Srijeda, 10.04.2024 | 12:45
IZVOR: b92.net

VIDEO: Novi Citroen C3 JEFTINIJI je od prethodnika, ovo je CIJENA

Citroen je predstavio SUS verzije svog novog C3, dostupne sa standardnim i "lakim" hibridnim pogonima, šest mjeseci nakon debija potpuno električnog e-C3.




Foto: YouTube screenshot/Citroën

Četvrta generacija C3 dobila je stilske karakteristike krosovera i naglašeniju funkcionalnost, sa cijenama koje za benzinsku verziju u Francuskoj počinju od 14.990 eura, što ga čini jeftinijim od svog prethodnika.

Bazična verzija Citroena C3 opremljena je neelektrifikovanim 1.2-litarskim trocilindarskim benzinskim motorom sa turbo punjenjem koji proizvodi 102 KS (75 kW).

Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog mjenjača.

Efikasnija verzija nazvana Hibryd 100 koristi isti benzinski motor kao i njegova osnova, ali je poboljšana litijum-jonskom baterijom od 48 volti i električnim motorom integrisanim u šestostepeni automatizovani mjenjač sa dvostrukim kvačilom.

Električni motor proizvodi 28 KS (21 kW), iako samo 12 KS (9 kW) može da se iskoristiti za ubrzanje kada je potrebno. Treba napomenuti da se ista postavka može naći na modelu Jeep Avenger Hybrid, koji je takođe dio Stellantis familije.

Citroen tvrdi da verzija sa lakim hibridom može da radi u električnom režimu za do 50 odsto putovanja u urbanim sredinama, uz smanjenje emisija i potrošnje goriva za skoro 10 odsto u poređenju sa neelektrifikovanim ekvivalentom.

Spolja je teško razlikovati C3 od njegovog "brata" e-C3, pošto modeli dijele istu karoseriju. Jedina razlika je odsustvo amblema "e" na profilu vozila i na vratima prtljažnika.

Model je inače dostupan u dva nivoa opreme kao dio Citroenovih napora da pojednostavi svoj asortiman (i smanji troškove).

U unutrašnjosti nalazimo minimalističku kontrolnu tablu sa infotejnment ekranom od 10,25 inča u skupljoj "Max" varijanti C3, dok će kupci bazične "You" verzije morati da se zadovolje držačem za smartfon.

Novi Citroen Head Up Display kompenzuje odsustvo tradicionalne instrument table i dolazi kao standardni dio opreme u obje verzije.

Pored toga, postoji mnogo pregrada za odlaganje koje poboljšavaju praktičnost novog Citroena C3.

Opcije opreme uključuju automatsku klimatizaciju, bežično punjenje i integraciju pametnog telefona, dok su ADAS funkcije aktivne bezbjednosti prvenstveno ograničene na osnovne elemente.

Uprkos dužini od 4015 mm, za novi Citroen C3 se tvrdi da nudi više unutrašnjeg prostora i lakši ulazak u odnosu na prethodnu generaciju.

Ovo se uglavnom pripisuje većem klirensu od 197 mm i višoj karoseriji. Pored toga, prtljažnik je porastao za 10 litara na izdašnijih 310 litara.

Slično svom prethodniku, novi C3 daje prednost udobnosti kada je riječ o sjedištima.

Pored toga, model se standardno isporučuje sa Citroen Advanced Comfort ogibljenjem, sa progresivnim hidrauličnim jastucima koji efikasno apsorbuju udarce.

Treba napomenuti da je C3 specifikacija za EU zasnovana na novoj arhitekturi Smart Car, koja sadrži modifikacije specifične za region u poređenju sa novim C3 koji je u prodaji u Indiji i Južnoj Americi.

Očekuje se da će isporuke Citroena C3 za 2024. u Evropi početi ovog ljeta. U Francuskoj, cijene počinju od 14.990 eura za C3 You sa neelektrifikovanim 1.2-litarskim motorom i manuelnim menjačem.

Poređenja radi, odlazeći C3 koji je prvobitno predstavljen 2016. godine i koji je dobio fejslifting 2020. godine, trenutno ima cijenu od 16.590 eura na istom tržištu.

Što se tiče potpuno električnog Citroen e-C3 iz 2024, on startuje od 23.300 eura, iako će pristupačnija verzija uslijediti 2025. sa cijenom od 19.990 eura.

Kako sada stvari stoje, glavni rival Citroena C3 je Dacia Sandero Stepway, koji je jedini drugi konkurent u stilu krosovera u segmentu superminija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pet zvjezdica, ali ISPOD VODE: Noć u ovoj hotelskoj sobi košta čak 19.000 EURA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:03

Najskuplja podvodna hotelska soba na svijetu nudi gostima zadivljujući pogled koji ne možete vidjeti nigde na svijetu.

Direktori lokalnih javnih emitera: Milatović IGNORISAO 500 medijskih radnika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:54

Direktori lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori saopštili su da je predsjednik države Jakov Milatović danas "ignorisao" 500 medijskih radnika u državi.

Mašković: Gradski prevoz u Podgorici NEĆE RADITI 5. maja zbog vjerskog praznika, a RADIĆE 1. maja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:47

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini glavnog grada Miloš Mašković saopštio je da gradski linijski prevoz u Podgorici neće raditi 5. maja zbog vjerskog praznika, a da će za 1. maj, raditi.

Odžić: "Budvi ćemo DOSTOJANSTVO, a posvađanim građanima pružiti POMIRENJE"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:31

Koalicija "Čist izbor SDP-SD-LP" biće najprijatnije iznenađenje 26. maja, i vratiće Budvi dostojanstvo, a posvađanim građanima pružiti pomirenje, poručio je nosilac liste Petar Odžić.

Milo Strugar, učenik OŠ “Sutjeska”, POBJEDNIK TAKMIČENJA za NAJLJEPŠE PISMO

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:23

Pismo Mila Strugara, učenika OŠ "Sutjeska" iz Podgorice najbolje je među pismima koja su pristigla na ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo, procijenila je Komisija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Ovo su NAJSREĆNIJI DANI u maju - Datumi koji donose pozitivne ASPEKTE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:15

Astrolozi su otkrili koji dani u maju mogu biti najuspešniji za nas i zašto!

Jedan od NAJAKTIVNIJIH vulkana na svijetu svakodnevno izbacuje ZLATO u vrijednosti 6.000 DOLARA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:56

U ledenim prostranstvima Antarktike krije se vulkan koji izbacuje doslovno komadiće zlata. Otkriće su 1991. godine obznanili američki geolozi.

Žena po kojoj je snimljena jeziva serija koja RUŠI REKORDE gledanosti - "Ja sam ovdJe ŽRTVA"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:44

Serija Baby Reindeer je za kratko vrIJeme postala hit na Netfliksu i pokupila je samo pozitivne kritike.

Klikovac: Injac da ODGOVORI kako su izvršene nabavke BEZ ORGANIZOVANJA javnih tendera

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:37

 Šef kluba odbornika DPS Glavnog grada Andrija Klikovac kazao je da gradonaćelnica Podgorice Olivera Injac treba da odgovori  kako su izvršene nabavke bez organizovanja javnih tendera suprotno zakonu?"

Ovo je RAZLOG zašto bi trebalo da IZBJEGAVATI javne punjače na aerodromima

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:23

Ako često koristite javne punjače za punjenje uređaja na aerodromima, poslije ovog teksta razmislićete dvaput.