Subota, 30.03.2024 | 13:06
IZVOR: index.hr

SAVJETI nutricioniste: TRI vrste voća koje treba jesti svakodnevno

Bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, voće je jedan od temelja zdrave ishrane. Redovitno konzumiranje voća pozitivno utiče na cjelokupno zdravlje, a nutricionistkinja Roxana De Sousa istakla je tri vrste voća koje bismo trebali jesti svaki dan.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Nutricionistkinja objašnjava da je "voće ključno za uravnoteženu ishranu, može pomoći u održavanju zdravih crijeva, smanjiti rizik od hroničnih bolesti te podržava regulaciju tjelesne težine zbog niskog sadržaja masti i kalorija".

Kupine

Kupine su vrsta bobičastog voća koje mnogi vole jesti, a takođe su vrlo zdrave. "Ovo tamno, ukusno voće prepuno je vitamina C i vlakana, čime pomaže zdravlju probavnog sistema", ističe nutricionistkinja.

De Sousa preporučuje da se dnevno pojede jedna porcija ovog bobičastog voća, što otprilike iznosi pola šoljice svježih ili smrznutih kupina ili četvrtina šoljice sušenog voća.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Trešnje

Trešnje možda nisu među omiljenim voćem većine ljudi, ali su vrlo zdrave i nutricionistkinja preporučuje da se jedu svaki dan. "Trešnje su pune vlakana, vitamina C i raznih fitokemikalija te su poznate po tome što mogu smanjiti bol nakon vježbanja, uglavnom zbog visokog sadržaja fenola koji pomaže s upalama".

Za sve one koji žele uključiti trešnje u svakodnevnu prehranu, nutricionistkinja preporučuje da jedu jednu šoljicu svježih trešanja ili četvrtinu šoljica sušenih trešanja, prenosi Express.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Narandže

Posljednje voće koje bismo, prema nutricionistkinji, trebali konzumirati svaki dan su narandže. De Sousa je istakla da su narandže i drugi citrusi, poput mandarina, "izvrsni izvori vlakana, flavonoida i vitamina C, koji poboljšavaju zdravlje srca i pomažu s hidratacijom".

Ona ističe da "jedva narandža ili nekoliko mandarina mogu zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan za rad imunološkog sistema i zdravlje kože. Osim toga, narandže su idealne za održavanje hidratacije jer se uglavnom sastoje od vode i mogu značajno pridonijeti dnevnom unosu tečnosti".

Preporučuje da se dnevno pojede jedna narandža ili agrum slične veličine.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Šta kada svježe voće nije dostupno?

Iako je uvijek najbolje odabrati svježe voće za najbolje zdravstvene dobrobiti, to ponekad nije moguće. U tom slučaju, nutricionistkinja preporučuje da se konzumira smrznuto ili sušeno voće, a kao opciju izdvojila je i konzervirano voće.

"Kada svježe opcije nisu moguće, konzervirano voće u svom soku može poslužiti kao dobra alternativa. Pripazite da izbjegavate voće konzervirano u sirupu zbog visokog sadržaja šećera", ističe nutricionistkinja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Šabanović i Saša Popović došli glave Bjelopoljcu u Zvezdama Granda, surovo je srušen san Elsana Pilice

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:07

Bjelopoljac Elsan Pilica nije uspio da se plasira u naredni krug “Zvezda Granda”.

MC Stojan i poznata pjevačica započeli vezu: Nikada ne biste pomislili da njih dvoje mogu biti par

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:40

Pjevač Marko Stojković, mnogima poznatiji kao MC Stojan, uplovio je u romansu sa mlađom koleginicom, pjevačicom Zoranom Mićanović

Milatović: U Vaskrsu pronalazimo nadu za bolje sjutra

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:23

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti Vaskrs.

NAJVAŽNIJI DATUMI U 2024. GODINI: Astrolozi tvrde da donose promjene svim horoskopskim znacima

Nedjelja, 05.05.2024 | 09:18

Spremite se za preokrete

"Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane"

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:47

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.

Spajić čestitao Vaskrs: Neka naše društvo još snažnije bude protkano razumijevanjem, praštanjem i slogom

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:10

Premijer Gore Milojko Spajić je u ime Vlade i svoje lično čestitao Vaskrs svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave po julijanskom kalendaru.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Živković: Imamo pravo da posumnjamo u selektivan pristup Tužilaštva

Subota, 04.05.2024 | 21:09

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio je da su, na principijelnoj ravni, uočili da se Tužilaštvo bavi samo prethodnim vremenom i prethodnim slučajevima, a od 30. avgusta 2020. se ne bavi nijednim slučajem, kao da se nijedno krivično djelo nije dogodilo nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, zbog čega imaju pravo da  posumnjaju u selektivnost u pristupu i načinu rada  Tužilaštva.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.