Utorak, 14.05.2024 | 10:01
IZVOR: n1.hrvatska.hr

Da li ste čuli za BANANA VODU i da li je zaista DOBRA?

Možda ste primijetili da su banane trenutno u centru pažnje.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Možda ste već potopili svoje kore u vodu i tom mješavinom zalili svoje omiljene biljke ili ste možda skeptični i pitate se je li voda od banane dobra za biljke i isplati li se potruditi oko tog novog trenda.

Real Simple donosi odgovore na sva pitanja.

Štao je banana voda za biljke?

Voda od banane uključuje uzimanje stare kore od banane, rezanje na male komadiće i namakanje u vodi nekoliko dana. (To je u osnovi čaj od kore banane.) Nakon toga procijedite vodu kako biste uklonili koru, a zatim je prelijte preko sobnog bilja. Teorija je da će kore banane – koje su bogate kalijem, vitaminom C i vitaminom B6 – stvoriti zdrav napitak koji će vašim biljkama osigurati hranjive materije. 

Je li voda od banane dobra za biljke?

Iako voda od banane nije nužno loša za vaše biljke, vrtlarski stručnjaci slažu se da ovaj voćni napitak vašoj omiljenoj flori neće dati mnogo koristi. Drugim riječima: napitak od kore banane jednostavno nije vrijedan vremena.

“Banane sadrže kalij, koji je bitan nutrijent za zdravlje biljaka. Namakanje njihove kore u vodi moglo bi izvući zanemarivu količinu kalija, ali ni približno dovoljno da bi koristilo biljkama,” objašnjava Džesika Damiano, vrtna savjetnica, novinarka i autorka biltena The Weekly Dirt.

Ona kaže da ako stvarno želite hraniti svoje biljke odgovarajućim hranjivim materijama, postoje bolji načini da im pružite unos hranjivih materija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Krivokapić: Političari da PRESTANU da se IGRAJU sa žrtvama

Srijeda, 29.05.2024 | 18:42

Prof. dr Zdravko Krivokapić, bivši predsjednik Vlade smatra da je odluka premijera Milojka Spajića po pitanju Rezolucije o Srebrenici racionalna jer je procijenio šta je bolje za Crnu Goru.

TUŽNA vijest iz Berana: Mladunčad roda stradala pošto su ispala iz gnijezda, dva su moguća scenarija

Srijeda, 29.05.2024 | 18:36

Tužna vijest stiže iz Berana, gdje su mladunčad poznatog para roda ispala iz gnijezda i stradala.

Na Bulevaru Josipa Broza postavljen RADAR za mjerenje brzine

Srijeda, 29.05.2024 | 18:29

Radar za mjerenje brzine kretanja vozila iz oba smjera postavljen je danas na Bulevaru Josipa Broza, odnosno na raskrsnici sa Zmaj Jovinim bulevarom, saopštno je iz Glavnog grada.

Lista NAJPRODAVANIJIH vozila u Evropi: Drugo mjesto je prilično neočekivano

Srijeda, 29.05.2024 | 18:24

Kakav je trenutni odnos snaga na tržištu.

Nikolić: Vi ste najavljivali HAPŠENJE Đukanovića; Zogović: Nijesam mislio na njega lično

Srijeda, 29.05.2024 | 18:11

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić kazao je poslaniku Demokratske narodne partije Milunu Zogoviću, da i on i njegove kolege odavno najavljuju hapšenje Mila Đukanovića.

SD: Sporne izmjene medijskih zakona izazivaju ZABRINUTOST

Srijeda, 29.05.2024 | 18:06

Poigravanje sa medijskim zakonodavstvom izaziva ozbiljan razlog za zabrinutost naročito u konktekstu neophodnosti usvajanja medijskih zakona usaglašenih sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), kao jednog od uslova ubrzavanja procesa pristupanja Crne Gore EU, saopšteno je iz SD-a.

NE KRIJU SREĆU - Katarina i Darko Lazić OTRKILI kog je POLA BEBA (FOTO)

Srijeda, 29.05.2024 | 17:56

Pjevač Darko Lazić i njegova supruga Katarina nedavno su potvrdili da čekaju bebu.

Opština Zeta PREUZIMA FK ,,Zeta”

Srijeda, 29.05.2024 | 17:48

Na danas održanom sastanku u kabinetu predsjednika opštine Zeta Mihaila Asanovića kojem su prisustvovali poslanik u Skupštini Crne Gore i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, nekadašnji predsjednik FK ,,Zeta” Radojica Rajo Božović i sportski direktor FK ,,Zeta” Bojan Božović postignut je dogovor da fudbalski klub Zeta pređe u vlasništvo opštine.

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Srijeda, 29.05.2024 | 17:44

U Podgorici je danas došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je povrijeđena jedna osoba.

Poznata glumica PALA sa petog sprata, priključena na aparate za održavanje u životu - "Svi smo u šoku"

Srijeda, 29.05.2024 | 17:29

Devetnaestogodišnja glumica Memi Leverok, najpoznatija po ulozi u seriji "Glas srca", pala je sa petog sprata i priključena je na aparate za održavanje u životu.