Četvrtak, 04.01.2024 | 13:23
IZVOR: rts.rs/CNN

VIDEO - Dostigao nivo 157: Tinejdžer konačno POBIJEDIO nepobjedivog suparnika – „TETRIS"

Vjeruje se da je trinaestogodišnji Vilis Gibson iz Oklahome, prvi igrač koji je dostigao nivo 157 klasične video igre skoro 40 godina nakon njenog objavljivanja.




Foto: YouTube screenshot/Blue Scuti

„Ne osjećam prste“, rekao je Gibson nakon što je njegov podvig doveo do „pada igre“ u video snimku objavljenom na Jutjubu.

„Kada sam počeo da igram ovu igru, nisam očekivao da ću ikada srušiti igru ili je pobijediti“, napisao je Gibson u opisu videa.

Viralni video Gibsonove 38-minutne igre predstavlja najnoviji nalet nostalgije za zaraznom i dugotrajnom igrom koju je stvorio sovjetski inženjer 1984. i popularizovan na Nintendo Entertainment Sistem.

Do danas je objavljeno preko 200 zvaničnih varijanti tetrisa na najmanje 70 sistema, što je svjetski rekord prema Ginisovoj knjizi rekorda. Mobilna verzija koju je razvio Electronic Arts objavljena 2006. prodata je 100 miliona puta, što je čini trećom najprodavanijim video igricom svih vremena, prema prošlogodišnjem izvještaju Hevlett Packard-a.

„Nisam mogao da spriječim sebe da igram ovu verziju prototipa, jer je to bilo veoma zarazno spajanje oblika“, rekao je Aleksej Pajitnov za Si-En-En 2019. godine.

Duga popularnost i izdržljivost

Nakon objavljivanja, tetris se brzo proširio po cijelom svijetu i toliko dugo ostao popularan i „izdržljiv“, da je priča o njegovom početku iz doba Hladnog rata pretvorena u film za Apple TV+ u martu.

„Tetris prevazilazi mnoge video igre, svako ljudsko biće može odmah da ga razumije i da ga zauvijek konzumira. Igra je jednostavna: manipulišete i spajate padajuće blokove“, rekao je Viktor Lukas, stručnjak za igre.

Dok druge video igre danas nude bogate linije zapleta, stotine likova, bioskopske slike, neki stručnjaci kažu da je jednostavnost tetrisa upravo ono što ga je decenijama održavalo popularnim.

Iako je tetris ostao isti tokom decenija, način na koji se igra je evoluirao. Do 2011. igrači su vjerovali da je nivo 29 najviši mogući jer je taj nivo imao najveću brzinu za igru.

„Toliko je dobro dizajniran i toliko zadivljujući za toliko generacija gejmera da ljudi bukvalno otkrivaju nove podvige koje treba postići, i rezultate koje treba pobijediti, izazove koje treba savladati. Stalno predstavlja mnoštvo novih izazova sa kojima se čak i majstori teško nose“, rekao je stručnjak za video igre i konsultant Skot Stajnberg za Si-En-En.

Tetrisova neprolaznost proizlazi iz jednostavnosti igre kao i njene težine. Kada je ta barijera na nivou 29 probijena, igrači su počeli da dostižu sve više i više nivoe na turnirima kao što je Svjetsko prvenstvo u klasičnom tetrisu sa tehnikama uključujući hipertapping i rolling.

Gibson je završio treći na Svjetskom prvenstvu 2023. I dok je Gibson igrač koji obara rekorde, AI koji igra tetris je dostigao nivo 236, 2021. manipulisanjem parametrima igre.

Čak i u vrijeme kada neke video igrice „koštaju mnogo da se naprave i izgledaju isto kao i mnogi filmovi koji izlaze iz Holivuda, još uvijek ima šta da se kaže za igru koja je jednostavna, elegantna, nevjerovatno pristupačna i prijatna za igrače bilo kog uzrasta ili profila i iskustva. Ponekad je jednostavnije bolje, a najbolje igre zaista izdržavaju test vremena“, rekao je Skot Stajnberg.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

MUP Albanije: "Crna Gora da POMOGNE u potrazi za tijelom majke i dvoje djece"

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:46

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Taulant Bala zatražio je od crnogorskih kolega da započnu potragu za tijelima majke i dvoje djece od osam i tri godine, jer se sumnja da ih je tok rijeke Bojane (Buna) odnio preko granice u Crnu Goru, navode albanski mediji.

Jelena Karleuša u pregovorima za GLAVNU ULOGU u FILMU: Pjevačica OTKRILA koga će glumiti na velikom platnu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:41

Pjevačica Jelena Karleuša otkrila je da će se oprobati u ulozi glumice.

Ovo je NAJSKUPLJE MJESTO za parkiranje u Evropi, VRIJEDNO kao stan

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:30

Parking prostor kod Vondelparka, najveće zelene površine u Amsterdamu, prodaje se za skoro pola miliona eura.

Bratić: "Sva rješenja ZAKONITA, mnogi će imati štošta da objašnjavaju"

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:21

Bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić poručila je da su sva rješenja zakonita i dodala da će kad vrijeme prođe mnogi imati štošta da objašnjavaju.

Advokat Ficdžerald: ZABRINUTI smo za Kneževićevu BEZBJEDNOST, posjetićemo ga u UIKS-u

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:11

Advokat predsjednika Atlas grupe Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgreald) kazao je u izjavi za A plus televiziju da je advokatski tim Kneževića jako zabrinut za njegovu sigurnost.

"Ovaj čovejk ima RASTOPLJENO LICE" - Ben Aflek na meti KRITIKA

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:05

"Zar čovjek nije mogao da priušti dobrog plastičnog hirurga?", glasio je jedan komentar...

Žakelj: Moramo da IGRAMO kao tim, želimo da seriju VRATIMO u Beograd

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:49

Košarkaši Budućnost Volija u utorak od 18 sasti dočekuju Partizan u drugoj utakmici polufinala plej-ofa Admiralbet ABA lige.

Nekadašnji radnici "Košute" najavljuju BLOKADU puta u četvrtak

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:43

Radnici nekadašnje Košute najavili su da će i u četvrtak na Kruševom ždrijelu od 11 do 15 časova blokirati putni pravac Cetinje - Podgorica.

OBRATITE PAŽNJU - Konzumiranje KAFE tokom trudnoće može dovesti do ovog POREMEĆAJA

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:33

Žene koje ne žele da se odreknu kafe tokom trudnoće trebalo bi da ograniče konzumaciju jer bi to kod njihovog djeteta moglo da izazove autizam.

SLAVLJE u porodici Gudelj - Anastasija se OGLASILA najljepšim povodom (FOTO)

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:19

Anastasija Ražnatović danas sa porodicom Gudelj slavi krsnu slavu Đurđevdan.