Subota, 27.04.2024 | 14:04
IZVOR: PR Centar

Univerzitet Crne Gore tokom pola vijeka stasao u svjetionik znanja i ideja, ključ uspjeha u davanju i uzvraćanju

Univerzitet Crne Gore (UCG) tokom pola vijeka postojanja stasao je u svjetionik znanja i ideja, a ključ uspjeha je u davanju i uzvraćanju, poruka je sa svečanosti povodom Dana UCG na kojoj je uručeno počasno zvanje profesor emeritus, promovisani doktori nauka i dodjeljene nagrade najboljim studentima.




Foto: PR Centar

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, kazao je da je UCG, koji ove godine obilježava 50 godina postojanja, stasao u svjetionik znanja i ideja i da danas, kao nikad prije, odvažnost i mašta postaju ključni sastojci univerzalnog društvenog napretka.

“Upravo te osobine stanuju u našim studentskim klupama. Stoga je ovaj jubilej poziv svima, posebno našim studentima da raskinu stege, koje društvo drže u zastarjelim obrascima, da svojom energijom i kreativnošću prokrče put do razvijenog i bogatog društva. Ako bih jednon riječju morao opisati ovaj dan, ovo mjesto i vas kojima se obraćam onda bi to bila izuzetnost", poručio je Božović.

Naglasio je da je veoma počastvovan što je u mogućnosti da se obrati onima koji su gradili i onima koji nastavljaju tradiciju izuzetnosti na Univerzitetu Crne Gore.

"Uz vašu svesrdnu pomoć siguran sam da najbolje tek predstoji", poruka je Božovića.

Foto: PR Centar

Profesor doktor Mladen Ulićević istakao je da se osjeća uzvišeno, jer je dobio priznanje i počasno zvanje profesora emeritusa i smatra da svi nosioci toga zvanja imaju dodatnu obavezu da promovišu i afirmišu Univerzitet.

“Ovu plaketu, ovo priznanje dijelim sa svojim kolegama iz naše matične kuće, Građevinskog fakulteta, jer je ključ uspjeha u onoj izvornoj- moraš dati da bi dobio. Dakle, ključ uspjeha je u davanju i uzvraćanju. Zamajac koji pokreće Univerzitet ne smije da stane", jasan je Ulićević.

Zvanje profesora emeritusa dobili su prof. dr Mladen Ulićević i prof. dr Šerbo Rastoder.

Ilija Ćetković sa Instituta za biologiju mora, rekao je da mu je posebno zadovoljstvo što je doktorirao na jubilej Univerziteta Crne Gore, uz poruku da je putem nauke izazovno ići, ali ne teško, jer mu je svaka godina školovanja pričinjavala zadovoljstvo.

„Mlađim studentima želim da poručim da se nikada ne boje da idu putem nauke, već da upravo to treba da rade da bi došli do lijepih stvari u životu. Sada treba da pokrenem proceduru za izbor u zvanje na Univerzitetu Crne Gore, tako da se nadam da je ovo početna tačka u budućoj karijeri“, rekao je Ćetković.

Foto: PR Centar

Jedna od najboljih studentkinja Univerziteta Crne Gore je Helena Perović sa Prirodno-matematičkog fakulteta, koja je trenutno na master studijama u Belgiji. Kazala je da je uložila mnogo truda i rada, ali da uživa da se bavi matematikom, da ima podršku porodice i prijatelja da je njen najveći cilj da uvijek izaziva sebe i unapređuje znanje.

„Mislim da mladi ne treba da se plaše matematike. Ona je predivna nauka, matematika je svuda u prirodi. Mladi treba da traže zanimljivosti matematike, da se ne uplaše kada vide mnogo formula. Sada sam u Belgiji. Voljela bih da se vratim u Crnu Goru da stečeno znanje donesem ovdje i da motivišem mlade da zavole matematiku“, poručila je Perović.

Promovisani doktori nauka su: Dragana Baćović (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje), Nevena Cupara (Prirodno-matematički fakultet), Ilija Ćetković (Prirodno-matematički fakultet), Antona Đokaj (Prirodno-matematički fakultet), Milica Jovanović (Prirodno-matematički fakultet), Gorana Jovetić (Ekonomski fakultet), Tamara Labudović (Filološki fakultet), Luka Lazović (Elektrotehnički fakultet), Anđela Mijanović (Prirodno-matematički fakultet), Sunčica Rogić (Ekonomski fakultet), Milica Stanišić-Vujačić (Prirodno-matematički fakultet), Ognjenka Šarenac (Medicinski fakultet), Kristina Gvozdenović (Fakultet političkih nauka), Emir Muzurović (Medicinski fakultet), Milena Petrović-Zdravković  (Medicinski fakultet) i Ana Radulović  (Pomorski fakultet Kotor).

Foto: PR Centar

Rektor Božović, dodijelio je po dvije nagrade za oblast tehničkih, prirodno-matematičkih i medicinskih nauka studentkinjama Prirodno-matematičkog fakulteta, Heleni Perović (10,00) i Elektrotehničkog fakulteta, Sari Milinković (10,00); za oblast društvenih nauka studentkinjama Filološkog fakulteta, Magdaleni Smolović (9,98) i Ekonomskog fakulteta, Milici Damjanović (9,96); a za oblast umjetnosti studentkinji Fakulteta likovnih umjetnosti, Teodori Raičević (9,97).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Crna Gora - Na TRANSPLANTACIJU organa čeka i šestoro djece

Srijeda, 08.05.2024 | 20:08

U Crnoj Gori na transplantaciju organa čeka 95 osoba, od čega i šestoro djece, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja dostavljeni Televiziji Vijesti.

Jovanić nakon iskaza svjedoka: Stečajnog upravnika sam razriješio jer je radio NEZAKONITO

Srijeda, 08.05.2024 | 19:06

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić kazao je pred podgoričkim Višim sudom, nakon saslušanja svjedoka Milana Guberinića, da ga je razriješio sa funkcije stečajnog upravnika u postupklu "Jastreb" jer je radio nezakonito.

Šaranović: MUP posvećen BORBI protiv napada na novinare i njihovu imovinu

Srijeda, 08.05.2024 | 17:53

Ministarstvo unutrašnjih poslova je posvećeno borbi protiv napada na novinare i njihovu imovinu - poručio je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranvić na sastanku sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija (RfoM) Terezom Ribeiro.

Srpski mediji: Na autu osumnjičenih za ubistvo NIJE NAĐEN DNK Danke Ilić?

Srijeda, 08.05.2024 | 17:01

Kako tvrdi Nova.rs pozivajući se na izvore u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru nakon pristiglih novih vještačenja na automobilu kojeg su navodno vozili Dejan Dragojević i Srđan Janković nisu pronađeni tragovi DNK-a nestale dvogodišnje Danke Ilić.

Milović sa advokatima Duška Kneževića: Bezbjednost je APSOLUTNI PRIORITET

Srijeda, 08.05.2024 | 16:36

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), Darko Vukčević, održali su danas sastanak sa britanskim advokatima Duška Kneževića, Tobijem Kadmanom i Edvardom Ficdžeraldom, na kojem se razgovaralo o uslovima u pritvoru i bezbjednosti Kneževića, kao i mogućnosti da ga njegovi britanski advokati zastupaju i u slučajevima koji se vode pred crnogorskim sudovima, naveli su iz Ministarstva pravde. 

VIDEO: Šokantan nastup predstavnice Irske na Eurosongu - Ovo se ne viđa često na sceni

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a jedan nastup je posebno šokirao gledaoce.

Kladionice predviđaju: Hrvatska FAVORIT ZA POBJEDU na ovogodišnjem Eurosongu

Srijeda, 08.05.2024 | 08:41

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a svoj plasman u finale izborili su takmičari iz 10 zemalja.

Dva znaka će biti na "udaru" tokom mladog mjeseca: Očekuju ih IZAZOVI i PREVRTLJIVA SREĆA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Stiže nam mlad mjesec u Biku i to 8. maja u 05.21. Sa sobom nosi izuzetno dinamičan period, nekima promjene i izazove.

Knežević: Uslovi u pritvoru nehumani, tražim dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasade UK, posjetu Mitropolita Joanikija

Srijeda, 08.05.2024 | 13:11

Predsjednik Atlas grupe i Univerziteta Mediteran dr Duško Knežević, koga je Velika Britanija izručila Crnoj Gori 30. aprila i nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici određen mu jednomjesečni pritvor, obratio se pismom Vladimiru Šćepanoviću, načelniku Istražnog zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Air Montenegro OTKAZUJE LETOVE na liniji Podgorica - Minhen

Srijeda, 08.05.2024 | 11:40

Uslijed geopolitičkih prilika koje onemogućavaju obavljanje letova na liniji Podogorica - Tel Aviv, nacionalni avioprevoznik će tokom ljetnje sezone saobraćaj obavljati na četiri aviona. Uzimajući navedeno u obzir, Air Montenegro je pristupio optimizaciji reda letenja za ljetnju sezonu i donio odluku o otkazivanju letova na liniji Podgorica – Minhen, saopšteno je iz nacionalne aviokompanije.

Poslije sunca ponovo PROMJENA - Evo kakvo nas vrijeme očekuje u ČETVRTAK

Srijeda, 08.05.2024 | 22:03

U četvrtak nas očekuje promjenljivo do potpuno oblačno vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kakav SREĆNIK: Izvučena LOTO SEDMICA od 100.000 eura, i to u našem regionu

Srijeda, 08.05.2024 | 21:55

U Hrvatskoj u emisiji izvlačenja Lota 7 održanoj 8. maja, osvojen je dobitak DRUGA ŠANSA u iznosu od 100.000,00 eura.

Jelena Tomašević objavila NOVI SPOT- "ISKRENO" osvojila PUBLIKU (VIDEO)

Srijeda, 08.05.2024 | 21:47

Jelena Tomašević obradovala je svoje fanove. 

Ovi znaci zodijaka NE VOLE svoj posao - Da li ste među njima?

Srijeda, 08.05.2024 | 21:28

Nije tajna da se mnogi ljudi osjećaju nezadovoljno na svom radnom mjestu.

Stručnjaci UPOZORAVAJU - Ovaj kuhinjski predmet koji svi koristimo može izazvati OZBILJNE INFEKCIJE

Srijeda, 08.05.2024 | 21:17

Upozorenje se odnosi na sunđere i krpe za suđe koje se često ostavljaju na sudoperu i budu zaboravljene dok ne počnu smrdjeti.

Konatar: Crnu Goru čeka POVEĆANJE javnog duga na preko 100 odsto BDP

Srijeda, 08.05.2024 | 20:59

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar  kaže da ako Vlada Milojka Spajića nastavi kao do sada, onda Crnu Goru čeka povećanje javnog duga na preko 100 odsto BDP.

Glumica dobila ČETVRTO DIJETE - Porodila se kod kuće, a bebi dala NEOBIČNO IME (FOTO)

Srijeda, 08.05.2024 | 20:39

Glumica objavila srećne vijesti. 

Nastup predstavnika Hrvatske NAJGLEDANIJI na JUTJUBU, a IZNENADIĆETE ko mu je "za petama"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:54

Baby Lasagna, hrvatski predstavnik na Eurosongu, plasirao se u finale takmičenja. 

Šušić: "Konačno mišljenje za korišćenje SKY prepiske kao DOKAZA treba da da Vrhovni sud"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:44

Vrhovno državno tužilaštvo tvrdi da je presuda Evropskog suda za korišćenje SKY prepiske kao dokaza obavezujuća samo za članice Evropske unije. Istovremeno, advokat, Mitar Šušić, smatra da konačno mišljenje treba da dâ Vrhovni sud, kako bi postojao jedinstveni stav.

NAJPLAĆENIJI jutjuber u istoriji za 26. rođendan POKLANJA 26 automobila: Ovo su USLOVI

Srijeda, 08.05.2024 | 19:34

MrBeast, najplaćeniji youtuber u istoriji, objavio je da pratiteljima povodom svog 26. rođendana poklanja 26 Tesla automobila.