Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:22
IZVOR: cdm.me

Ministarstvo prosvjete: Odluka o nezakonitosti štrajka još jedan dokaz da radimo isključivo u skladu sa zakonom

Saopšteno iz Ministarstva prosvjete.




Foto: arhiva, Kolektiv.me

Odluka Osnovnog suda u Podgorici, kojom je potvrđeno ono na šta smo od samog početka upozoravali – da je nedavni štrajk u prosvjeti bio nezakonit, sasvim je očekivana. Vlada Crne Gore je u veoma kratkom roku uspjela da riješi tadašnji pokušaj blokade obrazovnog sistema koji, nažalost, nije bio vođen istinskom borbom za bolji položaj svakog zaposlenog u prosvjeti, nego isključivo ličnim i političkim interesima predsjednika Sindikata. Vjerujemo da su danas, toga svjesni i sami prosvjetni radnici, posebno nakon jutrošnjeg gostovanja u kojem je nastavio da obmanjuje članstvo Sindikata i prosvjetne radnike, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Podsjećanja radi, predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, u saradnji sa kolegama iz Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore, rješavanju problema u prosvjeti pristupili su odgovorno, vremenski značajno prije trodnevne obustave nastave.

“Sastanci sa predstavnicima Sindikata prosvjete, ali i direktorima škola organizovani su u cilju predstavljanja zakonskog okvira kojim se definiše ovo pitanje, na šta su se pojedini predstavnici Sindikata potpuno oglušili, te su, u kontinuitetu obmanjivali i članstvo i sve zaposlene u prosvjeti dajući im potpuno pogrešne informacije o toku pregovora sa Vladom Crne Gore i resornim ministarstvom, kao i nezakonite instrukcije kada je u pitanju minimum procesa rada”, navodi se u saopštenju.

Zato ni Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ni bilo ko drugi neće sprovoditi nikakve mjere i pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetnih radnika zbog učešća u nezakonitom štrajku, jer smo do sada uvijek radili i uvijek ćemo raditi u korist, a ne na štetu bilo kog nastavnika.

“Naš najvažniji cilj je unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima, kao i kontinuirani rad na unapređenju položaja prosvjetnih radnika, a u prilog tome najbolje govori činjenica da je ova Vlada, osim povećanja plata koje je bilo predmet pregovora sa Sindikatom prosvjete, uložila dodatne napore i kroz predlog Izmjena i dopuna GKU predložila obezbjeđivanje finansijske podrške za sve zaposlene u prosvjeti koji putuju na posao van svog mjesta prebivališta i to u iznosu do 50 odsto iznosa mjesečne karte”, navode iz tog resora.

Takođe, ističu, u prethodnom periodu su riješili sve predmete za viša zvanja nastavnika koja datiraju od 2019. godine, kreirali mehanizme podrške nastavnicima kroz učešće u radnim grupama i studijskim putovanjima, pokrenuli rad na izmjenama ključnih zakonskih i podzakonakih akata, unaprijedili ambijent za realizaciju nastavnog procesa kroz ulaganje u školsku infrastrukturu, nabavku opreme, vozila itd. U narednom periodu ćemo intenzivno raditi na smanjenju administrativnih obaveza nastavnika, kako bismo im konačno obezbijedili adekvatne uslove da se bave onim što čini suštinu njihove profesije, a to je realizacija nastavnog procesa.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore ostaju posvećeni permanentnom unapređenju obrazovno-vaspitnog sistema i statusa svih učesnika u procesu obrazovanja, na jasnim i na zakonu utemeljenim osnovama, te siguran i pouzdan partner u svakom zdravom dijalogu, uz težnju da iz svega proisteknu najbolja rješenja ne samo za našu djecu, već i za sve one koji, kroz profesionalni angažman grade temelje zdravog društva”, zaključuju.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
POARO
22.04.2024 13:18

Zalostan je vas rad po zakonu. Nijeste ispostovali potpisani sporazum,kao i povlacenje tuzbe.O KAKVOM POSTOVANJU ZAKONA GOVORITE. PROSVETNI RADNICI NEMAJU NIKAKVIH PRAVA,ZATO NAM JE SITUACIJA U SRUSTVU OVAKVA.

1 0

USKRŠNJA POGAČA sa puterom: Oduševiće sve za sjutrašnjom trpezom (VIDEO)

Subota, 04.05.2024 | 16:22

Sjutra je Uskrs, pa je dobro da na vrijeme počnemo sa pripremama trpeze

Popović: Neka ovaj praznik koji simboliše pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću

Subota, 04.05.2024 | 16:09

U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, mitropolitu crnogorsko- primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Vaskrs, dan Hristovog vaskrsenja, kazala je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Zadržana Nikšićanka osumnjičena za nasilje nad djetetom

Subota, 04.05.2024 | 16:02

Saopšteno iz Tužilaštva!

Raičević: Opština Bar će nastaviti da podržava unapređenje uslova rada vatrogasaca

Subota, 04.05.2024 | 15:41

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je čestitku komandiru Službe zaštite i spašavanja Bar, Acu Vuleviću povodom 4. maja – Međunarodnog dana vatrogasaca.

Vježbe koje mogu da pomognu kod visokog krvnog pritiska

Subota, 04.05.2024 | 15:22

Visok pritisak može da drži pod kontrolom ako vježbate, ali postoje ciljane vježbe koje će vam pomoći u borbi sa hipertenzijom.

PREPOZNAJTE ODANOG MUŠKARCA: Obratite pažnju na sljedeće tri osobine

Subota, 04.05.2024 | 15:10

Prema stručnjacima ovo su tri osobine koje posjeduje vjeran i zreo muškarac

PROČITAJTE - Utvrđen redosljed lista za izbore u BUDVI

Subota, 04.05.2024 | 14:53

Opštinska izborna komisija (OIK) u Budvi odredila je danas žrijebanjem raspored na glasačkom listiću za predstojeće lokalne izbore, koji su zakazani za 26. maj.

U susret ljetu - Napravite sami najefikasnije ANTICELULIT ULJE

Subota, 04.05.2024 | 14:35

Danas celulit pogađa većinu žena, bez obzira na njihovu građu, tip kože i težinu.

“Srce mi je trenutno slomljeno, mislim da Princ Vilijam i Kejt Midlton prolaze kroz pakao"

Subota, 04.05.2024 | 14:18

Amaja Arieta je prijateljica princa Vilijama i princeze Kejt Midlton, koja je otkrila neke detalje o njihovom privatnom životu.

Rajan Gosling na UDARU KRITIKA zbog filma: "Sramno, šta je smiješno u porodičnom nasilju?"

Subota, 04.05.2024 | 13:51

Jedan mali dio dijaloga u filmu The Fall Guy izazvao je kritike premda se film još nije pojavio u bioskopima.