

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:26

Luka Kotor je za ovu godinu planirala ukupan prihod od 6,8 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu više 43 odsto, saopštila je predsjednica Odbora direktora te kompanije, Ljiljana Popović-Moškov.

Otkrivanje zvijezda: Istina, mitovi i značaj horoskopa

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:20

Zvijezde su oduvijek fascinirale ljudski um. Od drevnih civilizacija do modernog doba, ljudi su proučavali nebeska tijela u potrazi za odgovorima na pitanja o svojoj sudbini, ljubavi, karijeri i sreći. Jedan od najpopularnijih alata za ovu potragu je horoskop - astrološki sistem koji tvrdi da položaj zvijezda i planeta u trenutku našeg rođenja može uticati na naš karakter i životni put.

VIDEO - Nastup za pamćenje: Madona oborila REKORD pred DVA MILIONA oduševljenih fanova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:02

"Madona je legenda i zaslužuje sve!"