Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31
IZVOR: kolektiv.me

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.




Foto: Ustupljena fotografija; privatna arhiva

Dramaturški osnov za muzičko-scensku koreodramu „Jetra“ autorka je našla u egzistencijalističkom romanu “Zapisi iz podzemlja”, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Podzemni filosof- zapisničar čije misli pratimo u romanu bavi se ljudskom psihologijom, ponajviše sjenkom- tamnim, tananim djelovima naše psihe, racionalno i logično razlažući način na koji je skrojena čovjekova ličnost.

“Ovaj projekat nazivam „Jetra“ iz nekoliko razloga. Prvo, jer u prvom pasusu romana rečenica „Mislim da me boli jetra“, para sva čula; Drugi razlog je zanemareni značaj te rečenice kada je u pitanju kritička analiza cjelokupnog romana; Treće je činjenica da je jetra organ koji je najviše izložen hirovima nezdravog života i zadužena je za detoksifikaciju. Čovjek može živjeti sa jednim bubregom, može živjeti i bez slezine, bešike ili čak i bez želuca, ali ne može bez jetre. Ono što pruža malo nade nama i jetri, ali i tematskom značenju ove muzičko-scenske, istoimene izvedbe je njena uporna sposobnost regeneracije. Pitanje ili sukob koreodrame „Jetra“ etičke je prirode: Da li postoji alternativa teoriji razumnog egoizma? Funkcije i specifikacije jetre dozvoljavaju mi da umjetnički predstavim subjektivni odgovor na ovu problematiku”, kazala je Kipa.

“Kako je ovo roman koji se bavi moralnim slabostima, uzimajući strast gordosti kao reprezentativnu, a najlukaviju slabost, odlučila sam da koncept ovog djela baziram na tom grijehu. U skladu sa gore navedenim, koristiću plesnu loptu/balon (providna lopta koja se često koristi za predstave vezane za ples i kao profesionalni alat za plesače, performere i akrobate; često postavljena u vodi) metaforički predstavljajući sklonost ka nadmenosti i samoljublju- izgleda veliko,  ustvari je isprazana i jednostavno naduta”, zaključila je ona.

Projekat su podržali: Ministarstvo kulture i medija, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Muzeji i galerije Podgorice, BUNT scena i Studio Žiža Art.

Ulaz je slobodan.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VDT: Prepiske sa SKY aplikacije su zakonit dokaz

Srijeda, 08.05.2024 | 11:10

Povodom različitih tumačenja u javnosti presude Evropskog suda pravde od 30. aprila 2024.godine, Vrhovno državno tužilaštvo podsjeća da se navedenom presudom tumače odredbe Direktive 14/41 kojom se reguliše primjena Evropskog istražnog naloga, što znači da je presuda primjenjiva samo na države članice Evropske Unije, samim tim ne i na Crnu Goru. Crna Gora je u obavezi da primjenjuje Evropsku konvenciju o međunarodnoj pravnoj pomoći, na osnovu koje su i pribavljeni dokazi koji se odnose na SKY ECC komunikaciju, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva VDT.

Alkaras "podijelio" Francusku: "Izgleda kao čovjek od 78 godina"

Srijeda, 08.05.2024 | 11:01

Komentari Vensana Moskata, bivšeg ragbiste, danas glumca i radio voditelja, o Karlosu Alkarasu podigli su dosta prašine u Francuskoj.

VIDEO: Šokantan nastup predstavnice Irske na Eurosongu - Ovo se ne viđa često na sceni

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a jedan nastup je posebno šokirao gledaoce.

Dva znaka će biti na udaru tokom mladog mjeseca: Očekuju ih izazovi i prevrtljiva sreća

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Stiže nam mlad mjesec u Biku i to 8. maja u 05.21. Sa sobom nosi izuzetno dinamičan period, nekima promjene i izazove.

Sjajan trik: Crna odjeća vam nikad neće izblijedeti ako ovo primijenite

Srijeda, 08.05.2024 | 10:40

Sigurno su vam omiljene tamne farmerke poslije dva pranja postale "iznošene"? Evo kako da izgledaju kao kada ste ih kupili.

Brzi ručak: Pripremite BROKOLI ČORBICU za postpraznični detoks

Srijeda, 08.05.2024 | 10:23

Nakon što ste prethodnih dana uglavnom hranili obilno, u duhu praznika, vrijeme je da se vratite standardnoj rutini i da malo pripazite, i na kalorije i na masti. Ovaj recept je savršen za početak postprazničnog menija, koji će vas spasti bolova u stomaku, nadutosti i mučnine.

Poznat termin majstorice Partizana i Budućnosti

Srijeda, 08.05.2024 | 10:21

Partizan i Budućnost igrače treću utakmicu koja će odlučiti drugog finalistu ABA lige.

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Pet stvari koje ne biste trebali raditi nakon obroka, a evo i ZBOG ČEGA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:13

Mnoge navike mogu nanijeti više štete, nego koristi.

Dvanaest upozoravajućih znakova da je vaše DIJETE DEPRESIVNO – ne ignorišite ih

Srijeda, 08.05.2024 | 09:40

Osim što vaše dijete može biti tužno i povučeno, ono može pokazati još niz simptoma koji ukazuju na depresiju