Četvrtak, 11.04.2024 | 08:35
IZVOR: kolektiv.me

Energetski bilans za 2024. - U ljeto sa što punijim akumulacijama

Kada u svom portfoliju imate 55% hidroproizvodnje, kao što to EPCG ima, onda umnogome zavisite od hidroloških prilika, na koje ne možemo da utičemo, pa samim tim može da se postavi pitanje: da li su nam i planovi realni, kaže Darko Krivokapić, izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom.




Foto: Željko Bracanović, arhiva EPCG

Iako su padavine, posljednja tri mjeseca, bile na oko 65% od prosječnih, postojao je “višak” u akumulacijama, pa je plan iz bilansa ostvaren, precizira direktor FC Proizvodnja Bojan Đordan.

Energetskim bilansom za 2024. godinu, planirana je proizvodnja od 2.995 GWh električne energije, od čega je 56% udio hidroenergetskih objekata. Proizvodnja HE Perućica projektovana je na 920 GWh, a HE Piva na 750 GWh. Očekuje se da TE Pljevlja ostvari proizvodnju od 1.317 GWh, dok bi male elektrane trebalo da doprinesu sa oko 8 GWh električne energije.

Izvor: Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432

Prema Krivokapićevim riječima, Elektroprivreda takođe računa na 458 GWh električne energije iz obnovljivih izvora, koje je u obavezi da otkupi od Crnogorskog operatora tržišta električne energije – COTTE. S druge strane, energetskim bilansom je predviđena potrošnja od ukupno 2581 GWh električne energije.

- Što se tiče strukture kupaca kod FC Snabdijevanje, domaćinstva čine 55%. Upoređenjem raspoložive električne energije u pojedinim periodima, sa potrebnim količinama koje EPCG ima obavezu da isporuči kupcima, iskazuje se bilans, odnosno višak ili manjak električne energije po mjesecima. Mi, na nivou godine, imamo višak od 986 GWh i manjak od 114 GWh, jer se plan maksimalnih potrebnih snaga za potrebe kupaca EPCG, kreće se od 373 MW u maju, do 553 MW u avgustu, kaže Krivokapić.

Iako su padavine, posljednja tri mjeseca, bile na oko 65% od prosječnih, postojao je “višak” u akumulacijama, pa je plan iz bilansa ostvaren.

Izvor: Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432

Izvor: Preuzeto iz korporativnog lista EPCG, broj 432

Direktor FC Proizvodnja Bojan Đordan je saopštio da je postignuto da proizvodnja naših elektrana bude na niovu od 97% u odnosu na bilans, jer je proizvedeno 329 GWh, od predviđenih 340 GWh.

- Proizvodnja u TE Pljevlja bila je najveća, tj. 110% u odnosu na plan, u HE Piva na nivou od 108% u odnosu na plan, tako da se, uprkos lošijoj hidrologiji, proizvodnja „izvukla“ akumulacijama, koje su, početkom godine, bile 40% veće od planirane, objasnio je Đordan. Dodao je da su akumulacije u jezerima Slano i Krupac, veće 47%, u odnosu na plan za februar, dok je akumulacija u Pivskom jezeru 60% veća, od bilansno predviđene količine za februar ove godine.

- Strateški cilj je da akumulacije na početku ljeta, budu na maksimalno mogućoj koti, pa će sve biti podređeno tome, jer kao što je poznato, maksimalna potrošnja nas i očekuje tokom ljetnje sezone, kaže Darko Krivokapić.

Kao svojevrsni “benefit” dodaje činjenicu da su cijene električne energije u padu, pa je Direkcija za upravljanje energijom kupila dio količina koje nam nedostaju tokom trećeg kvartala. Jedno je sigurno – naši potrošači ne moraju da brinu, snabdijevnje električnom energijom biće uredno i stabilno kao i do sada, poručuje Krivokapić.

Foto: Željko Bracanović, arhiva EPCG

Inače, ukupno instalisana aktivna snaga u elektranama EPCG iznosi 874 MW (bez malih elektrana), od čega u hidroelektranama 649 MW, a u Termoelektrani 225 MW. Raspon raspoložive aktivne snage na pragu elektrana, zavisno od redovnih godišnjih remonata ili potrebnih zastoja zbog modernizacije opreme, u 2024. godini, kreće se od 314 MW (prva polovina oktobra) do 845 MW (prva polovina decembra).

Koliko hidrologija utiče na ostvarenje Energetskog bilansa, govore podaci za proteklu godinu kada je, zbog obilnih padavina, koje su bile čak 105% više od prosjeka, proizvodnja električne energije, premašila planove iz Energetskog bilansa za 2023.godinu, a pozitivni efekti iz trgovine električnom energijom-razlici između prodaje i kupovine-dostigla rekorde! Naime, tokom 2023. godine, u proizvodnim pogonima EPCG proizvedeno je 3.481,5 GWh električne energije, od čega je TE Pljevlja predala na mrežu 1.505,4 GWh (9% više od plana), dok su naše hidroelektrane proizvele 1.976,1 GWh električne energije. Tako je HE Perućica proizvela 13 % više od plana, a HE Piva čak 24 %!

PR objava

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Trajekt „30. Avgust” odlazi na remont

Utorak, 07.05.2024 | 16:21

Neophodni remont trajekta „30. Avgust” biće obavljen u brodoremontu “Punat” na ostrvu Krk u Hrvatskoj, koje je izabrano na tenderu kao najpovoljniji ponuđač za ovaj posao, prenosi portal RRTHN.

MF: Glavni osnov za dodatno finansiranje budžeta biće ulaganje u projekte

Utorak, 07.05.2024 | 15:51

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je objavio Izvještaj o Crnoj Gori za 2024. godinu, pozdravio je snažnu posvećenost crnogorskih vlasti evropskim integracijama, ukazujući da treba iskoristiti zamah nakon formiranja nove Vlade za neophodne strukturne reforme i napredak u procesu pristupanja EU, saopšteno je iz Ministarstva finansija (MF).

UIP: Inspektori pojačanim kontrolama tokom praznika napravili uvertiru u sezonske aktivnosti

Utorak, 07.05.2024 | 15:16

Za vrijeme Praznika rada, tačnije 1. i 2. maja, tržišna inspekcija kontrolisala je poštovanje čl. 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i tom prilikom zatvorila je 13 poslovnih objekata, pri čemu je izdato je 20 prekršajnih naloga u iznosu od 12.000 eura. Od navedenih 13 objekata pet je u Budvi,  četiri u Baru, tri u Kotoru i jedan u Ulcinju, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Poslanici SD-a predložili povećanje iznosa materijalnog obezbjeđenja

Utorak, 07.05.2024 | 14:47

Poslanici Socijaldemokrata predložili su amandmane na zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, jer su, kako navode, korisnici materijalnog obezbjeđenja, shodno zakonu, najsiromašnije kategorije građana i njima je u svim godinama drastičnog povećanja troškova života samo simbolično povećan iznos materijalnog obezbjeđenja.

Crna Gora - Od ponoći JEFTINIJE sve vrste goriva

Utorak, 07.05.2024 | 13:30

Od ponoći, u Crnoj Gori će biti jefitnije sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Utorak, 07.05.2024 | 19:38

Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

Ukusne i korisne: Jagode oporavljaju tijelo i nude niz drugih benefita

Utorak, 07.05.2024 | 19:25

Osim što su ukusne, jagode nude i brojne zdravstvene prednosti. One sadrže brojne hranjive sastojke i antioksidanse. Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrijuma, 220 miligrama kalijuma, 19 miligrama magnezijuma i 85 miligrama vitamina C.

DIJETA SA KUVANIM JAJIMA: Kalorije se bukvalno prže, a ostaje čista energija! Rezultati vidljivi već za SEDAM dana

Utorak, 07.05.2024 | 19:07

Dijeta sa kuvanim jajima je najpoželjnija odmah poslije Uskršnjih praznika

Za ovo niste znali: Sta se krije iza običaja cijepanja majica kada neko postane otac

Utorak, 07.05.2024 | 18:34

Cijepanje majica ili košulja kao običaj kada neko postane otac i dalje je živ na našim prostorima, ali rijetko ko zna zašto se ovaj običaj održava i šta simbolizuje.

U centru Bara gorjelo vozilo

Utorak, 07.05.2024 | 18:16

U požaru koji je danas popodne izbio na putničkom vozilu u Ulici Maršala Tita pričinjena je velika materijalna šteta. Srećom, nije bilo povrijeđenih.

Borovinić Bojović inicirala: Spomenik u čast bratske sloge pravoslavaca i muslimana

Utorak, 07.05.2024 | 17:55

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović inicirala je da se u znak bratske sloge i prijateljstva među pripadnicima pravoslavne i islamske vjerske zajednice u Podgorici podigne spomen-obilježje na mjestu gdje predstavnici porodice Đečević tradicionalno, svakog 8. maja, dočekuju Markovdansku litiju.

URA sjutra u skupštinsku proceduru predaje Zakon o formiranju Fonda STAN ZA SVE

Utorak, 07.05.2024 | 17:32

Poslanički klub Građanskog pokreta URA će sjutra predati u skupštinsku proceduru Predlog zakona o formiranju Fonda STAN ZA SVE, a koji će, kako su ranije najavili, omogućiti građanima da riješe svoje stambeno pitanje po duplo povoljnijim cijenama od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina, odnosno, 900 eura po metru kvadratnom.

VDT: Katnić prisustvovao saslušanjima svjedoka, SDT nije donio naredbu o njegovom psihijatrijskom vještačenju

Utorak, 07.05.2024 | 16:58

Vrhovno državno tužilaštvo VDT tvrdi da su tokom istrage u potpunosti poštovana prava bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji je uhapšen 14. aprila.

CGO: Spajićeva vlada imenovala 427, a razriješila 343 javna funkcionera

Utorak, 07.05.2024 | 16:34

Aktuelna Vlada Crne Gore intenzivno imenuje i smjenjuje javne funkcionere, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje CGO.

Trajekt „30. Avgust” odlazi na remont

Utorak, 07.05.2024 | 16:21

Neophodni remont trajekta „30. Avgust” biće obavljen u brodoremontu “Punat” na ostrvu Krk u Hrvatskoj, koje je izabrano na tenderu kao najpovoljniji ponuđač za ovaj posao, prenosi portal RRTHN.