Petak, 15.12.2023 | 10:55
IZVOR: B92

Najduža staza za sankanje na svijetu: Zimske radosti ovdje su "na steroidima" VIDEO

Kada pomislimo na sankanje, prva asocijacija je obično nespretan dječji spust uz smijeh i neka blaga, pitoma i kratka strmina puna malih zimskih entuzijasta... Ipak, tu su i sankaške staze za 'odrasle', a jedna od oni su definitivno svjetski rekorder koji se nalazi u Švajcarskoj.




Foto: Youtube screenshot/Patrik Fusk

Naime, u toj zemlji, u lokalnom regionu Jungfrau, nalazi se najduže sanjkalište na svijetu, poznata kao "Big Pintenfritz".

STAZA JE DUŽINE 15 KILOMETARA I POČINJE NA VISINI OD 2600 METARA

Veliki Pintenfric je avantura za sebe. Staza je duga čak 15,04 kilometra. Prema turističkim sajtovima regiona, njegova težina je „umjerena“, a cio „izlet“, odnosno uspon i spuštanje, traje oko tri i po sata. Naime, da biste iskusili jednu od najdužih staza za sankanje na svijetu, prvo ćete morati da se popnete na visinsku razliku od 417 metara. Naime, staza počinje sa vrha planine Faulhorn, počinje na nadmorskoj visini od oko 2600 metara, a završava se u fotogeničnom alpskom selu Grindelvald. Prilikom spuštanja sankaši svoju nadmorsku visinu smanje za čak 1437 metara.

DA BI SE DOŠLO DO POČETKA STAZE, POTREBNO JE PESTI SE DVA I PO SATA

Međutim, da biste došli do početka staze, kao što smo ranije nagovijestili, moraćete malo da se pomučite. Naime, dolazak do početka staze podrazumijeva oko dva i po sata pješačenja od Firsta do vrha Faulhorna. Kada ste tamo, preporučuje se odlazak u planinski hotel Faulhorn, izgrađen davne 1830. godine. Doduše, zimi je zatvoren, ali je najduže sankalište na svetu dobilo ime po hotelskom bivšem upravniku. Tokom uspona, takođe ćete uživati u divnim pogledima na severnu stranu Veterhorna i prelepi Šrekhorn, najsjeverniji alpski vrh viši od 4000 metara. Tu je i čuveni Ajger.

BIVŠI UPRAVNIK HOTELA SANKAMA SE, NAKON OSLA, SPUŠTAO U GRAD

Ovo rekordno sankalište nazvano je po bivšem menadžeru planinskog hotela Faulhorn Fricu Borenu, koji je dobio nadimak „Pintenfric“. Pored toga što je od 1888. do 1926. bio na čelu Berghotela Faulhorn, upravljao je i „Pinteom“, odnosno hotelom Bellevue u Grindelvaldu. U njegovo vrijeme hotel Faulhorn je bio otvoren i zimi.

I sam je navodno voleo da se posle posla spušta do Grindelvalda i tamo prenoći. Svakog jutra vraćao se na planinu, ali se ne zna kako je uspio jer se tih dana moralo pješačiti do Firsta (danas se tamo vozi žičarom). U svakom slučaju, bio je posebna vrlo živopisna ličnost, poznata po svom humoru, ali i gostoprimstvu. Navodno, zbog njega su ljudi hrlili u taj prelijepi kraj.

SNIJEG JE NAJBOLJI RANO JUTRU, A PREPORUČUJE SE UPOTREBA KACIGE I NAOČARA

Do Firsta, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2166 metara i predstavlja polaznu tačku za uspon na vrh Faulhorn i početak staza, može se doći žičarom iz Grindelvalda. To putovanje traje 25 minuta. Nakon toga, moraćete da uzmete sanke u ruke i hodate još 2,5 sata. Na startu se savjetuje što ranije ujutru, jer su tada uslovi na stazi, ali i snijeg, najbolji. jer se tokom dana snijeg otapa.

Postoji još nekoliko savjeta koji će vam omogućiti da izvučete maksimum iz najduže staze za sankanje na svijetu. Upućeni savjetuju da nosite naočare koje će vas zaštititi od snega i vjetra, ali i šlem koji će zaštititi glavu u slučaju nezgode. Naime, većina incidenata tokom sankanja nastaje zbog sudara sa drugim sankašima, a ne, kako bi se u prvi mah moglo pomisliti, sletanjem sa staze. Naravno, postoje i neka od osnovnih pravila sankanja – prilagodite brzinu i stil sankanja svojim mogućnostima i budite pažljivi prema drugima.

REGIJA JUNGFRAU JE RAJ ZA LJUBITELJE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

Najduže sanjkalište na svijetu nalazi se u regionu Jungfrau, jednoj od najpoželjnijih evropskih destinacija na otvorenom, poznatoj po prelijepoj prirodi i nizu mogućnosti za aktivan odmor. Zimske radosti ovde su „na steroidima“ – skijališta oko Grindelvalda, Vengena, Mirena i Hasliberga nude 260 kilometara staza, kao i 100 kilometara obilježenih zimskih planinarskih staza. I, naravno, veliki broj sankaških staza. Ljeti se broj kilometara obilježenih pješačkih staza povećava na čak 500 kilometara. Oblast je uvrštena na Uneskovu listu svjetske baštine, piše putnikofer.hr.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VDT: Katnić prisustvovao saslušanjima svjedoka, SDT nije donio naredbu o njegovom psihijatrijskom vještačenju

Utorak, 07.05.2024 | 16:58

Vrhovno državno tužilaštvo VDT tvrdi da su tokom istrage u potpunosti poštovana prava bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji je uhapšen 14. aprila.

CGO: Spajićeva vlada imenovala 427, a razriješila 343 javna funkcionera

Utorak, 07.05.2024 | 16:34

Aktuelna Vlada Crne Gore intenzivno imenuje i smjenjuje javne funkcionere, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje CGO.

Trajekt „30. Avgust” odlazi na remont

Utorak, 07.05.2024 | 16:21

Neophodni remont trajekta „30. Avgust” biće obavljen u brodoremontu “Punat” na ostrvu Krk u Hrvatskoj, koje je izabrano na tenderu kao najpovoljniji ponuđač za ovaj posao, prenosi portal RRTHN.

MF: Glavni osnov za dodatno finansiranje budžeta biće ulaganje u projekte

Utorak, 07.05.2024 | 15:51

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je objavio Izvještaj o Crnoj Gori za 2024. godinu, pozdravio je snažnu posvećenost crnogorskih vlasti evropskim integracijama, ukazujući da treba iskoristiti zamah nakon formiranja nove Vlade za neophodne strukturne reforme i napredak u procesu pristupanja EU, saopšteno je iz Ministarstva finansija (MF).

Spacijalna tužiteljka i rukovodilac ODT Bijelo Polje položili zakltevu

Utorak, 07.05.2024 | 15:34

Novoizabrani rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju Vladan Đalović i specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu Ana Perović Vojinović položili su zakletvu, saopšteno je iz Tužilačkog savjeta.

UIP: Inspektori pojačanim kontrolama tokom praznika napravili uvertiru u sezonske aktivnosti

Utorak, 07.05.2024 | 15:16

Za vrijeme Praznika rada, tačnije 1. i 2. maja, tržišna inspekcija kontrolisala je poštovanje čl. 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i tom prilikom zatvorila je 13 poslovnih objekata, pri čemu je izdato je 20 prekršajnih naloga u iznosu od 12.000 eura. Od navedenih 13 objekata pet je u Budvi,  četiri u Baru, tri u Kotoru i jedan u Ulcinju, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Poznata glumica o POROKU - "Nisam željela da umrem"

Utorak, 07.05.2024 | 15:01

Vupi Goldberg će uskoro objaviti novu knjigu, a spekuliše se da će upravo ova knjiga biti njena najiskrenija ispovijest.

OBJAVLJENA lista NAJZAGAĐENIJIH gradovi u Evropi - Među njima i dva iz Crne Gore

Utorak, 07.05.2024 | 14:50

Poražavajući rezultati. 

Poslanici SD-a predložili povećanje iznosa materijalnog obezbjeđenja

Utorak, 07.05.2024 | 14:47

Poslanici Socijaldemokrata predložili su amandmane na zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, jer su, kako navode, korisnici materijalnog obezbjeđenja, shodno zakonu, najsiromašnije kategorije građana i njima je u svim godinama drastičnog povećanja troškova života samo simbolično povećan iznos materijalnog obezbjeđenja.

U Baru UHAPŠENE dvije osobe sa Interpolove potjernice

Utorak, 07.05.2024 | 14:44

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar su u saradnji sa Sektorom za borbu protiv kriminala, lišili slobode dva međunarodno tražena lica koja se potražuju po međunarodnim potjernicama NCB Interpol-a Sofija, saopšteno je iz Uprave policije (UP).