Ponedjeljak, 29.04.2024 | 07:15
IZVOR: rts.rs

Počela je Stradalna nedjelja - Posljednja sedma nedjelja VASKRŠNJEG POSTA

Počela je sedma posljednja nedjelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Počela je Stradalna ili Strasna nedjelja Velikog posta. Ime je dobila po staroslovenskoj riječi strast koja znači stradanje, trpljenje i bol.

Posljednja sedmica Vaskršnjeg posta od najstarijih vremena provodi se u najstrožem postu. Jede se hrana spremljena na vodi, štaviše mnogi samo hljeb, so i voće.

Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.

Svaki dan ove sedmice naziva se u bogoslužbenim knjigama svetim i velikim zbog svetih i velikih događaja koji su se zbili tih dana.

Svaki dan ima svoju temu – ponedeljak, utorak i srijeda posvećeni su sjećanju na poslednje besjede Isusa Hrista.

Sjećanjima, molitvama i napevima izdvajaju se posljednja tri dana. Na Veliki četvrtak, u crkvama vezuju se zvona, umjesto kojih se oglašavaju klepala.

Na Veliki petak, crkva se sjeća brojnih događaja – od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, razapinjanja na krst, do polaganja njegovog tela u grob. Na taj dan najvažnije je bojenje jaja. Ko može, ne jede ništa cijeli dan, drugi ne jedu i ne piju do iznošenja plaštanice, odnosno do 3 sata popodne.

Suhojedenje, odnosno samo hljeb i voda, za mnoge i potpuno uzdržavanje od hrane, propisani su i za Veliku subotu.

Miješa se i uskršnjak, obredni kolač ukrašen bojenim jajima. Radni je dan, završavaju se svi poslovi i pripreme za Vaskrs.

U nedelju je Vaskrs, najveći od svih praznika.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Oglasio se i Veljko Ražnatović nakon rođenja sina, a svi komentarišu IME NASLJEDNIKA (FOTO)

Utorak, 14.05.2024 | 13:19

Veljko Ražnatović i njegova supruga Bojana danas su dobili trećeg sina.

Piperović: Nikada neće biti POTVRĐENA optužnica protiv Katnića i Lazovića u dijelu koji se tiče OKG i zloupotrebe položaja

Utorak, 14.05.2024 | 13:10

Advokat Zoran Piperović ocijenio je u izjavi za Pobjedu da optužnica protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog funkcionera policije Zorana Lazovića nikada neće biti potvrđena. On je to poručio reagujući na pismo koje je Katnić uputio predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću.

Istraživanje: U odjeći OVE BOJE drugima smo NAJPRIVLAČNIJI i NAJINTELIGENTNIJI

Utorak, 14.05.2024 | 13:44

Kolika je moć boje odjeće koju nosimo dokazalo je istraživanje koje je otkrilo da smo drugima ne samo najprivlačniji, nego da djelujemo i najpametnije i najsamouvjerenije u odjeći jedne određene boje.

U Hrvatskoj ULOVLJENA najotrovnija riba na svijetu

Utorak, 14.05.2024 | 13:38

U ponedjeljak je u Medulinskom zalivu primjećeno sedam srebrnoprugastih napuhača (Lagocephalus sceleratus), a jedna je uhvaćena na dubini od 19 metara i odvezena u Centar za istraživanje mora u Rovinju.

BMW POVLAČI više od 371.000 vozila - A ovo je RAZLOG

Utorak, 14.05.2024 | 14:16

Njemački kupci dobili su poruku da je BMW pokrenuo globalni opoziv koji se odnosi na 371.756 vozila zbog greške u njihovom integrisanom sistemu kočenja.

Milović - Katnića ljekari obilaze na svakih tri sata, odbio da ide u KCCG

Srijeda, 15.05.2024 | 12:06

Godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za 2023. godinu, sa osvrtom na Godišnji izvještaj o aktivnostima na sprovođenju i unapređenju upravljanja i kontrola za 2023. godinu za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda na dnevnom je redu Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine.

PRETRES u hotelu "Podgorica"

Srijeda, 15.05.2024 | 11:44

Službenici Sektora kriminalističke policije uz asistenciju kolega iz Posebne jedinice policije ušli su jutros sa nalogom za pretres u hotel "Podgorica".

Ubistvo kod Foče: Muž ubio suprugu pa sebe, tijela nađena u porodičnoj kući

Srijeda, 15.05.2024 | 11:25

Tijela dvije osobe, muškarca i žene, pronađena su u kući u mjestu Miljevina, opština Foča.

PSIHOLOG OTKRIVA: Pet rečenica koje roditelji žele da čuju od svoje odrasle djece

Srijeda, 15.05.2024 | 11:11

Kad djeca odrastu, njihova veza s roditeljima poprima malo drugačiji oblik - njihov odnos postaje recipročniji. Sada bi odraslo dijete takođe moglo podržati svog roditelja, i na praktičan i na emocionalni način.

Madona ogolila dušu: Gledala sam kako mi se majka misteriozno raspada

Srijeda, 15.05.2024 | 10:46

Uvijek sam se pitala što je mislila dok me mahanjem pozdravljala s bolničkog prozora.

Medvedev: Đoković i Alkaras su glavni favoriti u Parizu

Srijeda, 15.05.2024 | 10:30

Ruski teniser Danil Medvedev se nije najbolje proslavio na Mastersu u Rimu.

Twitter ovu riječ smatra uvredom: Šta vi kažete?

Srijeda, 15.05.2024 | 10:04

Twitter (X) zabranjuje objave ukoliko one sadrže riječi koje se na ovoj društvenoj mreži smatraju uvredama, a jedna je podigla posebnu prašinu ovih dana.

Na leđima, stomaku ili sklupčani? Šta POLOŽAJ u kojem spavate govori o vama?

Srijeda, 15.05.2024 | 09:46

Da li ste znali da način na koji spavate otkriva skrivene aspekte vaše ličnosti, ali i utiče na vaše ponašanje u društvu?

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Čaj koji Kineskinje piju na prazan stomak ubrzava varenje i čisti crijeva, a za kožu je eliksir mladosti

Srijeda, 15.05.2024 | 09:11

Lotosov čaj zovu i "čaj za ljepotu", izbacuje višak vode iz organizma i odličan je za varenje.