Subota, 14.10.2023 | 17:45
IZVOR: Kolektiv.me

Književnica Dubravka Ugrešić dobitnica Njegoševe nagrade

Na 5. sjednici žirija za dodjelu Njegoševe nagrade sa četiri glasa za, nagradu je dobila književnica Dubravka Ugrešić, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

 




Foto: Ministarstvo kulture i medija

Tri od sedam članova žirija su glasali za slovenačkog pisca Draga Jančara, koji se našao u posljednjem krugu glasanja. U najužem izboru za dodjelu nagrade bili su David Albahari, Dubravka Ugrešić i Drago Jančar.

“Neke nagrade su važne piscu, a neke nagrade su važne društvu i kulturi. Zbog njenog književnog opusa, etičkog stava, integriteta i društvene angažovanosti, nagrada koja je dodjeljena Dubravki Ugrešić spada u ovu drugu kategoriju”, kazao je predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović.

Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje sljede.

Jedna je od najžešćih kritičarki balkanskog patrijarhata i iz njega proizašlih nacionalizama. Predavala je na prestižnim američkim i evropskom univerzitetima.

“Svoj glas sam dodjelio djelu Dubravke Ugrešić zbog njegove književno-istorijske relevantnosti i trajanja, poetičkog eksperimenta, spoja esejističkog i narativnog, kao i kritičke orjentacije, odnosno njenog uticaja na balkanskoj i međunarodnoj književnoj sceni“, kazao je član žirija Saša Ćirić iz Srbije.

Prema mišljenju žirija:

“Dubravka Ugrešić najblistaviji je glas post/jugoslavenske prozne književnosti i esejistike, spisateljica iznimne imaginacije, stilske samosvijesti i originalnosti, čiji opus, nesumnjivo, pripada i vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. stoljeća. Kao rijetko koji/a autor/ica sa šireg prostora, ona je uspijevala pronaći najbolje literarne forme za svoje teme i preokupacije te na autentičan i originalan/očuđujući način, pisati o raznim aporijama i anomalijama našeg prostorvremena. Ugrešić je majstorica ironije, persiflaže, kalambura i dosjetke; lucidna opservatorica društvenih kretanja koja spretno kombinuje različite stilske registre i zavodi svoje čitatelje iznimnom literarnom osobnošću i umijećem mimikrije. Ugrešić je uspijevala prepoznati brojne aktualne društvene transformacije, savremene fenomene i mijene vremena koji su nama, kao njihovim savremenicima, često nevidljivi, uvijek korak ispred ostalih. Njen literarni opus kao i pogledi na društvo, estetički i etički imperativi kojima se rukovodila u životu i pisanju, kao i nesalomljiva umjetnička kičma čine dragocjeno naslijeđe za sve generacije pisaca/spisateljica i čitatelja/ica na post/jugoslavenskom prostoru, generacije koje žele ovdje i sada stvarati bolju budućnost. “

Nagradu će primiti predstavnici fondacije/zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštinom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

PROČITAJTE program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:17

Pročitajte program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici, koji će se održati od 10. do 17. maja.

U susret 18. Sajmu knjiga, Vujović: Neka nas uvijek osvjetljava književni plamen u Crnoj Gori

Četvrtak, 09.05.2024 | 08:29

Program pod nazivom Uvod u Sajam knjiga održan je sinoć u Biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, te je poslužio kao odlična najava za sve što će uslijediti tokom 18. izdanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji će se održati u sajamskom prostoru tržnog centra Big Fashion od 10. do 17. maja.

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Dobitnica Gonkurove nagrade gost Sajma knjiga u Podgorici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:02

Dobitnica Gonkurove nagrade i jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri (Maylis Besserie) biće specijalni gost Sajma knjiga u Podgorici, navodi se u saopštenju organizatora podgoričkog Sajma knjiga.

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Stručnjaci UPOZORAVAJU - Zašto NE TREBA da čistite uši štapićima s vatom

Četvrtak, 09.05.2024 | 21:22

Korišćenje pamučnog štapića za čišćenje ušiju je dobro, ali ljekari upozoravaju da to zapravo čini više štete nego koristi.

POGLEDAJTE - Zgrade Vlade Crne Gore i Ministarstva evropskih poslova osvijetljene su BOJAMA Evropske unije

Četvrtak, 09.05.2024 | 21:07

Povodom Dana Evrope koji se obilježava  9. maja. 

Milatović: Uprkos suočavanju sa unutrašnjim izazovima, moramo biti USMJERENI ka evropskom horizontu

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:57

Aktuelni trenutak predstavlja prekretnicu u pregovaračkom procesu i očekujem da će svi politički i društveni činioci, još odlučnije raditi na ispunjenju zadataka koji vode ka punopravnom članstvu Crne Gore u EU do 2028. godine, poručio je predsjednik države Jakov Milatović na svečanosti povodom obilježavanja 9. maja - Dana Evrope u organizaciji Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Hrvatski predstavnik na Evroviziji se oglasio EMOTIVNOM PORUKOM - "Sjećam se kad sam pisao pjesmu u svojoj MALOJ SOBI"

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:52

Baby Lasagne  se oglasio na Instagramu uz snimak prepune Malmo Arene u kojoj su svi u glas pjevali njegovu jpesmu u polufinalu Evrovizije.

Vuković: "Mizogini i nevaspitani komentari Milovića prema poslanici Novaković Đurović pokazuju da NIJE DOSTOJAN funkcije koju obavlja"

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:37

"Mizogini i nevaspitani komentari ministra Milovića su pokazatelj njegove nemoći i samo još jedan u nizu dokaza da nije dostojan funkcije koju obavlja, a za koju prima platu od svih građanki i građana Crne Gore", saopštila je potpredsjednica URE Milena Vuković.

Da li GENETIKA utiče na to kog će POLA biti vaše dijete? Evo šta kažu istraživanja

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:30

Da li je pol određen genetikom?

Podnijete KRIVIČNE PRIJAVE: OSUMNJIČENI da su ispalili 25 hitaca ispred lokala u Golubovcima

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:25

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“, Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, sprovodeći intenzivne aktivnosti iz svoje nadležnosti, podnijeli su krivičnu prijavu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv dva lica koja se sumnjiče za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zenović: OSTAĆU na poziciji pregovarača do dobijanja IBAR-a, neću je zapostaviti uprkos mojoj KANDIDATURI i za izbore u Budvi

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:09

Sigurno ću ostati na poziciji pregovarača do dobijanja IBAR-a, a ta pozicija neće ostati upražnjena, niti zapostavljena uprkos mojoj kandidaturi za lokalne izbore u Budvi, kazao je glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović.

Slavna ljepotica priznala da li ŽALI što je postala mama u 40-im - "Bićeš tako UMORNA"

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:03

Eva Mendes ima dvije ćerke s glumcem Rajanom Goslingom s kojim je u braku, a zbog porodice se i povukla iz glume.

Uživo: "Lavovi" protiv Italije - Žele da opravdaju ULOGU FAVORITA

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:45

Najbolji crnogorski rukometaši od 20 sati igraju u Konversanu sa Italijom, prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo.