Nedjelja, 29.10.2023 | 14:32
IZVOR: kolektiv.me

U Crnoj Gori PO PRVI PUT "AI4Healthcare"- PROJEKAT podsticanje medicinske izvrsnosti kroz vještačku inteligencije - Evo kada i gdje će se ODRŽATI

U Crnoj Gori po porvi put će se organizivati projekat "AI4Healthcare" - podsticanje medicinske izvrsnosti kroz vještačku inteligenciju. Ovaj projekat koji realizuje Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju - MAIA, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, Elektrotehničkim fakultetom, Crnogorskim komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine - MoMSIC i NVO Futura.




Foto: Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju

Projekat je podržan od strane Fonda za Inovacije Crne Gore, u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblasti pametne specijalizacije Crne Gore.

Kako navode organizaori, projekat se sastoji iz dva segmenta: intenzivne obuke i završne konferencije.

"Obuka je namijenjena doktorima medicine, inženjerima kao i studentima zainteresovanim za spoj vještačke inteligencije (VI) i medicine. U toku intenzivna četiri dana, učesnici će se imati priliku da čuju brojna predavanja na različite teme kao što su: primjena VI za generisanje i sintezu novih ljekova, analizu radioloških snimaka, planiranje terapija i analizu velikih baza podataka, itd. Pored toga biće pokrivene osnove vještačke inteligencije kao što su obrada prirodnog jezika i veliki jezički modeli, nauka podacima i kompjuterska vizija", navodi se u saopštenju. 

Predavači su, dodaju, crnogorski inženjeri mašinskog učenja i naučnici, sa višegodišnjim iskustvom u pomenutim oblastima u zemlji i inostranstvu, kao i studenti magistarskih i doktorskih studija.

"Obuka je prva ovog tipa u Crnoj Gori. Njen cilj je da stimuliše interdisciplinarni pristup i otvori prostor za saradnju, naučna istraživanja i inovacije između medicinskih stručnjaka i inženjera vještačke inteligencije. Ovakav pristup nauci i inovacijama, kroz edukacije o najnovijim trendovima i interdisciplinarnu saradnju nedostaje našem obrazovnom sistemu", ističu organizatori. 

Očekuje se i da nakon završetka projekta proizađe niz plodnih saradnji i ideja za rješavanje konkretnih izazova u zdravstvu u Crnoj Gori.

Foto: Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju

Organizatori projekta ističu da je interesovanje iznad očekivanja.

"Činjenica da crnogorski profesionalci i studenti pokazuju želju da kroz neformalno obrazovanje steknu znanja o savremenim tehnologijama i njenim primjenama je vrlo ohrabrujuća", naglašavaju u saopštenju. 

Završna konferencija “Potencijali i primjena naprednih tehnologija i vještačke inteligencije u medicini u Crnoj Gori” će se održati 03.11.2023. sa početkom u 13:00 časova, u Multimedijalnoj sali Sportskog kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

"Svi zainteresovani su pozvani da se pridruže konferenciji, gdje će biti otvorena važna pitanja opotencijalu i primjeni vještačke inteligencije u zdravstvenom sistemu naše zemlje", kazali su organizaroti. 

Prema riječima organizatora,  AI4Healthcare je projekat koncipiran u dva dijela, prvi dio je intenzivna škola koja pruža studentima i doktorima medicine priliku da steknu znanja o trenutno najpopularnijoj oblasti u svijetu - vještačkoj inteligenciji i njenoj primjeni u medicini.

Foto: Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju

Dok je drugi dio je konferencija, otvorena za javnost, u okviru koje će biti panel diskusija o poentcijalima primjene ove tehnologije u zdravstvu u Crnoj Gori.

Neki od predavača su mr Stevan Čakić, koji je  završio svoje osnovne i specijalističke studije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa fokusom na računarske nauke. Njegova istraživana  su usmjerena na primjenu vještačke inteligencije u poljoprivredi i medicini.  Takođe i na računare visokih performansi u oblasti vještačke inteligencije. Stevan je napisao nekoliko istraživačkih radova koji su usko povezani sa pomenutim oblastima. Dodatno, aktivno učestvuje u nekoliko projekata  podržanih od strane Evropske Unije (Demeter, Viral, EuroCC, TraceWindu, HPC4S3), koji su tijesno vezani za njegova istraživanja. Na Univerzitetu Donja Gorica, angažovan je kao saradnik u nastavi na brojnim predmetima.

 Još jedan od prevača je Danilo Planinić  saradnik u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici za oblast Računarstvo Danilo Planinić.  Trenutno radi master istraživanje na temu detekcije zloupotreba kreditnih kartica metodama mašinskog učenja. Kao uspješan student višestruko je nagrađivan.

Dobitnik je nagrade Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta Elektrotehničkog fakulteta u studijskoj 2020./21. godini, nagrade za izuzetan uspjeh tokom osnovnih studija od strane Elektrotehničkog 2021. godine, kao i nagrade Glavnog grada „19. decembar” za izuzetan uspjeh u studiranju u studijskoj 2021./22. godini. Trenutno je angažovan na Erasmus+ projektu SMART Innovation Centres for the developmentof innovative and entrepreneurial thinking to facilitate the development of sustainable smart solutions in the Western Balkans.

Foto: Crnogorsko udruženje za vještačku inteligenciju

Takođe, o ovom će govoriti i naučnica  dr Elma Hot Dervić u Complexity Science Hub i Supply Chain Intelligence Institute Austria u Beču. Doktorirala je na Medicinskom univerzitetu u Beču januara 2023. Elma je diplomirala i magistrirala elektrotehniku na Univerzitetu Crne Gore.

Elma je poznata kao TEDx govornica koja je 3 puta „podijelila pozitivan uticaj”, u Crnoj Gori, Austriji i Njemačkoj. Dobitnica je mnogih internacionalnih nagrada za inovativnost, a posebno izdvaja nagradu WSA za najbolje svjetsko digitalno rješenje 2018. godine. Elmina istraživačka interesovanja uključuju mašinsko učenje, nauku o mreži i sve što ima uticaj u vezi sa naukom o podacima. Trenutno radi sa medicinskim podacima na otkrivanju putanja bolesti. Takođe, ona radi na podacima o trgovanju kako bi analizirala sistemski rizik u lancima nabavke.

"Ovaj projekat je prvi ovog tipa u Crnoj Gori i kao takav je osnov za dalje usavršavanje i implementaciju ovih sistema u zdravstvenom sektoru", naglašavaju organizatori u saopštenju. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Utorak, 07.05.2024 | 19:38

Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

Ukusne i korisne: Jagode oporavljaju tijelo i nude niz drugih benefita

Utorak, 07.05.2024 | 19:25

Osim što su ukusne, jagode nude i brojne zdravstvene prednosti. One sadrže brojne hranjive sastojke i antioksidanse. Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrijuma, 220 miligrama kalijuma, 19 miligrama magnezijuma i 85 miligrama vitamina C.

DIJETA SA KUVANIM JAJIMA: Kalorije se bukvalno prže, a ostaje čista energija! Rezultati vidljivi već za SEDAM dana

Utorak, 07.05.2024 | 19:07

Dijeta sa kuvanim jajima je najpoželjnija odmah poslije Uskršnjih praznika

Za ovo niste znali: Sta se krije iza običaja cijepanja majica kada neko postane otac

Utorak, 07.05.2024 | 18:34

Cijepanje majica ili košulja kao običaj kada neko postane otac i dalje je živ na našim prostorima, ali rijetko ko zna zašto se ovaj običaj održava i šta simbolizuje.

U centru Bara gorjelo vozilo

Utorak, 07.05.2024 | 18:16

U požaru koji je danas popodne izbio na putničkom vozilu u Ulici Maršala Tita pričinjena je velika materijalna šteta. Srećom, nije bilo povrijeđenih.

Borovinić Bojović inicirala: Spomenik u čast bratske sloge pravoslavaca i muslimana

Utorak, 07.05.2024 | 17:55

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović inicirala je da se u znak bratske sloge i prijateljstva među pripadnicima pravoslavne i islamske vjerske zajednice u Podgorici podigne spomen-obilježje na mjestu gdje predstavnici porodice Đečević tradicionalno, svakog 8. maja, dočekuju Markovdansku litiju.

URA sjutra u skupštinsku proceduru predaje Zakon o formiranju Fonda STAN ZA SVE

Utorak, 07.05.2024 | 17:32

Poslanički klub Građanskog pokreta URA će sjutra predati u skupštinsku proceduru Predlog zakona o formiranju Fonda STAN ZA SVE, a koji će, kako su ranije najavili, omogućiti građanima da riješe svoje stambeno pitanje po duplo povoljnijim cijenama od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina, odnosno, 900 eura po metru kvadratnom.

VDT: Katnić prisustvovao saslušanjima svjedoka, SDT nije donio naredbu o njegovom psihijatrijskom vještačenju

Utorak, 07.05.2024 | 16:58

Vrhovno državno tužilaštvo VDT tvrdi da su tokom istrage u potpunosti poštovana prava bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji je uhapšen 14. aprila.

CGO: Spajićeva vlada imenovala 427, a razriješila 343 javna funkcionera

Utorak, 07.05.2024 | 16:34

Aktuelna Vlada Crne Gore intenzivno imenuje i smjenjuje javne funkcionere, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje CGO.

Trajekt „30. Avgust” odlazi na remont

Utorak, 07.05.2024 | 16:21

Neophodni remont trajekta „30. Avgust” biće obavljen u brodoremontu “Punat” na ostrvu Krk u Hrvatskoj, koje je izabrano na tenderu kao najpovoljniji ponuđač za ovaj posao, prenosi portal RRTHN.