Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:15
IZVOR: Mediabiro

Na Sajmu knjiga prezentovano obogaćeno izdanje Bazduljevog PRVOG ROMANA - Koncert grupe U2 kao književna inspiracija

Međunarodni podgorički sajam knjiga svake godine okuplja veliki broj istaknutih domaćih, ali i inostranih pisaca, od kojih neki razviju posebnu vezu sa Sajmom knjiga, te mu se iznova vraćaju. 




Foto: MediaBiro 

Jedan od rado viđenih gostiju sajma je i pisac, novinar i prevodilac Muhamer Bazdulj, koji je prilikom nove posjete istakao posebnu povezanost sa ovom značajnom kulturnom manifestacijom, ali i izdavačkom kućom Nova knjiga, kao organizatorom Sajma.

“Moje iskustvo je svakako prijatno, lijepo i korisno. Ja već možda desetak godina dolazim svake godine. Uvijek bude dobra publika i meni bude interesantno. Mislim da sam u Novoj knjizi do sada objavio tri ili četiri knjige. Zadovoljan sam saradnjom koju imaju sa mnom kao autorom, načinom na koji se knjige proizvode,” naveo je Bazdulj.

Povod njegovog dolaska na novo izdanje Sajma je reizdanje njegove prve knjige “Koncert”, koja je prvi put objavljena prije više od 20. godina.

“U međuvremenu je ta knjiga imala nekoliko prevoda u Poljskoj, Ukrajini, Francuskoj, Zagrebu, Novom Sadu i sada kada su se ta domaća izdanja  rasprodala u dogovoru sa urednicima Kosmosa i Nove knjige smo pomislili da i dalje postoji čitalačka publika za tu knjigu, pa smo odlučili da izdamo novo obogaćeno izdanje sa dodatna dva esejistička osvrta i sa jednim pogovorom Miljenka Jergovića,” naveo je pisac.

Bazdulj se ovom prilikom prisjetio da se tada kao dvadesetogodišnjak do ove knjige nije usuđivao da pokuša da napiše nešto što samostalno može da postoji kao knjiga. Prekretnicu je napravio koncert po kojem ovaj roman i nosi naziv.

“Riječ je o koncertu koji je grupa U2 održala u Sarajevu u septembru 1997, to je bio prvi nastup U2 ne samo u Sarajevu i Bosni nego i u bivšoj Jugoslaviji. Dok je trajao rat u Bosni Bono i bend su napravili pjesmu “Mi Sarajevo” i poprilično su se angažovali u mirovnim inicijativama. To je imalo jednu političku dimenziju, a za ljude koji su kao ja tada studirali i prošli kroz taj rat ovo je bio koncert koji je na izvjestan način nama bio simbolički kraj rata,” naveo je Bazdulj.

Pisac je ohrabrio sve zainteresovane da istraže njegovu književnost, a reizdanje knjige “Koncert” je dobra prilika da krenu hronološkim redom.

“Nema pogrešnog početka, ako ih i neka druga knjiga privuče mogu odatle krenuti. Ili od nekih novijih, pa i od novog romana “Sjetva soli” koji takođe može biti zanimljiv. Mislim da svako može da nađe nešto zanimljivo,” podvukao je Bazdulj.  

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osvrt na roman "SMRTI SE PODVALJUJE" - MILORADA POPOVIĆA

Srijeda, 22.05.2024 | 08:30

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista.

Jerkov: Mihiz i Petrović ostavili veliki trag na domaću književnost

Četvrtak, 16.05.2024 | 21:34

Sedmog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poseban segmenat programa bio je posvećen prikazu velikih srpskih autora koji su obilježili književne periode u kojima su stvarali i ostavili veliki trag na domaću književnost. Životne i kreativne priče ovih velikih književnika publici je približio je Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor Srpske književnosti 20. vijeka i upravnik univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Književni portret Vladimira Kecmanovića: Povratak književnosti nakon velikih scenarijskih uspjeha

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:28

Raznovrstan program šestog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je književnim portretom čuvenog srpskog pisca, scenariste, kolumniste Vladimira Kecmanovića

Darko Lazić ponovo POSTAJE OTAC - "Ovo je kruna NAŠE LJUBAVI“

Utorak, 28.05.2024 | 08:04

Pjevač Darko Lazić i njegova supruga Katarina čekaju svoje prvo dijete, dok folker iz prethodnog braka ima ćerku Lorenu i iz veze sina Alekseja.

Nadal: TEŠKO mi je, moguće da je ovo POSLJEDNJI MEČ u Parizu

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 19:18

Rafael Nadal se poslije dvije godine vratio na teren Rolan Garosa koji je osvojio 14 puta u karijeri, ali je eliminisan već u prvoj rundi - bolji je bio Aleksandar Zverev u tri seta. "Kralj šljake" nakon meča je rekao da je ovo možda i posljednji meč na Rolan Garosu.

DPS: Iz Budve sinoć stigla još jedna POTVRDA da smo NAJJAČA politička partija u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 18:27

Lokalni izbori održani u Budvi još jednom su potvrdili da je Demokratska partija socijalista u ovom trenutku ubjedljivo najjača politička partija u Crnoj Gori, saopštili su iz te stranke.

Knežević: Spajić je meni i Mandiću OBEĆAO da će Crna Gora biti UZDRŽANA povodom Rezolucije o Srebrenici

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 21:56

Premijer Crne Gore Milojko Spajić obećao je meni i Andriji Mandiću da će Crna Gora biti uzdržana povodom Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, kazao je lider DNP-a Milan Knežević.

POBJEDA Zvereva - Nadal prvi put u karijeri ELIMINISAN u 1. kolu RG

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 18:31

Saša Zverev je pobijedio Rafaela Nadala sa 3:0 u prvom kolu Rolan Garosa u vjerovatno posljednjem meču u karijeri za Španca na turniru koji je osvajao 14. puta.

Mašković: Parlamentarna većina u Glavnom gradu više ne postoji

Utorak, 28.05.2024 | 17:57

Današnje (ne)glasanje Pokreta za Podgoricu za izvještaj o radu gradonačelnice za 2023. godinu jasno pokazuje da parlamentarna većina u Glavnom gradu više ne postoji, saopštio je odbornik SD-a u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

Rot: Crna Gora da iskoristi priliku i postane prva sljedeća članica EU

Utorak, 28.05.2024 | 17:52

U razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem predsjednik Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga Mihael Rot pohvalio je demokratski napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, dodajući da naša država kao lider u pregovaračkom procesu treba da iskoristi priliku i bude prva sljedeća članica EU.

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Utorak, 28.05.2024 | 17:27

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih podataka tražio da odloži izvršenje rješenja kojim se naređuje Ministarstvu unutrašnjih poslova da u roku od sedam dana stavi van funkcije sistem video nadzora javnih površina.

Trajekt 30. avgust u Hrvatskoj: Kupovina i remont građane će koštati više od million eura

Utorak, 28.05.2024 | 17:13

Trajekt 30. avgust koji je Vlada Dritana Abazovića kupila za 569.000 eura, sada je na remontu u Hrvatskoj. Remont će koštati oko 420.000 eura.

Injac: Odlična saradnja Glavnog grada i ugostitelja u akciji selektivnog prikupljanja otpada

Utorak, 28.05.2024 | 17:10

“U cilju podizanja ekološke svijesti građana, posebno ukazujući na značaj selektivnog odlaganja otpada, sredinom aprila započeli smo akciju prikupljanja otpadne ambalaže iz ugostiteljskih objekata. Akciju smo počeli od Njegoševe i Bokeške ulice, a zbog velikog interesovanja uključili smo i ugostiteljske objekte na Rimskom trgu. Do sada je prikupljeno skoro 12 tona otpada, uglavnom stakla i plan je da se ove aktivnosti sprovode u kontinuitetu i na teritoriji cijele Podgorice”, kazala je prof. dr Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.    

“Igra prijestola” je zvanično serija sa najgorim krajem u istoriji

Utorak, 28.05.2024 | 16:44

Iako se smatra jednom od najvećih serija svih vremena, “Igra prijestola” ujedno je i serija sa najgorim završetkom u istoriji.

FSCG pokrenuo postupak po žalbi FK Ibar

Utorak, 28.05.2024 | 16:31

Nakon dešavanja na meču baraža za popunu Druge lige između Budve i Zete, oglasila se i Komisija za takmičenje Fudbalskog saveza Crne Gore.

Pet najzdravijih ugljenih hidrata koje možete jesti bez griže savjesti

Utorak, 28.05.2024 | 16:05

Dijete sa niskim procentom ugljenih hidrata mogu da budu korisne za neke ljude, ali nema razloga da u potpunosti izbjegavate hranu sa visokim udijelom ugljenih hidrata.

Milatovića Krapović, Lazarević i pukovnici upoznavali sa trenutnim stanjem u crnogorskoj Vojsci

Utorak, 28.05.2024 | 15:08

Predsjednik države Jakov Milatović primio je u rezidenciji na Cetinju ministra odbrane Dragana Krapovića, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića i pukovnike Vojske Crne Gore, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika države.    

TAJNA CEREMONIJA u Beogradu - VJENČALI se Anastasija i Nemanja Gudelj

Utorak, 28.05.2024 | 14:11

Tajno vjenčanje.