Ponedjeljak, 27.11.2023 | 13:00
IZVOR: Kolektiv.me

Izabran novi predsjednik Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore

U Podgorici je u subotu organizovana redovna godišnja Skupština Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore.




Foto: Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore

"Za novog predsjednika Udruženja jednoglasno je izabran producent Sehad Čekić, nakon isteka mandata Ivanu Marinoviću. Sehad Čekić je, između ostalog, član Evropske filmske akademije, nacionalni predstavnik naše zemlje u fondu Eurimaž i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore", navodi se u saopštenju Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore.

Na sjednici Udruženja konstituisan je i novi Upravni odbor Udruženja, koji će u narednom periodu činiti: reditelj Gojko Berkuljan, predsjednik UO, producent Ivan Đurović, reditelj Ivan Marinović, producentkinja Biljana Vušović i reditelj Ivan Čojbašić.

"Udruženje se zahvalilo na angažmanu dosadašnjem predsjedniku, Ivanu Marinoviću, na postignutim rezultatima, podizanju vizibiliteta, uspostavljanju praksi i pokretanju projekata u izuzetno komplikovanim, izazovnim okolnostima u prethodnom periodu. Na sjednici Skupštine Udruženja razmatrana su pitanja od značaja za dalji napredak crnogorske kinematografije, kao i aktuelni izazovi sa kojima se suočavaju članovi. U narednom periodu biće organizovane radionice za podizanje kapaciteta u raznim audiovizuelnim oblastima, a u posebnom fokusu će biti festivalska promocija i međunarodni nastup, bioskopska distribucija, kao i unapređenje komunikacije sa evropskim fondovima. Naredni Montenegro Film Forum, uspostavljen prije više od deset godina i okupljao filmske profesionalce iz regiona i Evrope, biće održan sljedeće godine u organizaciji Udruženja. Fokus foruma biće na inovativnim produkcionim praksama".

Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore najznačajnija je filmska asocijacija u našoj zemlji.

"Ciljevi udruženja su usmjereni na promociju, razvoj i unapređenje djelatnosti filmskih reditelja i producenata, kroz unaprjeđenje položaja filma i kinematografije kao bitnih činilaca kulturnog, ekonomskog i socijalnog života crnogorskih građana; sistemski doprinos podizanju profesionalnog nivoa proizvodnje i cjelokupne crnogorske kinematografije;
utvrđivanje i predlaganje efikasnog modela finansiranja nacionalne kinematografije i saradnja sa svim državnim institucijama u cilju promocije crnogorske kinematografije; podsticanje i doprinos razvoju filmske profesije organizovanjem seminara i drugih oblika dopunskog obrazovanja filmskih profesionalaca, naročito producenata i reditelja, kao i drugih učesnika u kinematografiji; iniciranje poboljšanja zakonskih rješenja onih propisa koji regulišu filmsko stvaralaštvo, zaštitu autorskih prava, poreski sistem i dr., a po potrebi, u skladu sa zakonom, aktivno učešće u radu na poboljšanju regulatornog ambijenta; izradu kodeksa profesionalnog ponašanja, i sistemsku zaštitu osnovnih prava svojih članova; definisanje i unaprjeđivanje odnosa filmskih reditelja i producenata s distributerima, prikazivačima i izdavačima; preduzimanje mjera na postizanju kvalitativnih i kvantitativnih preduslova za sticanje reprezentativnog statusa u skladu sa zakonom,
 i druge djelatnosti. Udruženje svojim aktivnostima redovno utiče na podizanje javne svijesti o važnosti filma kao jednog od najznačajnijih segmenata crnogorske kulture. Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore član je jedne od najprestižnijih evropskih filmskih organizacija - Federacije evropskih filmskih reditelja (Federation of European Film Directors – FERA)", zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

NAJVAŽNIJI DATUMI U 2024. GODINI: Astrolozi tvrde da donose promjene svim horoskopskim znacima

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:18

Spremite se za preokrete

"Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane"

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:47

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.

Spajić čestitao Vaskrs: Neka naše društvo još snažnije bude protkano razumijevanjem, praštanjem i slogom

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:10

Premijer Gore Milojko Spajić je u ime Vlade i svoje lično čestitao Vaskrs svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave po julijanskom kalendaru.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Živković: Imamo pravo da posumnjamo u selektivan pristup Tužilaštva

Subota, 04.05.2024 | 21:09

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio je da su, na principijelnoj ravni, uočili da se Tužilaštvo bavi samo prethodnim vremenom i prethodnim slučajevima, a od 30. avgusta 2020. se ne bavi nijednim slučajem, kao da se nijedno krivično djelo nije dogodilo nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, zbog čega imaju pravo da  posumnjaju u selektivnost u pristupu i načinu rada  Tužilaštva.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

Glavni grad bez zamjenice gradonačelnice više od pola godine

Subota, 04.05.2024 | 19:39

Nakon što je Danilo Šaranović preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova u novembru prošle godine, funkcija zamjenika gradonačelnice u Glavnom gradu ostala je upražnjena. Iako je prošlo već više od pola godine, Demokrate još uvijek ne predlažu kandidata.