Četvrtak, 28.03.2024 | 09:52
IZVOR: kolektiv.me

APRIL u KIC-u: Bogata i raznovrsna promocija umjetničkog stvaralaštva

Brojne renomirane domaće i strane umjetnike Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” ugostiće tokom aprila mjeseca. Repertoar će kao i svih prethodnih mjeseci biti fokusiran na prezentaciji sadržajnog i kvalitetnog kulturno - umjetničkog stvaralaštva.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Muzički program KIC-a biće u znaku manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024” koja se ove godine održava pod motom “Jazz Colors”.

"Manifestacija će početi 1. aprila solo koncertom Bojana Zulfikarpašića jednog od najuglednijih evropskih džez pijanista i kompozitora koji će predstaviti novi album „As Is“. Publika će se 17. aprila upoznati i sa aktuelnim albumom ukrajinskog saksofoniste Maksa Kočetova „Altered Feelings“ koji će nastupiti sa svojim beogradskim sastavom i švajcarskim trombonistom Semjuelom Blejzerom. Premijerno u Crnoj Gori rumunska pijanistkinja Ramona Horvath izvešće kompozicije sa novog albuma „Carmen's Karma“ u pratnji kontrabasiste Nikolasa Ragoa i bubnjara Antoana Paganotija 20. aprila. Slijedi koncertna promocija novog projekta i albuma „I Dreamed That I Had Done It, I Awoke To Find It True” crnogorskog multiinstrumentaliste i kompozitora Ivana Marovića 29. aprila. Međunarodni dan džeza obilježićemo koncertom nagrađivanog pijaniste i džez kompozitora Lorana Kulondra koji će sa svojim kvintetom gostovati premijerno u Podgorici 30. aprila", saopšteno je iz KIC.-a

Kako su naveli, sedamdeset osam godina uspješnog postojanja i promocije crnogorske tradicije i kulture Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan 25. aprila.

Nakon nedavne premijere, predstavu „Jelena Savojska” koju KIC „Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom „Nikola Đurković” iz Kotora i KORIFEJ teatrom iz Kolašina podgorička publika će ponovo moći da pogleda 5. aprila u DODEST-u.

Tribina „Podgoričke priče“ koja iz mjeseca u mjesec predstavlja istaknute Podgoričane 17. aprila ugostiće dramaturga Stefana Boškovića.

"Poznate filmske adaptacije književnih klasika prikazaćemo od 22. do 24. aprila u okviru revije „Svjetska književnost na filmu“ XII koju tradicionalno organizujemo povodom Svjetskog dana knjige. Trodnevna revija obuhvatiće projekciju filmova „Svijet prema Garpu“ (1982), „Slučajni turista“ (1988) i „U njenim cipelama“ (2005). U saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore 16. aprila organizovaćemo crnogorsku premijeru igranog filma „Supermarket“ (2023) reditelja Nemanje Bečanovića.  Na repertoaru revije „Jazz na filmu” od 8. do 10. aprila biće filmovi „Regtajm” (1981), „Još bolji bluz” (1990) i „Dani slave“ (2004)".

Književni program KIC-a nastaviće sa predstavljanjem aktulenih književnih izdanja, pa će ljbitelji pisane riječi 2. aprila biti u prilici da se upoznaju sa knjigom Olge Gojnić Borilović „Pero plavog feniksa”, a dan kasnije i sa prvom samostalnom zbirkom poezije Milene Radević pod nazivom „Ekspres lonac”.

"KIC će i ove godine biti domaćin svečane dodjele Književne nagrade Dragan Radulović koja će u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada biti upriličena 26. aprila", zaključeno je u saopštenju KIC-a.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Horoskop za MAJ 2024. - Pročitajte šta čeka vaš horoskopski znak poslije RETROGRADNOG MERKURA

Subota, 27.04.2024 | 11:02

Kroz april smo živeli retrogradni Merkur koji smo snažno osjetili u svakom aspektu. Maj će biti nešto laganiji iako i on donosi svoje promjene.

Vujović - Poslati jasnu poruku da nije prihvatljiva atmosfera u kojoj je legitimno zastrašivati novinare

Subota, 27.04.2024 | 10:22

Najoštrije osuđujem ponašanje lokalnih funkcionera DPS-a iz Bijelog Polja koji su novinarku Alisu Hajdarpašić, dopisnicu TV „Vijesti" onemogućili da izvrši novinarski zadatak, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

SUDAR autobusa i automobila, jedna osoba teško povrijeđena

Subota, 27.04.2024 | 09:54

U udesu koji se dogodio na putu Budva - Cetinje, iznad mjesta Lapčići, jedna osoba zadobila je teške povrede.

Ova vrsta ribe je NAJZDRAVIJA, losos završio na drugom mjestu

Subota, 27.04.2024 | 09:48

Po preporukama, trebalo bi jesti dvije porcije ribe nedeljno, a osim što je ukusna i hranljiva, ona je izuzetno zdrava.

"ŽRTVOVALA sam dosta toga, bila sam lojalna..." Šakira progovorila o vezi sa Pikeom

Subota, 27.04.2024 | 09:25

Pop pjevačica Šakira je u nedavnom intervjuu za "Marie Claire" istakla da je uvijek bila lojalna svom partneru, te da je dosta toga žrtvovala u 11-godišnjoj vezi sa čuvenim fudbalerom Đerardom Pikeom.

SAVRŠENA KOMBINACIJA ukusa za dobro jutro - Pripremite neodoljivi PARFE

Subota, 27.04.2024 | 09:05

Niste ljubitelj komplikovanih doručaka?

Spajić pred poslanicima - PREMIJERSKI SAT zakazan za 9. maj

Subota, 27.04.2024 | 08:41

Premijer Milojko Spajić odgovaraće na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na posebnoj sjednici Skupštine koja je zakazana za 9. maj, saopšteno je iz Skupštine. Sjednica Skupštine zakazana je za 12 sati.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.