Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56
IZVOR: Mediabiro

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.




Foto: MediaBiro 

"Na Sajmu knjiga će se predstaviti više od stotinu izdavačkih kuća, biće upriličeno više od 80 umjetničkih programa u kojima će učestvovati više od 200 autora i učesnika iz Crne Gore, regiona i Evrope" najavio je Predrag Uljarević.

Sajam knjiga će se i ove godine održati u Sajamskom prostoru - Big fashion. Cijena ulaznice je 2 eura, za grupne posjete i za đeke je 1 euro, a za djecu je omogućen besplatan ulaz. Radno vrijeme Sajma je od 10:30 h do 21:30 h

Kako je Počasni gost Sajma knjiga Francuska, ove godine uoči svečanog otvaranja, 8. maja imaćemo Uvod u Sajam knjiga u biblioteci gimnazije „Slobodan Škerović“.  Specijalni gost Sajma knjiga tog dana će biti čuvena francuska spisateljica Majlis Besri, dobitnica Gonkurove nagrade. 

Francusko ambasadorka An-Mari Maske se posebno zahvalila Predragu Uljareviću na saradnji vezano za nastup Francuske i prilici da Francuska bude Zemlja počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga.

Pored francuske književnice Majlis Besri crnogorskoj publici od 10. maja, predstaviće se pisac i profesor Žan Fransoa Galtu.  Jedan od gostiju biće i autor Velibor Čović. Gost Sajma je poznati francuski autor Žan Arno Derans. 

Sa Kristijanom Laksom  autorom stripova će nastupiti i crnogorski autori Luka Cakić i Luka Rakojević.

"Na Sajmu knjiga  će biti i akademska profesorica Ivona Jovanović, koja će prisutnima objasniti tematiku prevodilaštva i turizma kao i Paskal Depeš koja je prevela Danila Kiša na francuski jezik“, navela je ambasadorka Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

"Posjetioce očekuju i značajni domaći i regionalni pisci.  Jedan od gostiju biće čuveni jugoslovenski pisac, pjesnik, dramaturg Pero Zubac koji dugo nije imao promociju na ovim prostorima. Dolazi nam i Kristian Novak, čiji je roman „Slučaj vlastite pogibelji“, u Hrvatskoj za samo nedjelju dana prodat u dvije hiljade primjeraka. Čitaoce na sajmu očekuje crnogorsko izdanje Novakove knjige. Iz Hrvatske nam dolazi i Bruno Šimleša. Doći će poznati autori iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije. Od regionalnih autora između ostalih nam dolaze i Vladimir Tabašević, Vladan Matijević, Ibrahim Spahić, Kašmir Huseinović, Vladimir Pištalo, Selimir Radulović, Vladimir Kecmanović, Matej Kranjc, Radmila Petrović i mnogi drugi“, naveo je Uljarević.

Ljubitelje knjige, pored mogućnosti da kupe novo štivo, čekaju i radionice i okrugli stolovi.

„Sadržaja će biti za mlade i starije. Biće i projekcija filmova. Obavijestićemo javnost kad finalizujemo  program. Tada će, putem medija, javnosti biti poznato vrijeme i dan radionice, dolazak autora“, istakla je francuska ambasadorka An Mari Maske.  

Organizatori su su zehvalili i svima koji su podržali Sajam i to prije svega Vlada Crne Gore, Ministarstvu kulture i medija na čelu sa ministarkom Tamarom Vujović,  Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija na čelu sa ministarkom Anđelom Jakšić- Stojanović. Takođe su se posebno zahvalili i Glavnom gradu na čelu sa gradonačelnicom Oliverom Injac koji je poslije višegodišnje pauze podržao Sajam knjiga u punom kapacitetu. Takođe i Elektroprivredi, CEDIS-u, Morskom dobru koje su sponzori događaja. Sajam će biti otvoren za posjetioce od 10. do 17. maja, od 10.30h do 21.30h u Sajamskom prostoru - šoping centra Big fashion.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP: „Ibzen mašina“ dvije večeri na Velikoj sceni

Četvrtak, 16.05.2024 | 12:34

Predstava „Ibzen mašina“ biće izvedena večeras i sjutra veče (16. i 17. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Objavljena imena finalista prvog RMF festivala „Biser Jadrana“

Četvrtak, 16.05.2024 | 09:22

Selekciona komisija odabrala finaliste.

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga PROMOVISAN roman "Kofer misli" i književni portret Dragana Lakićevića

Srijeda, 15.05.2024 | 17:17

Šestog dana Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja održana je promocija izdanja JU “Zahumlje” Nikšić na kojoj su govorili Goran Radojičić i Ilija Bajović. Potom je publici predstavljen književni portret  Dragana Lakićevića srpskog pjesnika, pripovjedača, romansijera, tumača i priređivača književnosti.

Najavljen bogat program: Festival komedije i zabave "FunFest Cetinje" od 11. do 23. juna

Srijeda, 15.05.2024 | 13:54

Festival komedije i zabave „FunFest Cetinje“ je prvi pozorišno žanrovski festival u Crnoj Gori, kao prvi festival komedije u državi, održaće se ove godine na Cetinju od 11-23. juna 2024 godine, saopšteno je iz Centra za kulturu Prijestonice Cetinje.

Sjutra u CNP-u Narodno pozorište iz Sarajeva

Utorak, 14.05.2024 | 14:11

Predstava “Jedan je Muhammad Ali”, koju je prema tekstu Almira Imširevića režirao Dino Mustafić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, biće izvedena sjutra (15. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta s početkom u 20h.

Đeljošaj: Crna Gora i Kosovo imaju bliske ekonomske odnose, želimo da ta saradnja bude jača

Četvrtak, 16.05.2024 | 16:59

Crna Gora i Kosovo imaju bliske ekonomske odnose i želimo da ta saradnja bude jača, kazao je danas potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj tokom susreta sa ministarkom ekonomije Vlade Kosova, Artanom Rizvanoli u Prištini.

Stiže pun Mjesec u Strijelcu: Četiri znaka nek se spreme za velike promjene i nemire

Četvrtak, 16.05.2024 | 16:55

Pred nama je važan astrološki period, jer nas očekuje pun Mjesec u znaku Strijelca 23. maja, tako da dolazi vrijeme velikih promjena.

Spajić sjutra priređuje prijem povodom Dana nezavisnosti

Četvrtak, 16.05.2024 | 16:37

Premijer Milojko Spajić sjutra će prirediti svečani prijem u Vili Gorica povodom predstojećeg Dana nezavisnosti.

Berane: Osumnjičenima za napad na advokata Simovića pritvor do 30 dana

Četvrtak, 16.05.2024 | 16:23

Napadačima na advokata iz Berana Aleksandra Simonovića, Denisu Adroviću i Ernadu Adroviću, određen je pritvor do trideset dana, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda, javlja portal RTCG.

Krunisana nova Miss SAD nakon ostavke pobjednice zbog “mentalnog zdravlja”

Četvrtak, 16.05.2024 | 15:55

Prva pratilja na izboru za Mis SAD 2023. Savana Gankijevič sa Havaja postala je nova pobjednica tog takmičenja, više od nedjelju dana nakon što je prethodna mis podnijela ostavku navodeći kao razlog za to mentalno zdravlje.

Sjutra nova blokada puta, bivši radnici “Košute” traže razgovor sa ministarkom Nišić

Četvrtak, 16.05.2024 | 15:26

Radnici nekadašnje “Košute” nastavljaju sa protestima u petak na Kruševom ždrijelu, gdje će blokirati putni pravac Cetinje – Podgorica od 12 do 14 časova, javlja RTV Cetinje.

Počeo Program obuke u oblasti upravljanja IPA sredstvima

Četvrtak, 16.05.2024 | 15:18

Predstavnici Ministarstva finansija, načelnica Direkcije za nacionalni fond i upravljanje računima Žana Jovanović i načelnik Direkcije za upravljanje kontrolnim okvirom i nadgledanje sistema Velibor Damjanović, održali su prvu u nizu obuka u oblasti upravljanja IPA sredstvima, u saradnji sa Upravom za ljudske resurse.

NAJBRŽI test ličnosti: Dovoljna je SEKUNDA da saznate da li ste rođeni vođa

Četvrtak, 16.05.2024 | 15:03

Nova optička iluzija donosi vam odgovore na pitanja da li ste sigurniji u vođenju tima ili više volite da pratite uputstva drugih.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Berane: Inspekcija UTVRDILA da u ovoj školi NEMA JEDINICA

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

U OŠ “Vladislav Rajko Korać” u Beranama “nijedan učenik od četvrtog do devetog razreda nema nijednu negativnu ocjenu ni iz jednog nastavnog predmeta”, konstatovano je u izvještaju o izvršenom inspekcijskom nadzoru u pomenutoj školi 10. maja 2024. godine, objavio je Dan.