Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:22
IZVOR: RTCG

Da li kofein pomaže kod glavobolje?

Mnoge od nas pokreće kofein - nekoliko šoljica kafe, gazirani sok za ručak i možda energetski napitak kada smo stvarno opterećeni i treba nam podsticaj.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Specijalista za glavobolje Emad Estemalik, objašnjava za Klivlend klinik koja je tačna količina kofeina i kako može da pomogne kod određenih vrsta glavobolja.

Istraživanja pokazuju da oko 100 do 150 miligrama kofeina (što je ekvivalentno maloj šaljici kafe) pomaže u smanjenju pa čak i sprečavanju glavobolja. Zahvaljujući tome kako kofein sužava krvne sudove u vašem mozgu, objašnjava dr Estemalik.

Međutim, previše kofeina može da ima suprotan efekat i da dovede do glavobolje. Takođe, glavobolju možete da osjetite i ako naglo prestanete da uzimate kofein ili ne održavate isti nivo kofeina tokom dana.

Estemalik kaže da, iako je važno usredsrediti se na količinu kofeina koju konzumirate, takođe bi trebalo da izbjegavate kofein kasno popodne ili noću.

Kofein može da pomogne kod tenzijskih glavobolja i migrenskih glavobolja. Ali kada su u pitanju klaster glavobolje – kofein ne pomaže. Kofein neće pomoći ni kod sinusne glavobolje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Nema više kočnica, Rafa će dati 100 odsto, vjerujemo da je spreman"

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:08

Karlos Moja, trener Rafaela Nadala, izjavio je da je rekorder Rolan Garosa po broju titula spreman za turnir.

Ovo niste znali - Šta jedna šolja kafe radi našem tijelu iz MINUTA U MINUT?

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:59

Za mnoge od nas jutarnja kafa je suštinski dio našeg svakodnevnog rituala.

Injac: Duško Jovanović simbol slobodne riječi, dugujemo mu pravdu

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:38

Povodom godišnjice ubistva Duška Jovanovića, gradonačelnica Podgorice prof. dr Olivera Injac položila je danas vijenac na mjesto na kojem je prije 20 godina ubijen glavni i odgovorni urednik dnevnih novina “Dan”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Bojović: Sumnjive diplome nisu samo iz inostranstva i sa privatnih fakulteta, pojavljuju se falsifikati i sa državnih

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:30

Ministarstvo od početka godine podnijelo 22 krivične prijave, najviše osoba se sumnjiči za falsifikovanje diplome srednje škole.  

CNP: Predstava „Proces“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:29

Predstava „Proces“, prema tekstu Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, biće izvedena u utorak 28. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20h. Sve ulaznice su rasprodate.

Zbog lošeg ponašanja Japanci uvode ograničenja za turiste

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:24

Grad Fudžikavagučiko u Japanu planira da postavi barijeru koja će blokirati pogled na planinu Fudži, kako bi se zaustavili turisti koji žele da snimaju i fotografišu, naveli su lokalni mediji u Japanu.

Prekid meča prvog dana Rolan Garosa na 15 minuta

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:13

Prvi dan Rolan Garosa obilježio je skandal. Naime, domaći teniser Terens Atman lopticom je udario ženu iz publike.

Radulović: Češke kompanije dobrodošle da grade put Mateševo-Andrijevica

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:11

Češke kompanije su dobrodošle da se prijave na Javni poziv za izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Otarasite se USTAJALOG mirisa odjeće: Isprobajte trik koji vam u tome može pomoći

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:07

Često se događa da čista odjeća dobije ustajali miris, ali srećom, postoji jednostavan način da se to neutrališe

VIDEO: Zlato, srebro, dragulji,... Počinje istraživanje olupine čiji tovar vrijedi 20 MILIJARDI DOLARA

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:50

Kolumbijske vlasti započele su istraživanje potonule španske galije „San Hoze“ iz 18. vijeka, koja je na dno mora odnijela zlata, srebra i dragulja u vrijednosti od 20 milijardi dolara.