Nedjelja, 18.02.2024 | 10:37
IZVOR: pobjeda.me/kolektiv.me

Radović: Moramo da budemo svjesni da IGRAMO protiv svjetskiih prvaka, ključna je MOTIVACIJA

Peti i po mjeseci nakon uspješnog završenog Svjetskog prvenstva, na kojem su zauzeli istorijsko 11. mjesto, košarkaši Crne Gore su na novom početku – „crveni“ kreću u nove kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a rivali u grupi su Njemačka, Švedska i Bugarska.




Foto: YouTube screenshot/FIBA Media, arhiva

Tri selekcije iz grupe izboriće odlazak na EP prvenstvo čiji su domaćini 2025. godine Kipar, Letonija, Finska i Poljska.

Nekompletna reprezentacija će sinoć odradila prvi trening u "Bemax areni", kompletiraće se narednih dana, do puta za Njemačku na duel sa prvakom svijeta, prvim u kvalifikacijama…

"Još jedan ciklus kvalifikacija, ovoga puta za Evropsko prvenstvo. Čini mi se a nikad mlađom reprezentacijom. Imamo i iskusnijih, prekaljenih boraca, koji su tu godinama. Ne za ovaj „prozor“, nego za svake kvalifikacije i prvenstva, ključni su motivacija i odnos. Imamo puno igrača koji su igrali na evropskim i svjetskim prvenstvima, i mislim da je u ovom trenutku najvažnija motivacija. A poznajući momke, znajući kako razmišljaju i kako se ponašaju, kakav imaju odnos prema svemu ovome, mislim da motivacije neće faliti ni za ovaj ciklus kvalifikacija za EP. Stalnu motivaciju iz ciklusa u ciklus nalaze samo pobjednici. Mi smo pokazali da, u bilo kojem sastavu da igramo, imamo karakter i taj pobjednički mentalitet. Bilo je i utakmica kada se gubilo, ali odnos i motivacija su uvijek bili na nivou", rekao je selektor Boško Radović.

Bez Dubljevića i Ivanovića

Radović je saopštio spisak od 14 igrača na koje računa za prvi “prozor” u kvalifikacijama za EP. Na spisku su Kendrik Peri (Unikaha), Igor Drobnjak (SC Derbi), Vladimir Mihailović (Budućnost Voli), Petar Popović (Budućnost Voli), Fedor Žugić (Getingen), Luka Bogavac (SC Derbi), Dino Radončić (Bajern), Andrija Slavković (Budućnost Voli), Emir Hadžibegović (SC Derbi), Vasilije Baćović (SC Derbi), Nemanja Radović (Mursija), Aleksa Ilić (Budućnost Voli), Marko Simonović (Bešiktaš) i Zoran Nikolić (Vojvodina).

"Kroz posljednja dva takmičenja, Evropsko i Svjetsko prvenstvo, mi smo jako podigli standard i očekivanja od naše reprezentacije. Ovo nije sastav koji je bio na Svjetskom prvenstvu. U odnosu na Mundobasket, pored Nikole Vučevića koji je u NBA ligi i ne može da nastupa, fale Bojan Dubljević (Zenit) i Nikola Ivanović (Runa), najvažnijih igrača ove reprezentacije. Nikola od Svjetskog prvenstva ima prilično problema sa sitnim povredama i čini mi se da ima više utakmice nego treninga, i fizički nije bio u stanju da ovoga puta bude sa nama. Dubljević ima familijarnih obaveza, koje mu ovoga puta ne dozvoljavaju da bude sa nama. Fale dva ozbiljna “šrafa”, međutim mi smo navikli da smo u raznim kombinacijama i sastavima",  rekao je Radović.

Na spisku je najviše igrača iz Budućnosti i SC Derbija, po četiri, što je priznanje za „studente“.

"Gledao sam da na spisku budu naši najbolji igrači. SC Derbi je imao dobru prošlu sezonu, ove godine još bolju, naši igrači u tom klubu imaju možda najznačajnije uloge od svih ostalih klubova. To su pokazali i osvajanjem Kupa Crne Gore. Imamo puno igrača ove sezone sa čijim ulogama u klubovima nijesam baš najzadovoljniji. Međutim, niti mogu, niti hoću, niti želim da vodim politiku klubova. Može to dosta bolje, ali nije prvi put da reprezentacija vraća na pravi kolosjek igrače koju su u krizi ili manjem padu forme. Mi ćemo gledati da kroz reprezentativne akcije pokažu da ti ljudi treba da budu na nivou reprezentativaca". 

“Crveni” u prvom “prozoru” 22. februara gostuju Njemačkoj, a tri dana kasnije u “Morači” dočekuju Švedsku (ulaz slobodan).

- Na startu igramo sa svjetskim prvakom, Njemačkom. Naravno, neće biti igrača iz NBA, ali to će biti tim sastavljen od evroligaških košarkaša. To je ekipa, koja bi, i da ode na EP bez NBA igrača, bila jedna od boljih ekipa. Moramo da budemo svjesni da igramo protiv svjetskiih prvaka, sa ekipom koja je sastavljena od igrača Bajerna, Albe, Efes Pilsena, Milana, itd... Pričamo o ozbiljnom sastavu.

Iako će, kako kaže, detaljnije govoriti pred meč, Radović se osvrnuo i na drugog rivala u kvalifikacijama.

- Švedska je takođe kvalitetna, ima igrače, koji igraju u španskoj ACB ligi i košarkaše koji su glavni igrači svojim timovima u švedskoj ligi. Čekaju nas dvije izrazito teške utakmice. Ali, ne sumnjam ni jednom momenta da ćemo svi zajedno dati sve od sebe. Vremena je nikad manje - možda ćemo u kompletnom sastavu sastaviti tri treninga prije utakmice sa Njemačkom, ujutro na dan putovanja za Njemačku i tamo još dva treninga. Ali, imao mi sistem koji je postavljen, tri-četiri godine funkcionišemo po njemu, držaćemo se toga, nešto sitno ćemo, ako budemo mogli, dodati, nešto oduzeti. Što se tiče igre, biće to nešto po čemu smo prepoznatljivi, kako smo igrali u prethodne dvije godine - objasnio je Radović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ne odustaje od humanog cilja - Nikola Rokvić stigao pješke NA POLA PUTA do Grčke

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:17

Pjevač Nikola Rokvić juče, 5. maja, je proslavio Uskrs sa porodicom u Štipu, a novo jutro, danas 6. maja, započeo je lijepim vestima sa puta, ali je napomenuo da mu je sada put znatno teži.

Obratite pažnju: Evo koliko dugo VASKRŠNJA JAJA smiju da stoje na stolu i da se jedu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:46

Za Veliki petak se svi maksimalno fokusiramo na ukrašavanje jaje, njihovo bojenje i uljepšavanje. Toliko se ponekad unesemo da se zabrojimo pa ofarbamo i veći broj jaja nego što smo planirali. I onda se zapitate: šta da radim sa tolikim jajima?

Toni Nadal - Đokovića motivisala želja da postane najbolji u istoriji, Rafa je živio sasvim normalnim životom

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:03

Toni Nadal, bivši trener Rafaela Nadala, podigao je dosta prašine izjavama o GOAT trci.

Milivoje Katnić počeo i ŠTRAJK ŽEĐU

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:01

Na zahtjev SDT-a angažovana su protekle sedmice dva vještaka psihijatrihske struke da procijene da li je Katnić u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svkjedoka, što je on tražio od prvog dana.

"IZGUBIO sam PORODICU, ŽIVOT" - Sin Dragane Mirković i Tonija Bijelića PROGOVORIO o teškom periodu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:32

Marko Bijelić, sin Dragane Mirković i Tonija Bijelića nakon razvoda roditelja na društvenim mrežama, ne prati oca, a trenutno svojoj majci, pomože oko karijere.

Podgoričanka OSVAJA regionalnu muzičku scenu: Presrećna sam i zahvalna na prilici koja mi se ukazala

Utorak, 07.05.2024 | 10:23

Svaki muzički umjetnik ima svoju jedinstvenu priču, ali početak puta uvijek nosi poseban osjećaj uzbuđenja i neizvjesnosti. Iako tek  započinje svoju muzičku  karijeru, mlada  pjevačica Tamara  Vujačić, već privlači pažnju jedinstvenim glasom.

Poznata pjevačica na Met Galu došla u haljini OD PIJESKA, jedva se kretala (VIDEO)

Utorak, 07.05.2024 | 10:16

Južnoafrička  pjevačica Tyla je u neobičnoj kreaciji privukla sve poglede na ovogodišnjoj Met Gali.

Na LiTeritoriji drugog dana Željko Janković, Marina Gudelj i Tijana Rakočevič

Utorak, 07.05.2024 | 10:02

U srijedu, 8. maja održava se drugo veče osmog izdanja književnog festivala KIC-a „Budo Tomović” „Literitorija”, sa temom „Gdje je priča?”.

NE BACAJTE uskršnja jaja, napravite KROMPIR SALATU: Savršena i kao prilog i kao glavno jelo

Utorak, 07.05.2024 | 10:01

Iskoristite preostala jaja od Uskrsa i napravite preukusan obrok. 

UDES u Tivtu - Teže POVRIJEĐENA jedna osoba

Utorak, 07.05.2024 | 09:49

Udes u Tivtu. 

Održana MET GALA 2024., a ovim MODNIM IZDANJIMA će se pričati godinama (FOTO/VIDEO)

Utorak, 07.05.2024 | 09:26

O njihovim modnim izborima će se pričati i godinama kasnije. 

Radović: Slučajevi policijske torture ZABILJEŽENI i ove i prošle godine

Utorak, 07.05.2024 | 09:18

I prošle i ove godine zabilježeni su slučajevi policijske torture, kazala je zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Mirjana Radović.

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Utorak, 07.05.2024 | 09:12

Automobil i taksi vozilo sudarili su se jutros oko 8.30 sati u Ulici Drugog Crnogorskog bataljona u Zagoriču.

Jokić nakon PORAZA - . Njihova odbrana nam je PROBLEM

Utorak, 07.05.2024 | 09:04

Nikola Jokić poručio je da Denver Nagitsi nijesu imali rješenje za odbranu Minesota Timbervulvsa, u ubjedljivom porazu 106:80 u drugom meču polufinala Zapadne konferencije NBA lige.

Dragaš: Nikolić BRANEĆI osumnjičene za kriminal pokazao kakve VRIJEDNOSTI PROMOVIŠE

Utorak, 07.05.2024 | 08:50

Imali smo prilike da shvatimo kakve vrijednosti promoviše i zastupa Miloš Nikolić kada je prethodnih dana morao javno da osuđuje akcije SDT-a i brani lica koja su osumnjičena za stvaranje organizovane kriminalne grupe, saopštio je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad PES Tihomir Dragaš.