Četvrtak, 04.01.2024 | 08:45
IZVOR: b92.net

Pomoću ovih tehnika POBOLJŠAJTE mentalno zdravlje u NOVOJ GODINI

U modernom, užurbanom svijetu, gdje briga o mentalnom zdravlju postaje sve važnija, pred nama je nova godina koja pruža priliku za introspekciju i primjenu pet jednostavnih, ali efikasnih strategija.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Ove metode nam mogu pomoći da se nosimo sa stresom i poboljšamo naše opšte mentalno blagostanje.

Isprobajte provjerenu metodu za bolji san

Dovoljno spavanje je jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za naše mentalno zdravlje. Spavanje igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, kognitivnim funkcijama i opštem emocionalnom i psihološkom blagostanju. Stalna i kvalitetna rutina spavanja može imati pozitivan uticaj na suočavanje sa stresom. Davanje prioriteta kvalitetnom spavanju postaje važan korak u brizi o vašem mentalnom zdravlju.

Naučite kako da prepoznate da li je vaša anksioznost zaštitna ili problematična

Normalno je da se ponekad osjećate anksiozno. Stručnjaci kažu da je to interni alarmni sistem koji može poboljšati naše performanse i pomoći nam da prepoznamo opasnost. Međutim, važno je biti u stanju da odredite kada nivo anksioznosti nije u normalnom opsegu.

"Ako počnete da primjećujete da su zabrinutost i strah stalno prisutni, to je signal da vam je potrebna pomoć“, rekao je ljekar i predsjednik Američkog psihijatrijskog udruženja Petros Levunis za New York Times. 

Ostali znaci na koje treba obratiti pažnju su nemir, osjećaj straha, ubrzan rad srca, znojenje, drhtavica i problemi sa koncentracijom.

Ne razmišljajte previše o brigama

Ako smo skloni da previše razmišljamo, postoji nekoliko jednostavnih načina da obuzdamo tu naviku. Jedna od njih je da se trudimo da promijenimo misli. Možemo pokušati da igramo neku stratešku igru ili slušamo muziku.

Budite zahvalni na malim stvarima

Zahvalnost je pozitivna emocija i važno je izraziti je kad god je to moguće. Ovo može uključivati pisanje pisama zahvalnosti ili bilježenje pozitivnih stvari u našem životu. Zahvalnost prijateljima, romantičnim partnerima, pa čak i kolegama na poslu takođe može doprinijeti mentalnom zdravlju. 

Pokušajte da se bavite bilo kojom vrstom umjetnosti

Mnogi možda znaju da umjetnost može da pomogne u očuvanju mentalnog zdravlja. Pisanje pjesme, pjevanje ili crtanje može nam pomoći da podignemo raspoloženje, bez obzira koliko se smatramo kreativnim.

Jedan od najlakših načina za početak je bojenje. Oko 20 minuta bojenja mandale, složenog geometrijskog dizajna, korisno je za smanjenje anksioznosti.

Održavanje mentalnog zdravlja postaje sve važnije, a ovim praksama možemo stvoriti osnovu za mentalnu ravnotežu i pronaći radost u malim stvarima.

Dobar san, bavljenje umjetnošću i zahvalnost su jednostavne i efikasne strategije koje mogu poboljšati naš svakodnevni život i mentalno stanje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Raičević: Opština Bar će nastaviti da podržava unapređenje uslova rada vatrogasaca

Subota, 04.05.2024 | 15:41

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je čestitku komandiru Službe zaštite i spašavanja Bar, Acu Vuleviću povodom 4. maja – Međunarodnog dana vatrogasaca.

Vježbe koje mogu da pomognu kod visokog krvnog pritiska

Subota, 04.05.2024 | 15:22

Visok pritisak može da drži pod kontrolom ako vježbate, ali postoje ciljane vježbe koje će vam pomoći u borbi sa hipertenzijom.

PREPOZNAJTE ODANOG MUŠKARCA: Obratite pažnju na sljedeće tri osobine

Subota, 04.05.2024 | 15:10

Prema stručnjacima ovo su tri osobine koje posjeduje vjeran i zreo muškarac

PROČITAJTE - Utvrđen redosljed lista za izbore u BUDVI

Subota, 04.05.2024 | 14:53

Opštinska izborna komisija (OIK) u Budvi odredila je danas žrijebanjem raspored na glasačkom listiću za predstojeće lokalne izbore, koji su zakazani za 26. maj.

U susret ljetu - Napravite sami najefikasnije ANTICELULIT ULJE

Subota, 04.05.2024 | 14:35

Danas celulit pogađa većinu žena, bez obzira na njihovu građu, tip kože i težinu.

“Srce mi je trenutno slomljeno, mislim da Princ Vilijam i Kejt Midlton prolaze kroz pakao"

Subota, 04.05.2024 | 14:18

Amaja Arieta je prijateljica princa Vilijama i princeze Kejt Midlton, koja je otkrila neke detalje o njihovom privatnom životu.

Rajan Gosling na UDARU KRITIKA zbog filma: "Sramno, šta je smiješno u porodičnom nasilju?"

Subota, 04.05.2024 | 13:51

Jedan mali dio dijaloga u filmu The Fall Guy izazvao je kritike premda se film još nije pojavio u bioskopima.

Direktor Evrolige najavio: Partizan, Crvena zvezda, Valensija, Virtus ili Alba ostaju BEZ Evrolige

Subota, 04.05.2024 | 13:21

Direktor Evrolige, Paulijus Motiejunas je, u velikom intervjuu za španski "As" kazao da će neko od klubova bez licence ostati bez ovog takmičenja naredne sezone.

I to se dešava - Muškarac vozio Teslu i zaspao, uspio da se probudi tek nakon 40 KILOMETARA

Subota, 04.05.2024 | 12:39

Scene o kojima se najčešće govori u Americi stigle su i na evropske puteve.

Mandić: Vaskrs nas uči da je molitva za mir i blagostanje najbolja odbrana koju kao vjerni ljudi imamo

Subota, 04.05.2024 | 12:14

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić čestitao je predstojeći Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, episkopu mileševskom Atanasiju i svim pravoslavnim vjernicima uz želju da vaskršnje dane provedu u zdravlju, miru i sreći.