Ponedjeljak, 13.05.2024 | 11:58
IZVOR: rts.rs/Guardian

Konačno riješena misterija koji PREDJELI se vide iza Mona Lize

Geolog En Pizoruso tvrdi da je konačno otkrila predjele koje je Leonardo da Vinči naslikao u pozadini svoje najpoznatije slike na svijetu.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Pejzaž iza Mona Lize Leonarda da Vinčija godinama je bio predmet beskrajnih debata, pri čemu su neki istoričari umjetnosti ukazivali da je predio bio izmišljen i idealizovan, a drugi su pronalazili navodne dokaze na brojnim lokacijama po Italiji.

Međutim, sada geolog i istoričarka umjetnosti renesanse vjeruje da je konačno riješila misteriju na jednoj od najpoznatijih slika na svijetu, piše Gardijan.

En Pizoruso je kombinovala svoje dvije profesije kako bi zaključila da je Leonardo naslikao nekoliko prepoznatljivih obilježja Leka, grada na obali jezera Komo u regionu Lombardije u sjevernoj Italiji.

Pizoruso je uporedila Leonardov most, planinski lanac i jezero na slici Mona Lize sa mostom Acone Viskonti iz 14. vijeka u Leku, jugozapadnim Alpima koji gledaju na ovu oblast i jezerom Garlate, za koje se zna da je Leonardo posjetio prije 500 godina.

Sličnosti su nesporne, rekla je Pizoruso. „Tako sam uzbuđena zbog ovoga. Zaista osjećam da je to to mjesto."

Prethodne teorije uključivale su tvrdnju iz 2011. da se most i put iza Mona Lize nalaze u Bobiju, malom gradu u sjevernoj Italiji, i nalaz iz 2023. da je Leonardo naslikao most u provinciji Areco.

Ali usredrediti se samo na most, ističe Pizoruso, nije dovoljno. „Lučni mostovi su bili uobičajeni širom Italije i Evrope i mnogi su izgledali veoma slično. Nemoguće je identifikovati tačnu lokaciju samo po mostu. Svi govore o mostu, a niko o geologiji.“

„Geolozi ne gledaju slike, a istoričari umjetnosti ne gledaju geologiju“, dodaje. „Istoričari umjetnosti kažu da je Leonardo uvijek koristio svoju maštu, ali ovu sliku možete dati bilo kom geologu na svijetu i oni će reći ono što ja govorim o Leku. Čak i oni koji ne znaju ništa o geologiji sada mogu da vide sličnosti."

Foto: Ilustracija, Pixabay

Napomenula je da su u Leku krečnjačke stene i da ih je Leonardo na slici prikazao u sivo-bijeloj boji – „što je savršeno, jer je to upravo ta vrsta stijena tamo”. Ističe da, za razliku od Leka, ni Bobio ni Areco nemaju jezero: „Dakle, imamo zaista savršene dokaze da je u pitanju Leko."

Njena prethodna istraživanja Leonardovih djela uključivala su proučavanje obje verzije Bogorodice na stijeni – onu u Luvru u Parizu i repliku u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Do 2010. Nacionalna galerija je vjerovala da je ona koju ima uglavnom djelo asistenata, ali je nakon restauracije izjavila da je moguće da je Leonardo sam naslikao i ovu sliku.

Analiza vegetacije i geologije u pejzažu oko centralnih figura koje je ponudila Pizoriusova oživjela je debatu.

Ona je zaključila: „Vegetacija u verziji iz Luvra je savršena, prikazuje biljke koje bi uspijevale u vlažnoj, mračnoj pećini. Ali biljke u londonskoj verziji su netačne. Neke uopšte ne postoje u prirodi."

Napominje da je Leonardo oduvek impresionirao svoje učenike zbog važnosti koju je poklanjao tačnom prikazivanju prirode. Za svoje najnovije istraživanje Mona Lize posjetila je Leko, idući Leonardovim stopama: „Iz njegovih bilježnica znamo da je proveo mnogo vremena istražujući oblast Leka i teritoriju sjevernije.“

Majkl Dejli, direktor organizacije „Art voč UK“, smatra da su ovi nalazi važni: „Zato što ona ima verodostojno naučno znanje, kada analizira stvari u Leonardovim djelima – umjetniku koji je najviše od svih bio posvećen nauci – one su važne.“

„Svi istoričari umjetnosti spekulišu o tome gdje je Mona Liza naslikana. Svako ko vidi most misli da je tamo. Ali Pizoruso je ubjedljivo odredila lokaciju i potkrijepila dokazima Leonardovo prisustvo u tom području, njegovoj geologiji i, naravno, mostu.“

„Ne sumnjam ni na sekundu da je Pizoruso u pravu u svojoj teoriji, s obzirom na njeno savršeno poznavanje geologije Italije – tačnije mjesta gdje je Leonardo putovao za života, što bi moglo da odgovara planinskom pejzažu na Mona Lizi“, naglašava Žak Frank, bivši konsultant u Luvru, stručnjak za Leonarda.

Pizoruso će predstaviti svoje dokaze na geološkoj konferenciji u Leku.

„Zapravo sam euforična zbog ovih nalaza – i postoji skoro sigurna mogućnost da je Leonardo naslikao (pejzaž) tačno sa mjesta gdje se održava naša konferencija“, rekla je En Pizoruso.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Knežević: Spajić je meni i Mandiću OBEĆAO da će Crna Gora biti UZDRŽANA povodom Rezolucije o Srebrenici

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 21:56

Premijer Crne Gore Milojko Spajić obećao je meni i Andriji Mandiću da će Crna Gora biti uzdržana povodom Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, kazao je lider DNP-a Milan Knežević.

PREMINUO nekadašnji NBA šampion

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 21:48

Nekadašnji američki košarkaš i član kuće slavnih Bil Volton preminuo je u 73. godini.

"STAVE FEJK SAT, a pjesme NIKAKVE" - Aco Pejović o kolegama: "Tu pomoći nema"

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 21:32

Aco Pejović dugi niz godina u samom je vrhu na estradnom nebu, a sada se prisjetio svojih početaka, koji nisu bili laki.

Istraživanje UTVRDILO da vrane mogu da BROJE

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 21:13

Način na koji ptice prepoznaju brojeve i reaguju na njih sličan je ljudima.

brahimović: Predstava između Budve i Zete ličila na sve, osim na fudbal

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 21:06

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović oglasio se nakon što je danas odigrana posljednja utakmica baraža u fudbalu za ulazak u Drugu ligu.

Nikad više NEĆETE SJECKATI LUK nožem: Ovaj TRIK je SPAS u kuhinji (VIDEO)

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 20:55

Nećete se više mučiti, a dobićete savršeno tanke kolutiće luka.

Jakara: Čeka nas još jedna biti ili ne biti utakmica

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 20:43

SC Derby i Budućnost Voli igraju četvrtu utakmicu finalne serije plej-ofa za košarkaše.

Veliki planovi za RAZVOJ i UNAPREĐENJE Državnog arhiva Crne Gore

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 20:36

Ministarka kulture i medija  Tamara Vujović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković posjetili su Državni arhiv Crne Gore, čime je obilježen početak "Neđelje arhiva", manifestacije koja ima za cilj promociju arhivskog nasljeđa i podizanje svijesti o značaju Arhiva, arhivske djelatnosti i građe.

PES: Staviti sve institucionalne resurse u službu OTKRIVANJE ISTINE o ubistvu Jovanovića

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 20:34

Danas se navršava dvadeset godina od bezuspješnog traganja za istinom o ubistvu antirežimskog novinara i glavnog urednika dnevnog lista DAN, Duška Jovanovića. Jovanović se pisanom riječju beskompromisnom borio za društveni interes, istražujući najosjetljivije teme kriminala i njegove povezanosti sa političkom elitom, čime je zadužio crnogorsko društvo i zavrijedio status borca za istinu, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Donosimo SAVJETE kako da ZAČAS napunite telefon

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 20:24

Nije tako rijetko da nam se u važnim i ključnim momentima ugasi telefon. Kako se više ne biste doveli u takvu situaciju, obavezno pročitajte i primijenite ove savjete.