Subota, 13.04.2024 | 08:41
IZVOR: Kolektiv.me

Olakšica za vozače u CG: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja.




Ustupljena fotografija; Foto: Monteput

Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više zemalja.

Za početak, korisnici elektronske naplate putarine u Crnoj Gori uskoro će moći da sa tag uređajem nesmetano putuju u Srbiju, i koriste povoljnosti koje pruža elektronska naplata putarine preduzeća JP Putevi Srbije.

„To je omogućeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji između preduzeća Monteput d.o.o. i JP Putevi Srbije. U planu je da se takva saradnja realizuje i sa ostalim preduzećima koja upravljaju autoputevima u regionu, budući da je Monteput ranije potpisao sporazume o saradnju sa  d.o.o. Hrvatske autoceste i JP Autoceste FbiH“, navodi Palibrk za portal Kolektiv.me.

Kako ističe, unapređenjem sistema naplate putarine Monteput nastoji da korisnicima pruži bolju, savremeniju uslugu, pa im je cilj da se poveća broj korisnika elektronske naplate putarine (ENP).

Ustupljena fotografija; Foto: Monteput

A kako ENP funkcioniše?

Prije svega, za ENP korisnike su predviđene izdvojene saobraćajne trake – krećući se tim trakama, vozač ne mora da se zaustavlja da bi platio putarinu, jer je transakcija između tag uređaja i sistema za naplatu putarine automatska.

Tako je jedna od prednosti ovakvog načina plaćanja, smanjenje gužvi, što će posebno biti značajno u toku turističke sezone.

Takođe, ENP korisnici će svaki prolazak kroz naplatne stanice plaćati manje, jer je za njih predviđen popust od 10%.

„Elektronska naplata putarine – ENP je jednostavniji, brži i povoljniji način plaćanja putarine. To podrazumijeva da se putarina plaća beskontaktno, upotrebom tag uređaja za odgovarajuću kategoriju vozila. Prednost ovoga modela plaćanja putarine je u tome što su za ENP korisnike predviđene izdvojene saobraćajne trake. Krećući se tim trakama korisnik ne mora da zaustavlja vozilo da bi platio putarinu, a transakcija između tag uređaja i sistema za naplatu putarine je automatska. Sredstva sa korisničkog računa se automatski skidaju prolaskom kroz naplatni centar jer antena na nadstrešnici iznad ulazne/izlazne naplatne trake automatski prepoznaje tag uređaj, naplaćuje putarinu, odnosno skida sredstva sa korisničkog računa, i podiže rampu. Samim tim, prolazak kroz naplatni centar traje kratko, par sekundi. Prednosti ovog načina naplate putarine su u tome što se izbjegava eventualna gužva korišćenjem izdvojenih saobraćajnih traka. Osim što je jednostavno i brzo, ovaj sistem naplate putarine je i povoljniji jer ENP korisnici plaćaju svaki prolazak manje zato što je za njih predviđen popust od 10% na svaki prolazak. U susret ljetnjoj turističkoj sezoni, kada je i promet saobraćaja veći, upravo nastojimo da smanjimo moguće gužve i rasteretimo saobraćaj, kao i da turistima pružimo bolju uslugu. U tom kontekstu očekujemo da će platforma T4A pomoći“, kaže Palibrk za naš portal.

Ustupljena fotografija; Foto: Monteput

U proteklom periodu tehnički timovi preduzeća Monteputa i Puteva Srbije, radili su na povezivanju sistema naplate dvije kompanije.

Taj proces je veoma zahtjevan i kompleksan, i podrazumijeva izradu softverskih rješenja koja će obezbijediti korisnicima korišćenje usluga ENP na svim naplatnim centrima.

Prioritet je, kako ističe Palibrk, apsolutna sigurnost podataka svih korisnika uz efikasnu i kvalitetnu uslugu.

Tako su nedavno završena i testiranja, gdje su stručni timovi provjerili kako sistem funkcioniše kada se vozač nađe za volanom.

„U taj proces su uključene kompanije koje su licencirane za izradu i održavanje sistema, kao i banke, uz poštovanje propisa obje zemlje. Prioritet je apsolutna sigurnost podataka svih korisnika uz efikasnu i kvalitetnu uslugu. Tehnički timovi Monteputa i Puteva Srbije već su završili testne prolaske i provjerili kako sve funkcioniše na terenu. Svi koraci potrebni za korišćenje ove usluge biće detaljno objašnjeni na platformi. Važno je da korisnici znaju da će, za potrebe korišćenja ove usluge, biti potrebno povezivanje tag uređaja sa platnom karticom, pa će se putarina naplaćivati direktnim skidanjem sredstava sa kartice korisnika“.

Ustupljena fotografija; Foto: Monteput

O svim detaljima, vozači će biti obaviješteni na vrijeme, i to kako od strane Monteputa, tako i od „Puteva Srbije“.

Očekuje se da platforma bude aktivna već krajem aprila mjeseca, kako bi ENP korisnici u Crnoj Gori, mogli da putuju sa tag uređajem u Srbiju.

Tako je procjena da će sve biti u funkciji prije početka ljetnje turističke sezone.

„Proces integracije sistema je, kao što smo naveli, kompleksan, i nije jednostran, odnosno ne zavisi samo od jednog učesnika. U dogovoru sa kolegama iz JP Putevi Srbije planirano je da već krajem  mjeseca platforma profunkcioniše kako bi naši ENP korisnici mogli da putuju sa tagom u Srbiju. Naše procjene su da će cjelokupan sistem biti funkcionalan prije početka sezone, odnosno da će tada i putnici iz Srbije, sa svojim tagom, moći da plaćaju putarinu u Crnoj Gori“, zaključila je Palibrk za portal Kolektiv.me.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
🚗
13.04.2024 10:15

Sjajna vijest,sa novom Vladom h nove pobjede

2 0

OSTALE VIJESTI

Trajekt „30. Avgust” odlazi na remont

Utorak, 07.05.2024 | 16:21

Neophodni remont trajekta „30. Avgust” biće obavljen u brodoremontu “Punat” na ostrvu Krk u Hrvatskoj, koje je izabrano na tenderu kao najpovoljniji ponuđač za ovaj posao, prenosi portal RRTHN.

MF: Glavni osnov za dodatno finansiranje budžeta biće ulaganje u projekte

Utorak, 07.05.2024 | 15:51

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je objavio Izvještaj o Crnoj Gori za 2024. godinu, pozdravio je snažnu posvećenost crnogorskih vlasti evropskim integracijama, ukazujući da treba iskoristiti zamah nakon formiranja nove Vlade za neophodne strukturne reforme i napredak u procesu pristupanja EU, saopšteno je iz Ministarstva finansija (MF).

UIP: Inspektori pojačanim kontrolama tokom praznika napravili uvertiru u sezonske aktivnosti

Utorak, 07.05.2024 | 15:16

Za vrijeme Praznika rada, tačnije 1. i 2. maja, tržišna inspekcija kontrolisala je poštovanje čl. 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i tom prilikom zatvorila je 13 poslovnih objekata, pri čemu je izdato je 20 prekršajnih naloga u iznosu od 12.000 eura. Od navedenih 13 objekata pet je u Budvi,  četiri u Baru, tri u Kotoru i jedan u Ulcinju, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Poslanici SD-a predložili povećanje iznosa materijalnog obezbjeđenja

Utorak, 07.05.2024 | 14:47

Poslanici Socijaldemokrata predložili su amandmane na zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, jer su, kako navode, korisnici materijalnog obezbjeđenja, shodno zakonu, najsiromašnije kategorije građana i njima je u svim godinama drastičnog povećanja troškova života samo simbolično povećan iznos materijalnog obezbjeđenja.

Crna Gora - Od ponoći JEFTINIJE sve vrste goriva

Utorak, 07.05.2024 | 13:30

Od ponoći, u Crnoj Gori će biti jefitnije sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Srijeda donosi KIŠU? Pročitajte šta kažu meteorolozi

Utorak, 07.05.2024 | 22:00

Pročitajte vremensku prognozu za srijedu 08. maj.

Pokret Evropa sad predao listu za lokalne izbore u Andrijevici

Utorak, 07.05.2024 | 21:42

Pokret Evropa sad predao je listu za lokalne izbore u Andrijevici pod nazivom: Pokret Evropa sad – Nova šansa za Andrijevicu- dr Dragana Vučević.

"Nervoza čini svoje, ali ovaj meč već zaboravljamo"

Utorak, 07.05.2024 | 21:31

Na 11. utakmici koju je vodio protiv Budućnost Volija otkada se vratio na klupu Partizana, Željko Obradović je doživio drugi poraz.

Žakelj: Moglo je da ode na drugu stranu, ali smo zaslužili pobjedu

Utorak, 07.05.2024 | 21:15

Poslije šest uzastopnih poraza, košarkaši Budućnost Volija su konačno riješili rebus zvani Partizan.

Pogledajte - Miloš BIKOVIĆ podijelio FOTOGRAFIJU s našeg primorja

Utorak, 07.05.2024 | 21:05

Mnoge poznate zvijezde kada praznične kao i dane odmora koriste da provedu pored mora i to našeg.

JUBILEJ: Deveta simfonija puni 200 godina

Utorak, 07.05.2024 | 20:54

Deveta simfonija Ludviga van Betovena prvi put je izvedena prije 200 godina davnog 7. maja 1824. a tom prilikom doživela je veliki uspeh.

Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Utorak, 07.05.2024 | 19:38

Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

Ukusne i korisne: Jagode oporavljaju tijelo i nude niz drugih benefita

Utorak, 07.05.2024 | 19:25

Osim što su ukusne, jagode nude i brojne zdravstvene prednosti. One sadrže brojne hranjive sastojke i antioksidanse. Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrijuma, 220 miligrama kalijuma, 19 miligrama magnezijuma i 85 miligrama vitamina C.

DIJETA SA KUVANIM JAJIMA: Kalorije se bukvalno prže, a ostaje čista energija! Rezultati vidljivi već za SEDAM dana

Utorak, 07.05.2024 | 19:07

Dijeta sa kuvanim jajima je najpoželjnija odmah poslije Uskršnjih praznika

Za ovo niste znali: Sta se krije iza običaja cijepanja majica kada neko postane otac

Utorak, 07.05.2024 | 18:34

Cijepanje majica ili košulja kao običaj kada neko postane otac i dalje je živ na našim prostorima, ali rijetko ko zna zašto se ovaj običaj održava i šta simbolizuje.