Petak, 26.04.2024 | 15:56
IZVOR: kolektiv.me

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.




Foto: URA

"Inspirisani zajedničkom željom da Boka, kao jedinstvena cjelina u kulturnom, socio-ekonomskom i svakom drugom smislu, u dogledno vrijeme izađe iz sjenke, i zauzme mjesto koje zaslužuje kao potencijalno najrazvijenija regija u Crnoj Gori formirali smo Bokešku inicijativu", stoji u memorandumu koji su potpisali predstavnici tri opštinska odbora URE iz Boke.

U memorandumu se dalje navodi da je cilj Bokeške inicijative Boka da se pita, jer se u prethodnom periodu od Boke obilato uzimalo, a šturo vraćalo. Oduvijek se zloupotrebljavalo gostoprimstvo i bokeška pitomina te se tako više skrnavilo nego unaprijeđivalo. Umjesto da uživamo u jednom od najljepših zaliva svijeta, mi smo dopustili da se ta ljepota narušava neplanskom, prekomjernom izgradnjom i nekontrolisanim razvojem turizma.

Na osnivačkoj sjednici za predsjednicu Bokeške inicijative izabrana je Adela Barba iz Kotora, dok su za potpredsjednike izabrani Nikola Radman iz Herceg Novog i Ljubomir Jovanović iz Tivta, dok pored njih radno tijelo Bokeške inicijative čine još i Nebojša Ševaljević, Milan Đaković, Ana Vukasović, Anto Peruđini, Milica K. Coppola, Aco Božović, Ilija Peulić, Đorđi Crnogorčević, Jasmina Kosać, Magdalena Čelanović, Dragan Marić i Marjan Brčić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je čestitao na formiranju Bokeške inicijative i pružio potpunu podršku, on je poručio i da je poslanički klub URE spreman da uvaži sve predloge koji budu dolazili od Bokeške inicijative i predloži ih Parlamentu Crne Gore na usvajanje, počev od Zakona o lokalnim samoupravama.

"Boka je biser Crne Gore, ali nažalost nije dovoljno valorizovan, odnos prema Boki mora biti pravedniji. Mi smo se trudili da u svom mandatu damo doprinos razvoju Boke, kroz vraćanje trajektne linije u državno vlasništvo koji sada donosi više milona profita državi, vratili smo i Pine u vlasništvo Opštine Tivat. U našem mandatu je završena i žičara Kotor-Lovćen na koju smo čekali decenijama, otpočeli smo i izgradnju bulevara Tivat-Jaz, kao jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata ne samo za Boku, već i za čitavu državu. Ali na tome se ne smije stati, razvoj infrastrukture na području Zaliva mora biti prioritet svih vlasti jer Boka to i zaslužuje", istakao je Abazović.

"Boki je sve Bog dao, na nama je samo da budemo malo hrabriji i mudriji i da time učinimo da se svaki građanin, prije svega Boke kotorske, može ponositi na najperspektivnijom regijom Crne Gore", zaključio je Abazović.

"Bokeška fjaka i uspavanost, ne mogu biti izgovor za pasivan odnos prema našim problemima. Ne želimo da čekamo druge da riješe naše probleme, uvijek je dobar momenat i pravo vrijeme za dobre ideje i rješenja. Pozivam sve vas, koji sa nama dijelite iste stavove, da uzmete učešće u radu Bokeške inicijative, da nam šaljete vaše ideje i sugestije. Vezuju nas zajednička tradicija, istorija, životni prostor, kultura, ali i zajednički problemi, i jedino zajedno ih možemo riješiti", saopštila je Adela Barba novoizabrana predsjednica Bokeške inicijative.

"Cilj nam je da u Bokešku inicijativu uključimo sve ljude koji vole Boku, građanske aktiviste, nevladine organizacije, kako bismo zajednički doprinijeli saradnji između tri opštine i na taj način doprinijeli razvoju Boke", poručio je novoizabrani potpredsjednik Bokeške inicijative Nikola Radman.

Ljubomir Jovanović je istako da Boka čini jedan od najznačajnijih resursa Crne Gore, a da bi se taj ekonomski potencijal adekvatno valorizovao neophodno je da se pitaju ljudi koji žive u Boki. On je dodao i da je neophodno inicirati izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, ali i sve druge zakone i podzakonske akte, kako bi se doprinijelo osnaživanju uticaja građanki i građana Boke za pitanja koja se tiču njih samih.

Prisutnima se obratio i nosilac liste Građanskog pokreta URA na lokalnim izborima u Budvi Blažo Rađenović i poručio da je Morsko dobro na čelu sa njim ostvarilo istorijske rezultate.

"Radili smo na tome da decentralizujemo upravljanje, uspjeli smo da trajektnu liniju vratimo u državno vlasništvo. Moja je želja bila da opštine Herceg Novi i Tivat preuzmu upravljanje trajektnom linijom, međutim lokalne samouprave nijesu bile spremne na to. Želja nam je bila i da se Luka Škver vrati u vlasništvo Opštine HercegNovi, kao što smo to učinili sa Pinama koje smo vratili u vlasništvo Opštine Tivat", kazao je Rađenović.

On je poručio i da je siguran da će Građanski pokret URA kroz 45. Vladu vratiti građanima ono što je oteto od njih i što nijesu uspjeli da dovrše kroz 43. Vladu, ali i da će i raskinuti sve štetne ugovore koje ovih dana potpisuje Spajićeva Vlada i koje planira da potpiše na štetu građana, a za interese pojedinaca, kako je to DPS decenijama radio. On je zaključio i da će 26. maja na izborima u Budvi pokazati da je URA drugačija od drugih, sa željom da radi isključivo u interesu svih građanki i građana.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Pokret Evropa sad predao listu za lokalne izbore u Andrijevici

Utorak, 07.05.2024 | 21:42

Pokret Evropa sad predao je listu za lokalne izbore u Andrijevici pod nazivom: Pokret Evropa sad – Nova šansa za Andrijevicu- dr Dragana Vučević.

Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Utorak, 07.05.2024 | 19:38

Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

URA sjutra u skupštinsku proceduru predaje Zakon o formiranju Fonda STAN ZA SVE

Utorak, 07.05.2024 | 17:32

Poslanički klub Građanskog pokreta URA će sjutra predati u skupštinsku proceduru Predlog zakona o formiranju Fonda STAN ZA SVE, a koji će, kako su ranije najavili, omogućiti građanima da riješe svoje stambeno pitanje po duplo povoljnijim cijenama od onih koje trenutno diktira tržište nekretnina, odnosno, 900 eura po metru kvadratnom.

CGO: Spajićeva vlada imenovala 427, a razriješila 343 javna funkcionera

Utorak, 07.05.2024 | 16:34

Aktuelna Vlada Crne Gore intenzivno imenuje i smjenjuje javne funkcionere, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje CGO.

Krapović čestitao Gašiću: Stabilnost naš ZAJEDNIČKI CILJ

Utorak, 07.05.2024 | 14:00

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović čestitao je Bratislavu Gašiću povodom stupanja na dužnost ministra odbrane Srbije.

Srijeda donosi KIŠU? Pročitajte šta kažu meteorolozi

Utorak, 07.05.2024 | 22:00

Pročitajte vremensku prognozu!

Pokret Evropa sad predao listu za lokalne izbore u Andrijevici

Utorak, 07.05.2024 | 21:42

Pokret Evropa sad predao je listu za lokalne izbore u Andrijevici pod nazivom: Pokret Evropa sad – Nova šansa za Andrijevicu- dr Dragana Vučević.

"Nervoza čini svoje, ali ovaj meč već zaboravljamo"

Utorak, 07.05.2024 | 21:31

Na 11. utakmici koju je vodio protiv Budućnost Volija otkada se vratio na klupu Partizana, Željko Obradović je doživio drugi poraz.

Žakelj: Moglo je da ode na drugu stranu, ali smo zaslužili pobjedu

Utorak, 07.05.2024 | 21:15

Poslije šest uzastopnih poraza, košarkaši Budućnost Volija su konačno riješili rebus zvani Partizan.

JUBILEJ: Deveta simfonija puni 200 godina

Utorak, 07.05.2024 | 20:54

Deveta simfonija Ludviga van Betovena prvi put je izvedena prije 200 godina davnog 7. maja 1824. a tom prilikom doživela je veliki uspeh.

OVOGA MORATE DA SE PAZITE: Na ovaj način ukrašće vam novac i vaše vrijeme

Utorak, 07.05.2024 | 20:38

Takozvana piramidalna šema jedan je od novijih načina kako da vas prevare za pare

Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Utorak, 07.05.2024 | 19:38

Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

Ukusne i korisne: Jagode oporavljaju tijelo i nude niz drugih benefita

Utorak, 07.05.2024 | 19:25

Osim što su ukusne, jagode nude i brojne zdravstvene prednosti. One sadrže brojne hranjive sastojke i antioksidanse. Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrijuma, 220 miligrama kalijuma, 19 miligrama magnezijuma i 85 miligrama vitamina C.

DIJETA SA KUVANIM JAJIMA: Kalorije se bukvalno prže, a ostaje čista energija! Rezultati vidljivi već za SEDAM dana

Utorak, 07.05.2024 | 19:07

Dijeta sa kuvanim jajima je najpoželjnija odmah poslije Uskršnjih praznika

Za ovo niste znali: Sta se krije iza običaja cijepanja majica kada neko postane otac

Utorak, 07.05.2024 | 18:34

Cijepanje majica ili košulja kao običaj kada neko postane otac i dalje je živ na našim prostorima, ali rijetko ko zna zašto se ovaj običaj održava i šta simbolizuje.