Nedjelja, 28.04.2024 | 10:07
IZVOR: n1.hrvatska.hr

Umjesto kafe probajte ovo: Poboljšava jutarnje RASPOLOŽENJE i SMANJUJE STRES

Mnogi od vas vjerovatno se odlučuju za jutarnju kafu kao podsticaj za početak dana, ali umjesto šolje kafe, zašto ne probati čaj?




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Čaj je zdraviji izbor za vaš jutarnji napitak jer sadrži manje kofeina od kafe, a takođe ima mnoge zdravstvene prednosti.

Prilikom odabira najzdravijeg jutarnjeg čaja važno je uzeti u obzir nekoliko činioca, uključujući ukus, učinak na tijelo i hranjivu vrijednost. Jedan od najboljih izbora za jutarnju šolju čaja je zeleni čaj, prenosi Krstarica.

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i ubrzavaju metabolizam. Sadrži i kofein koji ujutro daje potrebnu energiju, ali u manjim količinama od kafe.

Zeleni čaj takođe sadrži aminokiselinu L-teanin koja poboljšava raspoloženje i smanjuje stres.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Uz zeleni čaj, crni čaj takođe je dobar izbor za jutro. Crni čaj sadrži više kofeina od zelenog čaja, ali manje od kafe. Također ima antioksidativna svojstva i pomaže u borbi protiv upala.

Neki ljudi preferiraju biljni čaj ujutro, a najbolji izbor za to je čaj od đumbira. Ovaj napitak ima protuupalna svojstva, podstiče probavu i pomaže u ublažavanju mučnine. Takođe ima blagi stimulišući učinak koji može dati energiju za početak dana.

Na kraju, odabir najzdravijeg čaja ujutro zavisi od vaših ličnih preferencija i potreba. Ali ako tražite zdraviju alternativu kafi koja će vam dati energiju i hranjive materije za početak dana, zeleni čaj, crni čaj i čaj od đumbira odličan su izbor.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Odmori se najdraža moja" - Preminula je majka Mirze Selimovića

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:10

Pjevač podijelio tužnu vijest!

“Lavovi” i dalje mogu zaigrati na Svjetskom prvenstvu: Koliko je realno da dobijemo pozivnicu?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:59

Rukometna reprezentacija Cre Gore šokantno je ispala u baražu za Svjetsko prvenstvo 2025. u dvomeču od Italije, ali šansa da se “lavovi” nađu na planetarnom takmičenju i dalje postoji.

Vlada podiže granicu za penzionisanje sudija: Ne odustaju ni nakon dva propala pokušaja

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:52

Vladajuća većina pokušala je do sada, prvo kroz izmjene Zakona o Ustavnom sudu, a zatim izmjenama Zakona o PIO, da produži mandat sudijama Ustavnog suda koji ove godine stiču uslov za penziju. Ministarstvo pravde očekuje da će izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama Vlada usvojiti krajem maja.

Đoković ostaje PRVI, ali više NE ZAVISI sve od njega

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:38

Teniser Novak Đoković će i na narednoj ATP listi, koja će biti objavljena 20. maja, biti prvi na svijetu.  

Šimun: Cilj unapređenje ključnih aspekata zdravstvenog sistema

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:36

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun sa saradnicima, razgovarao je sa ekspertima Svetske zdravstvene organizacije dr Dorajnom Marušićem i Biserkom Simičić, koji će pružiti stručnu podršku u izradi nove Stategije za kontrolu kvaliteta i bezbjednost zdravstvene zaštite za period 2024-2028. godine sa Akcionim Planom za 2024-2025. godinu.

NVO Dječiji edukativni centar "Pčelica" - Nastavljena edukacija učenika o saobraćajnoj kulturi

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:19

NVO Dječiji edukatini centar "Pčelica" već godinama unazad aktivno se bavi pitanjima problema saobraćajne kulture i ponašanja svih učesnika u saobraćaju, ključnim elementima koji dovode do saobraćajnih nezgoda i od strane vozača i od strane pješaka, a samim tim i načinima kako da pravilno postupaju i poštuju propise čime čuvaju svoj život i život dugih učesnika.

Anastasija Ražnatović se vraća na MUZIČKU SCENU: Snimila je duet sa OVOM PJEVAČICOM

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:10

Povratak na muzičku scenu...

U Kanu sjutra počinje 77. Međunarodni filmski festival

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:57

U Kanu sjutra počinje 77. Međunarodni filmski festival, koji će obilježiti povratak zvijezda kao što su Meril Strip, Frensis Ford Kopola i Katrin Denev dok će se za glavnu nagradu Zlatnu palmu takmičiti 22 ostvarenja.

Bruno Šimleša po prvi put na Sajmu knjiga: Kako do zdravog odnosa prema sebi i drugima?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:52

Zvijezda večeri trećeg dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bio je hrvatski sociolog i autor knjiga pozitivne psihologije, Bruno Šimleša. Šimleša je autor 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, a povod njegovog dolaska u Podgoricu je što su, zahvaljujući izdavačkoj kući “Nova knjiga” njegove dvije knjige “Ljubavologija” i Škola života” sada dostupne i na crnogorskom tržištu.

Treći dan Sajma knjiga u Podgorici: Slavljenje čovjeka kao bića priče

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:43

Treći dan Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja počeo je zanimljivim razogovorima o religiji i filozofiji, te još jednom pokazao da baštini različite kulture, ideologije, svjetonazore i vrijednosti i da je pravi prostor za otvorene i konstruktivne razgovore.