Srijeda, 17.04.2024 | 21:31
IZVOR: večernjilist.hr

ISTRAŽIVANJA POKAZALA - Da li LOŠIJE SPAVAJU žene ili muškarci?

Rezultati su pokazali da žene imaju skoro 60 odsto veću vjerovatnoću da pate od nesanice.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Žene zaista spavaju lošije od muškaraca, pokazalo je istraživanje. A naučnici vjeruju da je to zato što njihov tjelesni sat radi oko šest minuta brže, što znači da nisu sinhronizovani sa svojim okruženjem, što stvara haos u njihovom unutrašnjem okruženju koje govori njihovom mozgu kada treba da se osjeća pospano, piše „Daily Mail“.

Ženski tim stručnjaka na univerzitetima Harvard, Stanford i Sautempton pregledao je desetine akademskih radova objavljenih u protekloj deceniji o slabo shvaćenom „jazu u snu“ koji postoji između muškaraca i žena. Mnogi su koristili aktigrafe, digitalne uređaje koji se nose na zglobu slične pametnim satovima koji prate otkucaje srca i obrasce spavanja.

Rezultati su pokazali da žene imaju skoro 60 odsto veću vjerovatnoću da dožive nesanicu. Kvalitet sna ocjenjuju niže od muškaraca i žale se da imaju više neprospavanih noći.

Muškarci, s druge strane, imaju manje dubokog sna od žena i veća je vjerovatnoća da su noćne sove. Pored toga, veća je vjerovatnoća da će imati apneju u snu.

Dublji eksperimenti su takođe otkrili da postoje polne razlike u brzini ugrađenog sata njihovog tijela, ili cirkadijalnom ritmu, koji određuje ritam naših života. Kada je u pitanju san, tijelo reaguje na znake okoline da snizi našu unutrašnju temperaturu nekoliko sati prije nego što zaspimo i da pripremi tijelo za san.

Iznutra, tijelo takođe luči više melatonina, hormona koji nam pomaže da zaspimo.

Istraživanje u novoj analizi pokazalo je da se melatonin kod žena luči ranije nego kod muškaraca. Čini se da osnovna tjelesna temperatura prati isti obrazac, dostižući vrhunac ranije među ženama.

Istraživači su rekli da njihovi nalazi, objavljeni u časopisu „Sleep Medicine Reviews“, ilustruju „ključnu ulogu koju pol ima“ na san.

„Iako je ova razlika od šest minuta mala, ona je značajna. Neusklađenost između centralnog tjelesnog sata i ciklusa spavanja odnosno budnosti je oko pet puta veća kod žena nego kod muškaraca“, rekao je autor studije, dr Renske Lok, stručnjak za psihijatriju sa Stanforda.

„Zamislite da nečiji sat stalno radi šest minuta brže ili sporije. Tokom dana, nedjelja i mjeseci, ova razlika može dovesti do primjetne neusklađenosti između unutrašnjeg sata i spoljašnjih znakova, kao što su svjetlost i tama“, dodaje on.

Dr Lok dalje objašnjava da su poremećaji u cirkadijalnim ritmovima povezani su sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaje spavanja, poremećaje raspoloženja i poremećene kognitivne funkcije. Čak i male razlike u cirkadijalnim periodima mogu imati značajne implikacije na ukupno zdravlje, prenosi Večernji.hr.

Koautor dr Sara Čelapa, neuronaučnica iz Sautemptona, dodala je da je niži kvalitet sna povezan sa anksioznošću i depresivnim poremećajima, koji su dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Žene takođe imaju veću vjerovatnoću da dobiju dijagnozu nesanice nego muškarci, iako razlozi nisu sasvim jasni.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Porodila se prije pola godine, a već ČEKA DRUGO DIJETE - Poznata pjevačica NE KRIJE SREĆU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:50

Pet mjeseci nakon što je na svijet donijela ćerkicu Melinu, Nadica Ademov sija od sreće jer ne samo što je postala majka i vratila na muzičku scenu pjesmom "Kukavice", već je saznala i da je druga beba na putu.

Ljekar OTKRIVA s koliko godina bi trebalo da PRESTANEMO da PIJEMO ALKOHOL

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:05

Veliki broj ljudi s vremena na vrijeme uživa u alkoholnim pićima. Ipak, neki vrlo često znaju da prejteraju, što nije dobro za cjelokupno zdravlje.

Gdje se nalazi NAJDUŽA PLAŽA NA SVIJETU? Ima 254 kilometra pijeska

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:38

Pješčana plaža oivičena plavim vodama Atlantskog okeana.

Sekulović: Izvještaj o ULASKU Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru POTPISAO Zoran Lazović

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:42

Pod oznakom povjerljivo, govoreći ovako po sjećanju, izvještaj o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potpisao je Zoran Lazović, kazao je bivši ministar unutrašnjih poslova u 42. Vladi Crne Gore Sergej Sekulović.

Popović pred Partizan: Imamo ŠANSU, nadamo se POBJEDI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:09

Košarkaši Budućnost Volija danas putuju za Beograd, gdje ih sjutra veče u “Beogradskoj Areni” protiv Partizana (18.30 časova) očekuje prvi meč polufinala plej-ofa ABA lige. Bez obzira što igraju protiv aktuelnog šampiona, evroligaša, ekipe koja je pravljena za trofej u regionalnoj ligi, u podgoričkom timu nema skrivanja. Napašće Partizan već u prvoj utakmici u Beogradu…

Radonjić: Novovićev POZIV da dođem u SDT sam doživio kao PROFESIONALNI IZAZOV

Utorak, 30.04.2024 | 14:21

Tužilac Vukas Radonjić koji se od juna 2022. godine nalazi na radu u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kazao je da je poziv glavnog specijalnog tužioca.

UKIDAJU oznaku TAJNOSTI sa podataka o letovima vladinog aviona

Utorak, 30.04.2024 | 14:16

Generalni sekretar Vlade Crne Gore Dragoljub Nikolić donio je rješenje o ukidanju stepena tajnosti "Interno“ podacima proisteklim primjenom Uputstva o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, a koji se odnose na letove realizovane u periodu od 01.01.2023 do 28.02.2024. godine, saznaje Portal RTCG u Vladi Crne Gore.

KK Crvena zvezda POTVRDILA: Boltauzer priznao KRAĐU parfema

Utorak, 30.04.2024 | 14:11

KK Crvena zvezda Meridianbet dobila je danas zvaničnu potvrdu o “slučaju Boltauzer”.

Medvedev i Rubljov MEĐU OSAM u Madridu

Utorak, 30.04.2024 | 13:57

Pobjedama u dva seta ruski teniseri Danil Medvedev i Andrej Rubljov izborili su plasman u četvrfinale mastersa u Madridu.

Penelope Kruz NOSI TITULU jedne od NAJLJEPŠIH glumica, godinama je na posebnom REŽIMU ISHRANE

Utorak, 30.04.2024 | 13:48

Penelope Kruz s razologom nosi titulu jedne od najljepših glumica svih vremena, a zadivljujući izgled održava zahvaljujući posebnom režimu ishrane.

Milatović: Pronaći adekvatan način za obeštećenje murinskih žrtava

Utorak, 30.04.2024 | 13:45

Predsjednik države Jakov Milatović poručio je da Vlada i Skupština u što hitnijem roku moraju pronaći adekvatan način za obeštećenje murinskih žrtava, čime bi u ime države ispravili dio nepravde koju je podnio ovaj kraj.

DPS predlaže DOPUNE Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Utorak, 30.04.2024 | 13:27

Sjednica Skupštine Crne Gore je u toku, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

LJUBAV CVJETA - Tanja Savić OTPUTOVALA na ovoj DESTINACIJI sa 11 mlađim dečkom (FOTO)

Utorak, 30.04.2024 | 13:20

Pjevačica Tanja Savić je na svom Instagram profilu objavila kadrove iz luksuznog Dubaija, a društvo joj pravi njen izabranik o kom se nerijetko piše u medijima.

IRF - Women on Boards inspirativan i zanimljiv i već doveo do promjena u Crnoj Gori

Utorak, 30.04.2024 | 13:10

Polaznice prve generacije “Women on Boards” Ana Kentera, Kristina Bukilić i Olga Radović ne kriju zadovoljstvo realizacijom programa koji je, kako su istakle, bio zanimljiv i inspirativan, ali i doprinio da dođe do svojevrsnih promjena u Crnoj Gori.

Uz nekoliko TRIKOVA možete lako OČISTITI masnoću s roštilja

Utorak, 30.04.2024 | 13:10

Sjutra je Međunarodni praznik rada, a mnogi će neradne dane za ovaj praznik iskoristiti da „pobjegnu” u prirodno okruženje i uživaju u roštiljanju u prijatnom društvu.