Ponedjeljak, 06.11.2023 | 19:51
IZVOR: prva.rs

Da li se brže zaljubljuju ŽENE ILI MUŠKARCI? Rezultati istraživanja će vas IZNENADITI

Kada se zaljubimo doživljavamo snažna osjećanja koja menjaju naše živote na različite načine.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

I iako najromantičniji vjeruju da srca imaju vodeću ulogu u svakoj ljubavnoj vezi, u stvarnosti sve počinje od mozga. U nastavku ćemo saznati zašto.

Muškarci se zaljubljuju brže od žena

Prema relevantnim istraživanjima, muškarcima je potrebno u prosjeku 88 dana (oko tri mjeseca) za izjavu ljubavi, dok je ženama potrebno u prosjeku 134 dana (četiri i po mjeseca). Isto istraživanje takođe navodi da 39% muškaraca kaže "volim te" u roku od mjesec dana. Odgovarajući procenat za žene dostiže samo 23%.

Ljubav kao droga

Na početku veze, mozak proizvodi veoma visok nivo hemikalije zvane feniletilamin (PEA). Ovaj prirodni amfetamin je ono što vas tjera da kažete da ste "ludo zaljubljeni" i zašto ljubav djeluje tako zavisno. Odavde potiču i osjećanja radosti, povećane energije i uzbuđenja na početku veze. I prema naučnicima, ljubav izaziva potpuno iste neurohemijske reakcije u mozgu kao i one izazvane ljekovima. To je zato što nova romantična veza preplavljuje centar "nagrađivanja" mozga, što rezultira opštom euforijom.

Kada se zaljubite strahovi se smanjuju

Zaljubljenost takođe isključuje djelove mozga koji upravljaju društvenim rasuđivanjem i strahom. Dakle, kada ste zaljubljeni, nije vas briga ko zna i šta bi mogli da misle. Zbog toga zaljubljeni parovi mogu da se razmeću svojom ljubavlju na bilo koji način i bilo gde.

Gubi se osjećaj za vrijeme

Ako ste cijele noći bili budni uz telefon u ruci, razgovarali ili slali poruke svom partneru, bili na sastanku koji je na kraju potrajao do ranih jutarnjih sati, tačno znate na šta mislimo. Prema psihologiji, to se često dešava kada počnemo da se zaljubljujemo. Neurotransmiter norepinefrin se povećava, zbog čega možete izgubiti pojam o vremenu. U kombinaciji sa dopaminom i oksitocinom, stvara vrhunski ljubavni napitak koji čini da vrijeme teče poput vode.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

JUBILEJ: Deveta simfonija puni 200 godina

Utorak, 07.05.2024 | 20:54

Deveta simfonija Ludviga van Betovena prvi put je izvedena prije 200 godina davnog 7. maja 1824. a tom prilikom doživela je veliki uspeh.

OVOGA MORATE DA SE PAZITE: Na ovaj način ukrašće vam novac i vaše vrijeme

Utorak, 07.05.2024 | 20:38

Takozvana piramidalna šema jedan je od novijih načina kako da vas prevare za pare

Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Utorak, 07.05.2024 | 19:38

Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

Ukusne i korisne: Jagode oporavljaju tijelo i nude niz drugih benefita

Utorak, 07.05.2024 | 19:25

Osim što su ukusne, jagode nude i brojne zdravstvene prednosti. One sadrže brojne hranjive sastojke i antioksidanse. Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrijuma, 220 miligrama kalijuma, 19 miligrama magnezijuma i 85 miligrama vitamina C.

DIJETA SA KUVANIM JAJIMA: Kalorije se bukvalno prže, a ostaje čista energija! Rezultati vidljivi već za SEDAM dana

Utorak, 07.05.2024 | 19:07

Dijeta sa kuvanim jajima je najpoželjnija odmah poslije Uskršnjih praznika

Za ovo niste znali: Sta se krije iza običaja cijepanja majica kada neko postane otac

Utorak, 07.05.2024 | 18:34

Cijepanje majica ili košulja kao običaj kada neko postane otac i dalje je živ na našim prostorima, ali rijetko ko zna zašto se ovaj običaj održava i šta simbolizuje.

U centru Bara gorjelo vozilo

Utorak, 07.05.2024 | 18:16

U požaru koji je danas popodne izbio na putničkom vozilu u Ulici Maršala Tita pričinjena je velika materijalna šteta. Srećom, nije bilo povrijeđenih.

Borovinić Bojović inicirala: Spomenik u čast bratske sloge pravoslavaca i muslimana

Utorak, 07.05.2024 | 17:55

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović inicirala je da se u znak bratske sloge i prijateljstva među pripadnicima pravoslavne i islamske vjerske zajednice u Podgorici podigne spomen-obilježje na mjestu gdje predstavnici porodice Đečević tradicionalno, svakog 8. maja, dočekuju Markovdansku litiju.

URA sjutra u skupštinsku proceduru predaje Zakon o formiranju Fonda STAN ZA SVE

Utorak, 07.05.2024 | 17:32

Poslanički klub Građanskog pokreta URA će sjutra predati u skupštinsku proceduru Predlog zakona o formiranju Fonda STAN ZA SVE, a koji će, kako su ranije najavili, omogućiti građanima da riješe svoje stambeno pitanje po duplo povoljnijim cijenama od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina, odnosno, 900 eura po metru kvadratnom.

VDT: Katnić prisustvovao saslušanjima svjedoka, SDT nije donio naredbu o njegovom psihijatrijskom vještačenju

Utorak, 07.05.2024 | 16:58

Vrhovno državno tužilaštvo VDT tvrdi da su tokom istrage u potpunosti poštovana prava bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji je uhapšen 14. aprila.