Petak, 02.02.2024 | 13:49
IZVOR: vijesti.me

Sada i zvanično - Prosinečki je novi SELEKTOR fudbalske reprezentacije Crne Gore

Jedini fudbaler u istoriji koji je na svjetskim prvenstvima bio strijelac za dvije različite reprezentacije pokušaće mundijalski san da oživi i u Crnoj Gori.




Foto: YouTube screenshot/Al Jazeera Balkans, arhiva

Nakon sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore sve je i zvanično - Robert Prosinečki je novi selektor Crne Gore.

Legendarni fudbaler, nekadašnji šampion Evrope sa Crvenom zvezdom, trećeplasirani na Mundijalu sa Hrvatskom i bivši igrač Reala i Barselone, biće sedmi selektor "sokola" od obnove nezavisnosti.

Time je okončana skoro dvomjesečna potraga za novim predvodnikom "sokola", nakon što je 8. decembra prošle godine u saopštenju za javnost Miodrag Radulović obavijestio da odlazi po isteku ugovora - 31. decembra.

U međuvremenu, i nije bilo nekog imena koje je figuriralo za glavnog kandidata, koje je bilo najbliže klupi - domaći "kadrovi", Miodrag Božović Grof i Željko Petrović, koji su tada bili slobodni, brzo su našli klubove (Nefči, odnosno Zrinjski), slično je bilo i sa Nebojšom Jovovićem i Božidarom Bandovićem, a od trenera iz regiona spominjali su se, ali samo spominjali, Mehmed Baždarević, Miroslav Đukić... "Izvjesna promocija" Slaviše Jokanovića bila je velika dezinformacija.

Prosinečki će tako biti drugi selektor koji koji dolazi iz Hrvatske, nakon Zlatka Cica Kranjčara. Osim njih "sokole" su predvodili Zoran Filipović, Branko Brnović, Ljubiša Tumbaković, Faruk Hadžibegić i Miodrag Radulović.

Hrvatski stručnjak će na klupi "sokola" debitovati 21. marta u prijateljskom meču protiv Bjelorusije u Antaliji, dok ga četiri dana kasnije očekuje test meč i sa Sjevernom Makedonijom.

Priliku da se što bolje upozna sa ekipom Prosinečki će imati i na ljeto kada će Crna Gora odigrati još dva prijateljska meča - 5. juna protiv Belgije u gostima, dok će se novi selektor navijačima u Podgorici predstaviti četiri dana kasnije na meču sa Gruzijom pod Goricom.

Nakon toga na jesen ga očekuju i prvi takmičarski mečevi u Ligi nacija, a od marta 2025. i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi.

Čovjek koji je na mundijalima tresao mreže u dresu Jugoslavije (1990) i Hrvatske (1998) već ima dosta iskustva na mjestu selektora pošto je predvodio Azerbejdžan (2014-2017) i Bosnu i Hercegovinu (2018-2019).

Trenersku karijeru počeo je kao asistent Slavena Bilića u stručnom štabu Hrvatske, a vodio je Crvenu zvezdu, Kajzerispor, Denizlispor, Olimpiju iz Ljubljane i kratko hrvatski Rudeš.

Prosinečki je bio fenomenalan vezni fudbaler, sjajan dribler, asistent, strijelac, majstor slobodnih udaraca i nepogrešiv izvođač penala.

Kao trener nije bio ni blizu te slave, ali imao je dosta zapaženih rezultata, prije svega u Azerbejdžanu i Bosni i Hercegovini, a ono što ga kao fudbalskog stručnjaka krasi jesu otvoren i napadački fudbal.

Veliki Žuti će sada imati novu veliku priliku - da uspije ono što njegovi prethodnici na klupi Crne Gore nisu i da sa "sokolima" odleti na veliko takmičenje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

MAJ je njihov mjesec - Ovi horoskopski znakovi mogu pronaći svoju SRODNU DUŠU

Utorak, 30.04.2024 | 12:24

Maj nekim horoskopskim znakovima donosi uzbudljive mogućnosti za pronalazak ljubavi i početak nove veze. U nastavku otkrijte koji će horoskopski znakovi doživjeti ljubavni procvat u mjesecu koji nam dolazi.

Reper pjevao u gotovo PRAZNOJ ARENI, fanovi imaju teoriju zašto nije bilo ljudi (VIDEO)

Utorak, 30.04.2024 | 12:07

Američki reper Quavo (33) nastupao je pred gotovo praznom arenom u Hartfordu. Na internetu su objavljene snimci s koncerta, a prema podacima stranih medija, u areni je bilo svega oko 75 ljudi.

London: Muškarac išao ulicom i sjekao ljude MAČETOM

Utorak, 30.04.2024 | 11:59

Muškarac (36) jutros je oko 7 ujutro napadao ljude na sjeveroistoku Londona i sjekao ih je mačetom. Kako prenosi Index, prije toga se autom zabio u kuću.

Utolite glad BEZ JELA - Uzmite jabuku,ALI NEMOJTE da je zagrizete, već URADITE OVO

Utorak, 30.04.2024 | 11:51

Uz ovaj jednostavan trik možete da utolite glad, a da ne pojedete ništa.

Bar: Policija PRETRESA bezbjednosno interesantne osobe

Utorak, 30.04.2024 | 11:35

Pretresi...

U toku ekstradicija Kneževića iz Londona u Crnu Goru - "DOLAZIM sa plavom torbom, mnogima NEĆE biti prijatno"

Utorak, 30.04.2024 | 10:59

Optuženi biznismen Duško Knežević kazao je za Vijesti da u Crnu Goru stiže sa plavom torbom i da mnogima nije prijatno što dolazi.

Genijalan TRIK za farbanje jaja: Nikad vam ne bi palo na pamet, a ODUŠEVIĆETE SE (VIDEO)

Utorak, 30.04.2024 | 10:49

Evo brzog i jednostavnog načina da ofarbate vaša uskršnja jaja ove godine.

MUP: Ovo je RADNO VRIJEME područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo

Utorak, 30.04.2024 | 10:38

Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava građane da područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance neće raditi 1. i 2. maja, osim u hitnim slučajevima.

EPCG pokreće dvanaesti ciklus akcije “Podijelimo teret”

Utorak, 30.04.2024 | 10:34

Elektroprivreda Crne Gore od 1. maja pokreće dvanaesti ciklus akcije “Podijelimo teret”, kako bi se kupcima iz kategorije “domaćinstva” omogućilo da dug za utrošenu električnu energiju izmire po izuzetno povoljnim uslovima.

TRIK kojim ćete krastavcu dati BOLJI UKUS - Potreban vam je samo jedan sastojak

Utorak, 30.04.2024 | 10:34

Jednostavan način da ga kasnije dodate nekom jelu.